CSR in Greece

   

Capital Link Sustainability Hub  » News » Articles/Interviews » Companies
Please note this information is only in Greek.
      Articles/Interviews
 
 
Συνέντευξη της Προέδρου του Σωματείου “Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος”, κας Natasha-Clive-Βρέκοσι, στην κυρία Όλγα Μπορνόζη, Πρόεδρο του “Capital Link CSR in Greece”
www.csringreece.gr - COCA-COLA HELLENIC
Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2014

Η κυρία Natasha-Clive-Βρέκοσι, Πρόεδρος του Σωματείου "Αντιμε-τώπιση Παιδικού Τραύματος", παρε-χώρησε συνέντευξη στη Πρόεδρο του "Capital Link CSR in Greece", του Κέντρου Τεχνογνωσίας ΕΚΕ, κυρία Όλγα Μπορνόζη.

CSR in Greece: Η "Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος" έχει ως στόχο την μείωση των παιδικών ατυχημάτων, την σωστή και την άμεση αντιμετώπιση τους καθώς και την αναβάθμιση της νοσηλείας των παιδιών στη χώρα μας. Θα θέλατε να μας αναφέρετε τις δράσεις σας;

Natasha-Clive-Βρέκοσι:
Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία περίπου 500.000 παιδιά τραυματίζονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, από τα οποία 700 πεθαίνουν και 3.000 μένουν ανάπηρα.

Το Σωματείο "Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος" εδώ και τέσσερα χρόνια καταβάλει τεράστια προσπάθεια να αλλάξει αυτά τα δεδομένα με τέσσερις καθοριστικούς τρόπους οι οποίοι είναι:

1. Η Δημιουργία Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στα Δημόσια Νοσοκομεία, όπου το τραυματισμένο παιδί εισάγεται κατευθείαν και σταθεροποιείται χωρίς να χάνεται πολύτιμος χρόνος ψάχνοντας τον αρμόδιο γιατρό ή Τμήμα. Το όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε και να εξοπλίσουμε ΤΕΠ σε όλα τα Παιδιατρικά Νοσοκομεία της χώρας.

2. Η Εκπαίδευση γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και διασωστών του Ε.Κ.Α.Β. με την χρηματοδότηση σεμιναρίων για την άμεση και σωστή αντιμετώπιση του τραυματισμένου παιδιού. ( 973 συμμετοχές μέχρι σήμερα)

3. Η Προσφορά ιατρικών μηχανημάτων και ειδικού εξοπλισμού στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία.
4. Η Πρόληψη, με ομιλίες σε παιδιά του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού σχολείου, στους γονείς των και στους εκπαιδευτικούς των. Μέχρι σήμερα τις παρουσιάσεις έχουν παρακολουθήσει 34.447 μαθητές και 2.537 εκπαιδευτικοί και γονείς. Έχει διαπιστωθεί ότι η σωστή ενημέρωση μπορεί να μειώσει τον αριθμό και την σοβαρότητα των ατυχημάτων έως και 50%.

CSR in Greece: Τα ατυχήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου και αναπηρίας των παιδιών στη χώρα μας. Θέλετε να μας μιλήσετε για την κρίσιμη πρώτη ώρα μετά τον τραυματισμό ενός παιδιού;

Natasha-Clive-Βρέκοσι:
Τα ατυχήματα που απειλούν τα παιδιά είναι πολλά: τροχαία, πτώσεις, δηλητηριάσεις, εγκαύματα, πνιγμός, κλπ. και μπορούν να συμβούν σε οποιαδήποτε στιγμή παντού, όπως στο σπίτι, στο σχολείο, στο δρόμο, στην παιδική χαρά, στις διακοπές….
Η κατάσταση ενός σοβαρά τραυματισμένου παιδιού μπορεί να επιδεινωθεί πολύ γρήγορα. Ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ τραυματισμού και της έναρξης θεραπείας πρέπει να διατηρηθεί στο ελάχιστο. Με την συσσώρευση της εμπειρίας, αυτός ο λανθάνων χρόνος ο οποίος έχει υπολογισθεί ότι δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 60 λεπτά, ονομάζεται "Golden Hour" ("Χρυσή ώρα") . Μετά τη μία αυτή ώρα το ποσοστό επιβίωσης μειώνεται δραματικά.

CSR in Greece: Μας αναφέρατε ότι η δημιουργία Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας είναι το όραμα σας. Θα θέλατε να μας πείτε σε ποια Νοσοκομεία έχετε δημιουργήσει ή εξοπλίσει ΤΕΠ;

Natasha-Clive-Βρέκοσι:
Το Σωματείο έχει καταφέρει να δημιουργήσει και να εξοπλίσει 5 Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών:

- Στο Νοσοκομείο Παίδων "Παίδων Πεντέλης" με τη δωρεά του Ιωάννη Β. Βαρδινογιάννη (έτος : 2011).

