CSR in Greece

   

Capital Link Sustainability Hub  » News » Articles/Interviews » Companies
Please note this information is only in Greek.
      Articles/Interviews
 
 
Συνέντευξη της Πρόεδρου του κοινωφελούς, μη κερδοσκοπικού Σωματείου «ΑΓΑΠΑΝ», κυρίας Άσπας Ζαΐμη, στην κυρία Όλγα Μπορνόζη, Πρόεδρο του “Capital Link CSR in Greece”
www.csringreece.gr - ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.
Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2014

H κυρία Άσπα Ζαΐμη Πρόεδρος του ΔΣ του Σωματείου «ΑΓΑΠΑΝ», παρεχώρησε συνέντευξη στη Πρόεδρο του “Capital Link CSR in Greece”, του Κέντρου Τεχνογνωσίας ΕΚΕ, κυρία Όλγα Μπορνόζη.

CSR in Greece: Θέλετε να μας εξηγήσετε τι είναι το ΑΓΑΠΑΝ;

Άσπα Ζαΐμη:
To ΑΓΑΠΑΝ είναι ένα αναγνωρισμένο, κοινωφελές Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα το οποίο ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2003 από μία ομάδα ευαισθητοποιημένων εθελοντών, από διάφορες ειδικότητες οι οποίοι αγωνίστηκαν από κοινού και πέτυχαν σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας, τη θεσμοθέτηση και τη νομοθέτηση του θεσμού της Παρηγορητικής και Ανακουφιστικής Φροντίδας, Hospice & Palliative Care, σύμφωνα με τις παγκόσμιες προδιαγραφές του IAHPC.

CSR in Greece: Ποιος είναι ο στόχος του ΑΓΑΠΑΝ;

Άσπα Ζαΐμη:
Kεντρικός στόχος του ΑΓΑΠΑΝ είναι η ίδρυση, η οργάνωση και η σταθερή λειτουργία του πρώτου ξενώνα Φιλοξενίας ασθενών τελικού σταδίου ( ΞΕ.ΝΟ.Φ.Α.Α.Α.), στην Ελλάδα.

CSR in Greece: Ποια είναι η ταυτότητα του θεσμού της Ανακουφιστικής Φροντίδας ανά τον κόσμο;

Άσπα Ζαΐμη:
O θεσμός της Ανακουφιστικής Φροντίδας και Παρηγορητικής Αγωγής (Palliative Care), είναι η ενεργός ολιστική φροντίδα ασθενών με προχωρημένη νόσο μη αναστρέψιμη, για τους οποίους έχει εξαντληθεί κάθε θεραπευτική αγωγή στο νοσοκομείο. Παρέχεται μέσω των ξενώνων φιλοξενίας (ΞΕ.ΝΟ.Φ.Α.Α.Α.), προσφέροντας υπηρεσίες από εξειδικευμένη ομάδα θεραπευτών της φυσικής θεραπευτικής όπως: ιατρών, νοσηλευτών, κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων, ιερέων και εθελοντών, με στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής και την απάλυνση του πόνου. Παράλληλα, προσφέρει στήριξη και συμπαράσταση και στην οικογένεια του ασθενή.

CSR in Greece: Τι δεν είναι η Ανακουφιστική Φροντίδα;

Άσπα Ζαΐμη:
Η Ανακουφιστική Φροντίδα σίγουρα δεν εξυπηρετεί άτομα με ειδικές ανάγκες, χρόνιους πάσχοντες και ηλικιωμένους οι οποίοι δεν πάσχουν από νόσο απειλητική για τη ζωή τους.

CSR in Greece: Τι θα εξυπηρετήσει η ίδρυση του ξενώνα;

Άσπα Ζαΐμη:
Σαφώς θα διασφαλίσει το αναφαίρετο δικαίωμα του ασθενή, στην Αξιοπρέπεια και στην απάλυνση του πόνου του κατά το τελευταίο στάδιο της νόσου.
Επιπλέον θα αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία και κλινικές οι οποίες εστιάζονται στην αντιμετώπιση της νόσου με σκοπό την ίαση.

CSR in Greece: Τι έχει ακριβώς πετύχει το Σωματείο ΑΓΑΠΑΝ σε βάθος χρόνου;

Άσπα Ζαΐμη:
Εκτός από τη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Υγείας για τη θεσμοθέτηση και τη νομοθέτηση του θεσμού της Ανακουφιστικής Φροντίδας και Παρηγορητικής Αγωγής, το Σωματείο συνέβαλλε και στη θεσμοθέτηση των προϋποθέσεων για τη διυπουργική απόφαση 1534/17/08/2007, για την ίδρυση και τη λειτουργία των ξενώνων, ΞΕ.ΝΟ.Φ.Α.Α.Α.
Το ΑΓΑΠΑΝ συμμετέχει σε συνέδρια, ημερίδες, και σχετικές εκδηλώσεις. Επίσης μέλη του έχουν επισκεφθεί Hospices ( Ξενώνες), του εξωτερικού όπως Αγγλία, Πολωνία, Ρουμανία, Νορβηγία ), με στόχο τη συνεργασία την εκπαίδευση και την ενημέρωση.
Έχουν γίνει επαφές με τα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία, με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιατρική Σχολή, έχει υπογραφεί συμβόλαιο συνεργασίας με το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών "Διεθνής Ιατρική Διαχείριση Κρίσεων Υγείας", και έχουν γίνει κινήσεις συσπείρωσης δυνάμεων με άλλα σωματεία με σκοπό τη συνεργασία στο γνωστικό αντικείμενο της Ανακουφιστικής Φροντίδας για την ευόδωση του στόχου μας.

CSR in Greece: Πως μπορεί κάποιος να ενημερωθεί και να στηρίξει το έργο του σωματείου;

Άσπα Ζαΐμη:
Μπορεί κάποιος να επισκεφθεί τη σελίδα μας στο www.agapan.gr, ή να μας καλέσει στο 210 7210695 για οποιαδήποτε πληροφορία. Με ιδιαίτερη χαρά θα απαντήσουμε σε οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία.

Μπορεί κάποιος να στηρίξει το έργο του ΑΓΑΠΑΝ:

• Mε το να γίνει μέλος του Σωματείου, καταβάλλοντας ετήσια συνδρομή ύψους €50
• Αναλαμβάνοντας τη κάλυψη ορισμένων λειτουργικών εξόδων του Σωματείου υπό μορφή χορηγίας
• Προσφέροντας εθελοντική εργασία για την ανεύρεση πόρων
• Διοργανώνοντας μια εκδήλωση για την οικονομική ενίσχυση του στόχου του ΑΓΑΠΑΝ