CSR in Greece

   

Capital Link Sustainability Hub  » News » Articles/Interviews » Companies
Please note this information is only in Greek.
      Articles/Interviews
 
 
Συνέντευξη της ΑΒΥ Πριγκίπισσας Αικατερίνης της Σερβίας, με αφορμή την φιλανθρωπική παράσταση της Martha Graham, στην κυρία Όλγα Μπορνόζη, Πρόεδρο του "Capital Link CSR in Greece"
www.csringreece.gr - ΜΕΒΓΑΛ AE
Παρασκευή, 27 Ιουνίου 2014

Η ΑΒΥ Πριγκίπισσας Αικατερίνης της Σερβίας, με αφορμή την φιλανθρωπική παράσταση της Martha Graham, παρεχώρησε συνέντευξη στη Πρόεδρο του “Capital Link CSR in Greece”, του Κέντρου Τεχνογνωσίας ΕΚΕ, κυρία Όλγα Μπορνόζη.

CSR in Greece: Μετά από τόσα χρόνια συνεχής φιλανθρωπικής δράσης ποια πιστεύετε ήταν η σημαντικότερη στιγμή σας μέχρι τώρα;

ΑΒΥ Πριγκίπισσας Αικατερίνης της Σερβίας:
Κάθε φορά που αντικρίζω ένα παιδικό χαμόγελο, κάθε φορά που αισθάνομαι να συμβάλλω σε έναν ιερό σκοπό, κάθε φορά που αισθάνομαι την πίστη μου στο σκοπό, στην ιδέα της φιλανθρωπίας να πραγματώνεται αυτή είναι και η σημαντικότερη στιγμή για εμένα και εύχομαι να μην πάψουν ποτέ αυτές οι στιγμές στη ζωή μου.
Για μένα η φιλανθρωπία είναι το οξυγόνο μου, αποτελεί τρόπος ζωής, είναι κομμάτι της ψυχής μου και κάθε τι που επιτυγχάνεται μέσω αυτού, είτε πρόκειται για την αποκατάσταση ενός ορφανοτροφείου, είτε για ένα νοσοκομείο για παιδιά, αποτελεί σημείο αναφοράς για μένα προσωπικά.

CSR in Greece: Μια γυναίκα όπως εσείς που αποτελείτε πρότυπο για πολλές γυναίκες, δραστήρια, δυναμική, επιτυχημένη και Πριγκίπισσα, από που αντλεί έμπνευση; Έχετε κάποιο πρότυπο;

ΑΒΥ Πριγκίπισσας Αικατερίνης της Σερβίας:
Σας ευχαριστώ πολύ για τα θερμά σας λόγια. Για μένα, η φιλανθρωπία αποτελεί χωρίς αμφιβολία στάση ζωής. Κάθε άνθρωπος που πασχίζει με τον δικό του τρόπο, με ανιδιοτέλεια, να βοηθήσει τον συνάνθρωπό του αποτελεί για μένα πρότυπο, παράδειγμα προς μίμηση και πηγή έμπνευσης. Έτσι, για παράδειγμα, μια μητέρα που εργάζεται σκληρά καθημερινά, φροντίζει την οικογένειά της και παράλληλα καλλιεργεί την κοινωνική της ευαισθησία, συμβάλει με αξίες όπως ο εθελοντισμός, εμπνέει όχι μόνο για μένα αλλά και ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο.

CSR in Greece: Πιστεύετε ότι σήμερα οι νέοι είναι κοινωνικά ευαισθητοποιημένοι; Πως θα μπορούσε να ενισχυθεί η κοινωνική δράση από νεαρή ηλικία κατά τη γνώμη σας;

ΑΒΥ Πριγκίπισσας Αικατερίνης της Σερβίας:
Η φιλανθρωπία όσο και η αλληλεγγύη αποτελούν αξίες που χαρακτηρίζουν την ελληνική κοινωνία και δη τους νέους που βιώνουν μια τόσο δύσκολη εποχή. Ωστόσο είναι μία αξία που θα πρέπει να ξεκινάει από την οικογένεια και να καλλιεργείται μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος με την εισαγωγή των εννοιών της προσφοράς και του εθελοντισμού.
Στην δική μου περίπτωση διδάχθηκα την φιλανθρωπία στο σπίτι μου όταν η μητέρα μου μας έλεγε πάντα ότι έχουμε δύο χέρια, το ένα για να βοηθάμε τους εαυτούς μας και το άλλο για να βοηθάμε τους άλλους. Επίσης, ο πατέρας μου βραβεύτηκε από το ελληνικό κράτος για την προσφορά του στη νέα γενιά. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον είναι δύσκολο ένα παιδί να παρεκκλίνει από αυτές τις αξίες.

CSR in Greece: Έχει υπάρξει στιγμή που θελήσατε να σταματήσετε προσωρινά την κοινωνική σας δράση, δεδομένου του τεράστιου φόρτου που έχετε αναλάβει;

ΑΒΥ Πριγκίπισσας Αικατερίνης της Σερβίας:
Ποτέ. Όπως σας ανέφερα και παραπάνω για μένα όλη αυτή η δράση αποτελεί τρόπο ζωής. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού μου και ευχαριστώ το Θεό που σε όλο αυτό έχω πάντα δίπλα μου την οικογένειά μου και τους «συνοδοιπόρους» μου, σε αυτή την αέναη προσπάθεια να κάνουμε κάτι ακόμα, να συνεισφέρουμε στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, να εκτελέσουμε το χρέος μας ως άνθρωποι.

CSR in Greece: Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε εσείς προσωπικά να πείτε στους αναγνώστες μας;

ΑΒΥ Πριγκίπισσας Αικατερίνης της Σερβίας:
Να οραματίζονται και να σχεδιάζουν το μέλλον τους χωρίς ποτέ να ξεχνούν τον συνάνθρωπο. Να στηρίζονται στην προσωπική τους δράση και να τους διακατέχει η αίσθηση του χρέους και της υπευθυνότητας για όσα συμβαίνουν γύρω τους. Να έχουν πίστη σε σκοπούς και αξίες όπως αυτές της προσφοράς, της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού. Να αποτελούν καταλύτες για την αλλαγή. Ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες εποχές που βιώνουμε, πρέπει να γίνει αντιληπτό πως αυτή είναι η εποχή μας και σε αυτή την εποχή είναι που πρέπει να δράσουμε ακόμα πιο επίμονα, με μεγαλύτερη ευαισθησία και να νιώσουμε την χαρά της προσφοράς.

www.lifelinegr.org

www.lifelineaid.org