CSR in Greece

   

Capital Link Sustainability Hub  » News » Articles/Interviews » Companies
Please note this information is only in Greek.
      Articles/Interviews
 
 
Συνέντευξη του Ιδρυτικού Μέλους του ΜΠΟΡΟΥΜΕ , κυρίου Αλέξανδρου Θεοδωρίδη, στην Πρόεδρο του “Capital Link CSR in Greece”, κυρία Όλγα Μπορνόζη
www.csringreece.gr - HELESI
Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2013

Το Ιδρυτικό Μέλος του ΜΠΟΡΟΥΜΕ, κύριος Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, παρεχώρησε συνέντευξη στη Πρόεδρο του “Capital Link CSR in Greece”, του Κέντρου Τεχνογνωσίας ΕΚΕ, κυρία Όλγα Μπορνόζη.

CSR in Greece: Τι είναι το ΜΠΟΡΟΥΜΕ;

Αλέξανδρος Θεοδωρίδης:
Το ΜΠΟΡΟΥΜΕ είναι μια Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που καταπολεμά τη σπατάλη του περισσευούμενου φαγητού και δρα υπέρ της αξιοποίησής του για κοινωφελή σκοπό σε όλη την Ελλάδα. Ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2012, ενώ ως πρωτοβουλία ξεκίνησε τον Μάιο του 2011.

Το ΜΠΟΡΟΥΜΕ λειτουργεί ως κόμβος επικοινωνίας των δωρητών τροφίμων και των φορέων – αποδεκτών, δημιουργώντας «γέφυρες» μεταξύ του εκάστοτε δωρητή και του πιο κατάλληλου αποδέκτη.

Από το 2011, το ΜΠΟΡΟΥΜΕ έχει δημιουργήσει εκατοντάδες «γέφυρες», κυρίως μόνιμου χαρακτήρα, με αποτέλεσμα να προσφέρονται 1.000 μερίδες φαγητού κατά μέσο όρο την ημέρα, συνήθως εντός της ίδιας περιοχής.

Στόχος του ΜΠΟΡΟΥΜΕ είναι η ανάπτυξη ενός νέου κοινωνικού κινήματος που θα φέρει στην επιφάνεια την κοινωνική ευαισθησία των πολιτών και των επιχειρήσεων, μέσω της δημιουργίας ενός καινοτόμου μοντέλου αξιοποίησης τροφίμων, τα οποία πλέον αντί να καταλήγουν στα σκουπίδια προσφέρονται υπέρ κοινωφελών σκοπών.

CSR in Greece: Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια για το πως ξεκίνησε όλη η πρωτοβουλία του ΜΠΟΡΟΥΜΕ;

Αλέξανδρος Θεοδωρίδης:
Η πρωτοβουλία του ΜΠΟΡΟΥΜΕ ξεκίνησε με τη θέληση της εμπνεύστριας Ξένιας Παπασταύρου να κάνει κάτι ενάντια στη σπατάλη τροφίμων που παρατηρούσε γύρω της. Αυτή η θέληση της μεταφράστηκε στην ιδέα της άμεσης δικτύωσης ενός δωρητή τροφίμων, π.χ. ένα φούρνο, με τον πιο κοντινό και κατάλληλο αποδέκτη, π.χ. ένα ίδρυμα που βρίσκεται κοντά σε αυτόν το φούρνο. Σημαντικό στοιχείο είναι η παραλαβή να κανονίζεται από τον αποδέκτη ώστε να είναι όσο πιο εύκολο δυνατό για το δωρητή να προβεί στην προσφορά.

Μετά από λίγο καιρό κοντά στην κ. Παπασταύρου προστέθηκαν η Αλέξια Μοάτσου και εγώ ο Αλέξανδρος Θεοδωρίδης και ιδρύσαμε μαζί, τον Ιανουάριο του 2012, το ΜΠΟΡΟΥΜΕ ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία.

CSR in Greece: Πως λειτουργεί το ΜΠΟΡΟΥΜΕ;

Αλέξανδρος Θεοδωρίδης:
1. Επικοινωνούμε καθημερινά & καταγράφουμε τις ανάγκες Ιδρυμάτων / Κοινωνικών Υπηρεσιών Δήμων / Συσσιτίων / Ιδιωτών.

