CSR in Greece

   

Capital Link Sustainability Hub  » News » Articles/Interviews » Companies
Please note this information is only in Greek.
      Articles/Interviews
 
 
Συνέντευξη του Γενικού Διευθυντή του Συλλόγου «ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ», κύριου Νίκου Στεργίου, στην κυρία Όλγα Μπορνόζη, Πρόεδρο του “Capital Link CSR in Greece”
www.csringreece.gr -
Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2015

Ο κύριος Νίκος Στεργίου Γενικός Διευθυντής του Συλλόγου «ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ», παρεχώρησε συνέντευξη στη Πρόεδρο του “Capital Link CSR in Greece”, κυρία Όλγα Μπορνόζη.

CSR in Greece: Πείτε μας λίγα λόγια για το σύλλογο σας . Πότε ιδρύθηκε και ποιοί είναι οι στόχοι σας.

Νίκος Στεργίου:
Το Κέντρο Ζωής είναι μία αναγνωρισμένη, μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική οργάνωση, η οποία ιδρύθηκε το 1991 με την πρωτοβουλία μίας ομάδας φίλων – στο μεγαλύτερο μέρος τους αμερικανών – με κυρίαρχη φυσιογνωμία αυτή του Frank Olcvary, εμπνευστή και κινητήριο δύναμη του σωματείου αυτού.

Η ίδρυση του Κέντρου Ζωής έγινε σε μία περίοδο κατά την οποία παρά το γεγονός ότι η επιδημία του AIDS ήταν ήδη διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο, η πλειονότητα των Ελλήνων ελάχιστα γνώριζε για αυτήν, και οι οροθετικοί (φορείς του ιού HIV που προκαλεί το AIDS) ζούσαν σε ένα περιβάλλον απελπισίας, απομόνωσης, φόβου, πόνου και εγκατάλειψης.

Η μικρή ομάδα των εθελοντών που αποτελούσε τον πυρήνα του Κέντρου Ζωής στα αρχικά του βήματα, είχε σαν πρωταρχικό στόχο να βοηθήσει με όποιο τρόπο μπορούσε τα άτομα που είχαν μολυνθεί από τον ιό και τα οποία ζούσαν υπό άσχημες συνθήκες, τις περισσότερες φορές μάλιστα, εγκαταλελειμμένα από τις ίδιες τους τις οικογένειες. Μέσα από μεγάλες προσπάθειες, οι εθελοντές κατόρθωσαν σιγά-σιγά να μπουν στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονταν οι οροθετικοί και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους προσφέροντας τους πάνω από όλα αγάπη και συντροφιά.

Με τη πάροδο του χρόνου, η μικρή εκείνη ομάδα των εθελοντών, απέκτησε καινούργια μέλη – τα περισσότερα τώρα πια Έλληνες-, μεγάλωσε και είναι πλέον μια μεγάλη οικογένεια από ανθρώπους που προσφέρουν αφιλοκερδώς και με ευσυνειδησία τις υπηρεσίες τους σε όλους αυτούς που άμεσα ή έμμεσα αντιμετωπίζουν το HIV ή/και το AIDS στη ζωή τους.

Το Κέντρο Ζωής σήμερα είναι μια οργάνωση, μοναδική στο είδος της στην Ελλάδα, που στηρίζει τα οροθετικά άτομα. Οι υπηρεσίες που παρέχει είναι:

- Δωρεάν κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη.
- Δωρεάν Νομική στήριξη.
- Κέντρο Ημέρας: χώρος συνάντησης, ενημέρωσης και ψυχαγωγίας των ατόμων που ζουν με hiv/aids.
- Info Center: για την εκμάθηση χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών.
- Το πρόγραμμα συντροφικότητας στα νοσοκομεία και στο σπίτι.
- Πρόγραμμα στήριξης σε οροθετικούς/ες κρατουμένους/ες των Φυλακών Κορυδαλλού.
- Positive: περιοδικό ενημερωτικού χαρακτήρα σε θέματα που αφορούν στο hiv/aids, καθώς και θέματα γενικού ενδιαφέροντος.
- Πρόγραμμα ενημέρωσης πληθυσμού σε θέματα πρόληψης (διεξαγωγή ομιλιών, επαφές με εκπαιδευτικά ιδρύματα, χώρους εργασίας, κλπ).
- Διοργάνωση εκδηλώσεων με σκοπό την ευρύτερη ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του πληθυσμού για το έργο του Κέντρου Ζωής καθώς και για την εξεύρεση οικονομικών πόρων.
- Internet-site: νέα για το HIV/AIDS και το Κέντρο Ζωης
- Συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά-διακρατικά δίκτυα.