- Στο Νοσοκομείο Παίδων "Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού" με τη δωρεά του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος" (έτος : 2012).

- Στο "Ιπποκράτειο" Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης με τη δωρεά των εταιρειών "OTE-COSMOTE" (έτος : 2014).

- Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου "ΠΑΓΝΗ" με τη δωρεά των εταιρειών "Norton Rose Fulbright Greece" , "Ελληνικά Πετρέλαια" και ενός Ανώνυμου Δωρητή (έτος : 2014).

- Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Έβρου στην Αλεξανδρούπολη με τη δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση (έτος : 2014).

CSR in Greece: Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας;

Natasha-Clive-Βρέκοσι:
Οι επόμενοι άμεσοι στόχοι μας είναι:

- η δημιουργία Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στο "Καραμανδάνειο" Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πατρών,

- η ολοκλήρωση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου "ΠΑΓΝΗ" με τον απαραίτητο εξοπλισμό,

- η προώθηση του προγράμματος «Υποστήριξη Παιδιών με Νοσήματα του Αναπνευστικού Συστήματος» το οποίο έχει ως σκοπό την δωρεά ιατρικού εξοπλισμού στις αντίστοιχες μονάδες των Παιδιατρικών Νοσοκομείων, για την παροχή φροντίδας υψηλής ποιότητας στα παιδιά με νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος,

- η αγορά μηχανημάτων απαραίτητων για την κάλυψη ουσιαστικών και άμεσων αναγκών στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία,

- η χρηματοδότηση του προγράμματος "Εκπαίδευση Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού στην Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος" ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους ενδιαφερόμενους να διευρύνουν τις γνώσεις των στην αντιμετώπιση επειγόντων παιδιατρικών περιστατικών και
- η συνέχιση του προγράμματος "Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων" με ομιλίες σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία.

CSR in Greece: Η οικονομική κρίση έχει δυσκολέψει το έργο του Σωματείου σας;

Natasha-Clive-Βρέκοσι:
Δυστυχώς λόγω των οικονομικών συνθηκών κάθε χρόνο είναι πιο δύσκολο για το Σωματείο να καλύψει τα λειτουργικά του έξοδα. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε την υποστήριξη του κόσμου. Τα βασικά έσοδα του Σωματείου είναι οι συνδρομές Μελών, οι Δωρεές, οι Δωρεές εις Μνήμην, οι Δωρεές Χαράς και οι Εκδηλώσεις (οι οποίες λόγω των οικονομικών συνθηκών γίνονται όλο και πιο δύσκολες να πραγματοποιηθούν).

Επίσης κάθε χρόνο έχουμε όλο και περισσότερες αιτήσεις από τα Νοσοκομεία της χώρας που μας ζητάνε να τους προμηθεύσουμε με μηχανήματα ή να δημιουργήσουμε και να εξοπλίσουμε ΤΕΠ. Καθώς οι ανάγκες των Νοσοκομείων αυξάνονται είναι πιο δύσκολο να μπορέσουμε να βρούμε χορηγούς οι οποίοι θα καλύψουν όλες αυτές τις ανάγκες.

Είναι όμως μεγάλη μας χαρά που καταφέραμε τα τελευταία 4 χρόνια, παρόλο τις αντίξοες συνθήκες, το έργο μας να ξεπερνάει τις € 750.000 (χωρίς καμία κρατική ενίσχυση), χάρη στην υποστήριξη των μελών, των χορηγών, των δωρητών και των φίλων του Σωματείου.

CSR in Greece: Μιλήστε μας για τους τρόπους που μπορεί κάποιος να βοηθήσει το Σωματείο σας.

Natasha-Clive-Βρέκοσι:
Οι τρόποι που μπορεί να μας βοηθήσει κάποιος είναι να γίνει μέλος του Σωματείου όπου η ετήσια συνδρομή είναι στα € 60 ή € 500 εφάπαξ (ισόβιο μέλος) όπως επίσης και με δωρεές προς το Σωματείο ή δωρεές χαράς και δωρεές εις μνήμην. Αν κάποια εταιρεία, ίδρυμα ή οργανισμός ενδιαφέρεται να συνδράμει στις προσπάθειες μας μπορεί να συνεισφέρει με κάποια δωρεά στο Σωματείο ή με κάποια χορηγία σύμφωνα με τις άμεσες ανάγκες που έχουν τα Παιδιατρικά Νοσοκομεία αυτή τη στιγμή.