CSR in Greece

   

Capital Link Sustainability Hub  » News » Articles/Interviews » Companies
Please note this information is only in Greek.
      Articles/Interviews
 
 
Συνέντευξη του Υπεύθυνου Δημοσίων Σχέσεων του Συλλόγου «NoSmoke.gr», κύριου Γιώργου Ηγουμενάκη, στην κυρία Όλγα Μπορνόζη, Πρόεδρο του “Capital Link CSR in Greece”
www.csringreece.gr - TÜV AUSTRIA HELLAS
Παρασκευή, 29 Μαϊου 2015

Ο κύριος Γιώργος Ηγουμενάκης Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Συλλόγου «NoSmoke.gr», παρεχώρησε συνέντευξη στη Πρόεδρο του “Capital Link CSR in Greece”, κυρία Όλγα Μπορνόζη.

CSR in Greece: Πείτε μας λίγα λόγια για το NoSmoke.gr - πότε ιδρύθηκε και ποιοί είναι οι στόχοι σας;

Γιώργος Ηγουμενάκης:
To NoSmoke.gr ιδρύθηκε το 2007 ως Αστική Εταιρεία Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα από ανθρώπους με σεβασμό στον συνάνθρωπο και στη δημόσια υγεία. Αν και το κράτος έκανε ένα μεγάλο βήμα το 2008 με την ψήφιση του νόμου περί απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, χώρους εργασίας και δημόσιες υπηρεσίες, δυστυχώς ο νόμος αυτός δεν εφαρμόστηκε ποτέ στην πράξη. Ο βασικός στόχος του συλλόγου μας είναι η εφαρμογή του νόμου για ένα άκαπνο περιβάλλον. Σεβόμαστε τον εκάστοτε καπνιστή και όσο και να το θέλαμε δεν προσπαθούμε να τον πείσουμε να διακόψει αυτήν την τόσο βλαβερή του συνήθεια – αυτό είναι καθαρά προσωπική επιλογή του καθενός. Απαιτούμε όμως τον σεβασμό που αρμόζει σε κάθε μη καπνιστή ο οποίος θέλει να διασκεδάσει χωρίς να χρειάζεται να πλύνει τα ρούχα του μετά από κάθε επίσκεψη σε χώρο διασκέδασης, σε κάθε εργαζόμενο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος που δεν φταίει σε τίποτα να είναι παθητικός καπνιστής για χρόνια και σε κάθε πολίτη και οικογενειάρχη ο οποίος αντιτίθεται με τις βλαβερές συνέπειες του παθητικού καπνίσματος για αυτόν και τα παιδιά του.

CSR in Greece: Πού βρίσκεστε αυτή τη στιγμή ως προς τους στόχους σας και ποιές είναι οι δυσκολίες που τυχόν αντιμετωπίζετε;

Γιώργος Ηγουμενάκης:
Έχοντας ως στόχο την εφαρμογή του νόμου, οι δράσεις μας και τα αποτελέσματα αυτών είναι άκρως περιορισμένα. Δεδομένης της ανικανότητας του κράτους να εφαρμόσει το νόμο με αυστηρότητα, χωρίς παραθυράκια και εξαιρέσεις, παρατηρώντας την έλλειψη ενός ολοκληρωμένου και σωστά οργανωμένου ελεγκτικού μηχανισμού αλλά και την απουσία μιας αποτελεσματικής ενημερωτικής καμπάνιας για την εφαρμογή του νόμου για την προσπάθεια αλλαγής της κουλτούρας του Έλληνα, ο σύλλογός μας προσανατολίζεται σε δύο βασικές ενέργειες. Αφενός σε ενημερωτικές δράσεις για την τήρηση και εφαρμογή του νόμου και αφετέρου σε δράσεις επιβράβευσης καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος τα οποία σέβονται και τηρούν το νόμο περί απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους αρνούμενες (εν καιρώ κρίσης) να υποκύψουν στις πιέσεις των καπνιστών-πελατών τους που αδιαφορούν για το συνάνθρωπό τους και επιμένουν να καπνίζουν σε κλειστούς δημόσιους χώρους. Έχουμε αναπτύξει σχετική ιστοσελίδα (www.NoSmoke.gr), πολλαπλές σελίδες και ομάδες στο Facebook (π.χ. Ψυχαγωγία Χωρίς Καπνό) αλλά και μια πολύ χρηστική εφαρμογή για έξυπνα κινητά τηλέφωνα (NoSmoke.gr) στην οποία οι χρήστες μπορούν να δουν σε χάρτη τα κοντινότερα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος τα οποία τηρούν τον αντικαπνιστικό νόμο και να βρουν πληροφορίες από άλλους χρήστες για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