CSR in Greece: Πού βρίσκεστε αυτή τη στιγμή ως προς τους στόχους σας και ποιές είναι οι δυσκολίες που τυχόν αντιμετωπίζετε;

Νίκος Στεργίου:
Αυτή τη στιγμή έχουμε καταφέρει να εξυπηρετούμε ετησίως περισσότερους από 2.500 επισκέπτες στο Κέντρο Ημέρας, ενώ οι άμεσα ωφελούμενοι των ψυχοκοινωνικών μας υπηρεσιών, ξεπερνούν τους 1.000.
Επίσης, συνεχίζουμε με την δυναμική των εξαιρετικά καταρτισμένων εθελοντών μας, τις ενημερώσεις σε σχολεία, δήμους, εταιρείες και πανεπιστήμια, γύρω από το θέμα του HIV/AIDS.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στα παραπάνω σχετίζονται περισσότερο με την ιδιαίτερη θέση που έχει ο φόβος για το θέμα παρά το ίδιο το θέμα του HIV/AIDS. Εκεί πιστεύω πως πρέπει να δώσουμε περισσότερη βαρύτητα όλοι μας, προσωπικά και κοινωνικά. Να φέρουμε δηλαδή την γνώση μπροστά από τον φόβο, ώστε να μπορέσουμε επιτέλους να αντιμετωπίσουμε το HIV/AIDS όπως ακριβώς πρέπει, ως ένα χρόνιο νόσημα και τίποτα περισσότερο.

CSR in Greece: Ποιοί είναι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι του συλλόγου σας;

Νίκος Στεργίου:
Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να καταφέρουμε να αναπτύξουμε τη δράση μας σε τρεις άξονες.

Ο πρώτος είναι η αύξηση του αριθμού των ωφελούμενων από τις υπηρεσίες μας.

Ο δεύτερος είναι η διεύρυνση του κοινού που ενημερώνουμε για το θέμα του HIV/AIDS, δημιουργώντας περισσότερες νέες συμμαχίες με άλλους φορείς.

Ο τρίτος είναι η ακόμα καλύτερη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των οροθετικών, μέσα από την ορθότερη ενημέρωση Φορέων, Υπηρεσιών, απλού κόσμου και φυσικά των ίδιων των οροθετικών. Το σημαντικό σημείο σε αυτή τη προσπάθεια είναι πως χρειάζεται να κατανοήσουμε όλοι ότι είναι μια μεγάλη αντίφαση το 2015 να προκαλούνται μεγαλύτερες δυσκολίες στη ζωή ενός οροθετικού από το στίγμα και όχι από τον ιό τον ίδιο.

CSR in Greece: Υπάρχει ανάγκη ανθρώπινου δυναμικού, εθελοντών και με ποιούς τρόπους μπορεί κάποιος να συμμετάσχει στις δράσεις σας;

Νίκος Στεργίου:
Το Κέντρο Ζωής από την ίδρυσή του στηρίζει τις δράσεις του κατά 90% στους πολύ καλά καταρτισμένους εθελοντές του. Για να γίνει κάποιος εθελοντής του Κέντρου Ζωής, θα χρειαστεί να δηλώσει το ενδιαφέρον του με ένα τηλέφωνο ή ένα mail στην υπεύθυνη εθελοντών, κα. Μαρία Κουλεντιανού. Στη συνέχεια θα περάσει από μια μικρή συνέντευξη και θα παρακολουθήσει τα ειδικά σχεδιασμένα σεμινάρια που διαρκούν 3 Σαββατοκύριακα. Μάλιστα, τα σεμινάρια αυτά επειδή είναι ιδιαίτερα απαιτητικά διοργανώνονται μόλις 1 με 2 φορές κάθε χρόνο και τα επόμενα έχουν σχεδιαστεί για τον προσεχή Μάρτιο.

CSR in Greece: Πώς μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας κάποιος και με ποιό τρόπο μπορεί να συνδράμει το έργο σας;

Νίκος Στεργίου:
Η κύρια πηγή πληροφοριών για το Κέντρο Ζωής είναι η ιστοσελίδα μας, www.kentrozois.gr. Εκεί μπορεί κάποιος να βρει πληροφορίες τόσο την οργάνωση, όσο και για το HIV/AIDS. Φυσικά μπορεί να επικοινωνήσει και τηλεφωνικά 9:00 – 17:00 Δευτέρα με Παρασκευή στο 2107257617 ή με ένα e-mail στο info@kentrozois.gr για περισσότερες πληροφορίες.
Μπορείς να βοηθήσεις το έργο του Κέντρου Ζωής και να προστεθείς και εσύ σε αυτή την προσπάθεια για την καλύτερη στήριξη όσων ζουν με τον HIV/AIDS. Μερικοί από τους τρόπους, είναι οι παρακάτω:
- Γίνε ένας από τους καλά εκπαιδευμένους εθελοντές μας!
- Στήριξε οικονομικά με μια κατάθεση στον αριθμό λογαριασμού του Κέντρου Ζωής στην ALPHA BANK: 111002002001060
IBAN: GR73 0140 1110 1110 0200 2001 060
- Έλα στις εκδηλώσεις μας!
- Διέδωσε τις δράσεις μας και την παρουσία μας στα κοινωνικά δίκτυα!
- Κάνε μια δωρεά σε είδος!
Το Κέντρο Ημέρας, για την εξυπηρέτηση των 200 επισκεπτών του κάθε εβδομάδα χρειάζεται: Ζυμαρικά (μακαρόνια, βίδες, πένες κλπ), ρύζι, ελαιόλαδο, συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας, μικρά κουτιά γάλα εβαπορέ, καφές φίλτρου & φίλτρα, καφές Ελληνικός, τσάι (πράσινο & μαύρο), μπισκότα, χαρτί κουζίνας, χαρτιά υγείας, χαρτοπετσέτες.
- Μίλησε για εμάς στους φίλους σου, ίσως κάποιος να ενδιαφέρεται για τις υπηρεσίες μας!