CSR in Greece

   

Capital Link Sustainability Hub  » News » Articles/Interviews » Companies
Please note this information is only in Greek.
      Articles/Interviews
 
 
Συνέντευξη της Προέδρου του Ομίλου Εθελοντών κατά του καρκίνου – ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ, κυρίας Χαλδαίου Μπήτρου Ολυμπίας, στην κυρία Όλγα Μπορνόζη, Πρόεδρο του "Capital Link CSR in Greece"
www.csringreece.gr -
Παρασκευή, 30 Μαϊου 2014

Η κυρία Χαλδαίου Μπήτρου Ολυμπία, Πρόεδρος του Ομίλου Εθελοντών κατά του καρκίνου – ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ παρεχώρησε συνέντευξη στη Πρόεδρο του "Capital Link CSR in Greece", του Κέντρου Τεχνογνωσίας ΕΚΕ, κυρία Όλγα Μπορνόζη.

CSR in Greece: Ο Όμιλος Εθελοντών κατά του καρκίνου – ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ ιδρύθηκε το 1976 με σκοπό την τότε ψυχική και οικονομική υποστήριξη των απόρων ασθενών με καρκίνο που νοσηλεύονταν στο Νοσοκομείο «ΜΕΤΑΞΑ». Θα θέλατε να μας πείτε λίγα περισσότερα λόγια για τον Όμιλο, για το πώς εξελίχθηκε ως προς τις υπηρεσίες που προσφέρει και ποιοι είναι οι τομείς του;

Ολυμπία Χαλδαίου Μπήτρου:
Ο Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου- ΑγκαλιάΖΩ με σταθερά βήματα μεγάλωσε και εξελίχθηκε. Στην αρχή τα προγράμματα περιορίζονταν ενδονοσοκομειακά και σε φιλανθρωπικό επίπεδο. Η θέληση όμως των εθελοντών και των επαγγελματιών που πλαισίωναν την οργάνωση βοήθησαν ώστε σήμερα να έχουμε σημαντικό αριθμό οργανωμένων προγραμμάτων και να ασχολούμαστε και με νέους τομείς.

Τα Προγράμματα του ΑγκαλιάΖΩ είναι τα εξής:
♦ Ενημέρωση για Πρόληψη - Έγκαιρη Διάγνωση του Καρκίνου τα οποία πραγματοποιούνται με εκστρατείες ενημέρωσης, συνέδρια, ημερίδες, προληπτικές εξετάσεις, screening πληθυσμού, διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού, ραδιοτηλεοπτικά spots κ.λ.π.
♦ Ψυχοκοινωνική Στήριξη Ασθενών με Καρκίνο και των Οικογενειών τους για όσο καιρό το έχουν ανάγκη, με ατομικές, οικογενειακές και ομαδικές συνεδρίες των ασθενών από τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας του ΑγκαλιάΖΩ .
♦ Συνηγορία και Διεκδίκηση Δικαιωμάτων Ασθενών με Καρκίνο, με στόχο την ενημέρωση των ασθενών για τα δικαιώματα τους, τη διεκδίκηση της βελτίωσης των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας, προτείνοντας αλλαγές σε θεσμικό επίπεδο και προσπαθώντας παράλληλα να επιτύχει τη συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
♦ Ενδονοσοκομειακά Προγράμματα Στήριξης των ασθενών και των οικογενειών τους από εκπαιδευμένους εθελοντές και τέλος η οικονομική Στήριξη των οικονομικά αδύναμων καρκινοπαθών και των οικογενειών τους.

Όλες οι υπηρεσίες του ΑγκαλιάΖΩ προσφέρονται στους πολίτες ΔΩΡΕΑΝ.