2. Λαμβάνουμε ενημέρωση για προσφορές φαγητού / τροφίμων από εταιρείες, εστιατόρια, ξενοδοχεία, αρτοποιεία, οπωροπωλεία, ιδιώτες από όλη την Ελλάδα.

3. Δικτυώνουμε την ανάγκη με την προσφορά με κριτήριο τη γεωγραφική εγγύτητα των δύο πλευρών, όχι μόνο για πρακτικούς λόγους, αλλά και για την ενδυνάμωση της αλληλεγγύης στη γειτονιά.

4. Συντονίζουμε την παραλαβή της προσφοράς κατευθείαν από τον φορέα που έχει ανάγκη, ώστε οι δωρητές να μην επιβαρύνονται με κόστη μεταφοράς ή απασχόλησης προσωπικού και να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος, κρίσιμο στοιχείο όταν πρόκειται για τρόφιμα ημέρας που πρέπει να καταναλωθούν άμεσα.

5. Καταγράφουμε όλα τα σημεία ανάγκης σε έναν χάρτη ώστε να ανταποκρινόμαστε με μεγαλύτερη ταχύτητα στα αιτήματα που λαμβάνουμε.

CSR in Greece: Συνεργάζεστε με εταιρείες για τον σχεδιασμό προγραμμάτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης;

Αλέξανδρος Θεοδωρίδης:
Το ΜΠΟΡΟΥΜΕ σε συνεργασία με την κάθε εταιρεία είναι σε θέση να σχεδιάσει και να υλοποιήσει στοχευμένα προγράμματα ΕΚΕ, τα οποία εκφράζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις επιθυμίες σας, αλλά επίσης απαντούν στις υπαρκτές ανάγκες συγκεκριμένων αποδεκτών, διασφαλίζοντας με συνέπεια πως η βοήθεια της εταιρείας σας θα φτάσει 100% εκεί που υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε μερικά ενδεικτικά παραδείγματα τέτοιου είδους δράσεων. Στο πλαίσιο ενός προγράμματος ΕΚΕ υπάρχει επίσης η δυνατότητα μια εταιρεία να στηρίξει απευθείας το ΜΠΟΡΟΥΜΕ, το οποίο χάρη στην πολλαπλασιαστική φύση της λειτουργίας του, έχει και πολλαπλάσια επίδραση για το ίδιο μέγεθος χορηγίας.

CSR in Greece: Πιστεύετε ότι έχει αλλάξει ο τρόπος που οι εταιρείες αντιλαμβάνονται την ΕΚΕ;

Αλέξανδρος Θεοδωρίδης:
Ο τρόπος που οι εταιρείες αντιλαμβάνονται την ΕΚΕ είχε αλλάξει αρκετά και πριν την κρίση καθώς και οι μεγάλες ελληνικές εταιρείες άρχισαν να ακολουθούν τις νέες τάσεις από το εξωτερικό, που επέβαλαν μία διαφορετική, πιο συνειδητοποιημένη και μελετημένη προσέγγιση στις διάφορες ενέργειες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Φυσικά, η ραγδαία μείωση των διαθέσιμων πόρων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης ενίσχυσε αυτήν την τάση ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα οι περισσότερες εταιρείες να "ψάχνονται" πολύ περισσότερο σχετικά με το που, ποιον και πως θα βοηθήσουν. Δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στην αμεσότητα της βοήθειας και βαρύτητα στην ουσία του αποτελέσματος παρά σε διάφορες ενέργειες "πυροτεχνήματα".

Μία τάση που το ΜΠΟΡΟΥΜΕ θα επιθυμούσε να παρατηρεί περισσότερο θα ήταν ο σχεδιασμός μακροπρόθεσμων προγραμμάτων ΕΚΕ, καθώς τέτοιου είδους στήριξης έχουν τον μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο για τους αποδέκτες των προγραμμάτων.






* Οι συνεντεύξεις που φιλοξενούνται και προβάλλονται μέσω του μηχανισμού CSRinGreece της CAPITAL LINK εκφράζουν την άποψη των δημιουργών τους, ως εκ τούτου η CAPITAL LINK δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιεσδήποτε απόψεις, συστάσεις ή γνώμες εκφράζονται σε αυτές.