CSR in Greece: Ποιοί είναι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι του NoSmoke.gr;

Γιώργος Ηγουμενάκης:
Ως μακροπρόθεσμο στόχο μας έχουμε ορίσει τη δημιουργία ενός καθαρού και άκαπνου περιβάλλοντος για εμάς και τα παιδιά μας. Από δημόσιες υπηρεσίες και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος μέχρι γραφεία ιδιωτικών εταιρειών και εμπορικά καταστήματα στα οποία παρατηρείται ανοχή για την μη τήρηση του νόμου, προσπαθούμε και δεν θα σταματήσουμε ποτέ να απαιτούμε το αυτονόητο: την τήρηση ενός νόμου ο οποίος όχι μόνο έχει ψηφιστεί από το ελληνικό κράτος αλλά αποτελεί κοινή λογική στην Ευρώπη αλλά και κάτι το οποίο σέβονται και τηρούν ευλαβικά χώρες ακόμα και εκτός ευρωπαϊκής ένωσης όπως η Τουρκία και η Βουλγαρία.

CSR in Greece: Υπάρχει ανάγκη ανθρώπινου δυναμικού, εθελοντών και με ποιούς τρόπους μπορεί κάποιος να συμμετάσχει στις δράσεις σας;

Γιώργος Ηγουμενάκης:
Προφανώς η ανάγκη για πόρους, είτε αυτοί μεταφράζονται σε ανθρώπινους πόρους ή σε πόρους άλλου είδους, είναι υπαρκτή. Αν και στο παρελθόν συνεργαστήκαμε με εταιρείες όπως η Pfizer και με καταστήματα όπως το ζαχαροπλαστείο Papagalino Αγίας Παρασκευής και άλλες μικρότερες επιχειρήσεις, αυτή η υποστήριξη δεν είχε τις απαραίτητες μακροπρόθεσμες βάσεις. Δεδομένου ότι ως ΜΚΟ δεν είμαστε σε θέση να αντικαταστήσουμε το κράτος και να προβούμε σε ελέγχους και επιβολή αυστηρών προστίμων και κυρώσεων σε καπνιστές και επιχειρήσεις που δεν σέβονται το νόμο, οι εθελοντές που ενδιαφέρονται να συνδράμουν στο έργο μας μπορούν να μας υποστηρίξουν σε δράσεις ενημέρωσης για την εφαρμογή του νόμου, στην οργάνωση δραστηριοτήτων που προάγουν τη δημόσια υγεία και υπενθυμίζουν τις βλαβερές συνέπειες του παθητικού καπνίσματος αλλά και στην οργάνωση εκδηλώσεων υποστήριξης σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος τα οποία σέβονται την υγεία των πελατών τους και των υπαλλήλων τους και απαγορεύουν το κάπνισμα στους εσωτερικούς κλειστούς χώρους τους.

CSR in Greece: Πώς μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας κάποιος και με ποιό τρόπο μπορεί να συνδράμει το έργο σας;

Γιώργος Ηγουμενάκης:
Στην αναλυτική ιστοσελίδα μας μπορεί κάποιος να βρει πολλές πληροφορίες τόσο για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να συμμετέχει ενεργά στο έργο μας όσο και στοιχεία επικοινωνίας, ποιοι είμαστε και πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το κάπνισμα, τις βλαβερές συνέπειές του καθώς και στατιστικά στοιχεία και οπτικοακουστικό υλικό υπέρ της δημόσιας υγείας και κατά του παθητικού καπνίσματος. Περιττό να επισημάνω ότι είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία και πρόταση συνεργασίας σε ατομικό, συλλογικό ή εταιρικό επίπεδο.