CSR in Greece: Θα θέλατε να μας κάνετε ένα σύντομο απολογισμό για τα κυριότερα επιτεύγματα του ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ;

Ολυμπία Χαλδαίου Μπήτρου:
Ο Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου- ΑγκαλιάΖΩ στα 38 χρόνια δράσης του στο χώρο του καρκίνου έχει επιτύχει πολλά, για τα οποία αισθανόμαστε υπερήφανοι. Καταρχάς με τα προγράμματα ενημέρωσης για πρόληψη-έγκαιρη διάγνωση για τα πλέον γνωστά είδη καρκίνου, έχει ευαισθητοποιήσει και κινητοποιήσει χιλιάδες άτομα για την πρόληψη του καρκίνου και έχει υλοποιήσει επίσης μεγάλο αριθμό προληπτικών εξετάσεων, κυρίως σε ακριτικές περιοχές, ή σε περιοχές με δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και παροχές υγείας.

Μέσα από το πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής στήριξης και τα ενδονοσοκομειακά μας προγράμματα, έχουν υποστηριχθεί χιλιάδες ασθενείς με καρκίνο. Ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα του ΑγκαλιάΖΩ είναι η δωρεάν ασφαλιστική κάλυψη έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) που διεκδίκησε από το Υπουργείο Υγείας και πέτυχε το 2008, από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, για τα κορίτσια και τις γυναίκες ηλικίας από 12 εώς 26 ετών, που καταφέραμε μέσα από το Πρόγραμμα Συνηγορίας και Διεκδίκησης Δικαιωμάτων Ασθενών με Καρκίνο.

CSR in Greece: Μιλήστε μας λίγο για τις ανάγκες που έχετε : Είναι οικονομικής, υλικής φύσεως; Με ποιο τρόπο μπορεί να υποστηρίξει μία εταιρία ή ένας ιδιώτης το έργο του ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ και ποιές είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε;

Ολυμπία Χαλδαίου Μπήτρου:
Στη σημερινή εποχή με την οικονομική κρίση να μαστίζει τον κόσμο και η πιο μικρή προσφορά είναι αποδεκτή. Τα έσοδα του ΑγκαλιάΖΩ προέρχονται από τις συνδρομές των μελών του, δωρεές απλών ανθρώπων και χορηγίες από ιδιώτες ή εταιρείες οι οποίες χρηματοδοτούν την πραγματοποίηση μιας δράσης.

Επίσης υπάρχουν και ανάγκες σε τρόφιμα ή αναλώσιμα διότι σε μηνιαία βάση υποστηρίζουμε άπορους ή οικονομικά αδύναμους ασθενείς και τις οικογένειες τους. Οποιοσδήποτε λοιπόν επιθυμεί να συνεισφέρει μπορεί να απευθυνθεί στην Κοινωνική Υπηρεσία του ΑγκαλιάΖΩ για να ενημερωθεί για τις εκάστοτε ανάγκες.

CSR in Greece: Υπάρχει ανάγκη ανθρώπινου δυναμικού, εθελοντών και με ποιούς τρόπους μπορεί κάποιος να συμμετάσχει στις δράσεις σας;

Ολυμπία Χαλδαίου Μπήτρου:
Φυσικά και υπάρχουν μεγάλες ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό και χαιρόμαστε που μας δίνετε την ευκαιρία να κάνουμε ένα κάλεσμα στο κόσμο για να έρθουν κοντά μας και να γίνουν μέλη ή εθελοντές. Όσοι επιθυμούν να γίνουν εθελοντές σε κάποιο πρόγραμμα παρακολουθούν ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο το οποίο έχει σαν στόχο να τους ενημερώσει για το φορέα και να τους δώσει τα βασικά εφόδια για το ρόλο τους. Για όσο διάστημα προσφέρουν εθελοντικό έργο, τους παρέχεται εποπτεία από τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας του χώρου μας. Αν κάποιος δεν επιθυμεί να γίνει εθελοντής μπορεί με μια αίτηση να γίνει μέλος του ΑγκαλιάΖΩ. Όσο πιο πολλά είναι τα μέλη του ΑγκαλιάΖΩ τόσο πιο πολύ δυναμώνει η φωνή μας για να διεκδικούμε τα δικαιώματα των καρκινοπαθών ασθενών.