CSR in Greece

   

Capital Link Sustainability Hub  » News » Articles/Interviews » Companies
Please note this information is only in Greek.
      Articles/Interviews
 
 
Συνέντευξη του Ιδρυτή και Προέδρου της ελληνικής αστικής μη-κερδοσκοπικής εταιρείας ECOWEEK, κύριου Ηλία Μεσσίνα, στην κυρία Όλγα Μπορνόζη, Πρόεδρο του “Capital Link CSR in Greece”
www.csringreece.gr -
Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2015

Ο κύριος Ηλίας Μεσσίνας, Ιδρυτής και Πρόεδρο της ελληνικής αστικής μη-κερδοσκοπικής εταιρείας ECOWEEK, παρεχώρησε συνέντευξη στη Πρόεδρο του “Capital Link CSR in Greece”, κυρία Όλγα Μπορνόζη.


CSR in Greece:Η Ελληνική-διεθνής αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ECOWEEK γιορτάζει φέτος τα 10 χρόνια από την ίδρυσή της με συνέδρια στην Ελλάδα, Τουρκία, Αυστραλία και στο Κόσοβο. Ο άμεσος επόμενός σας σταθμός είναι η Θεσσαλονίκη. Τι προγραμματίζετε να παρουσιάσετε εκεί και πότε;

Ηλίας Μεσσίνας:
Η επέτειος των 10 χρόνων από την ίδρυση της ECOWEEK είναι σίγουρα ένα γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαιτέρως και μας γεμίζει με αισιοδοξία, καθώς τα τελευταία χρόνια η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, δυσκόλεψε πολύ τη λειτουργία μας. Ευτυχώς, από την πρώτη στιγμή της δραστηριότητας της ECOWEEK, μας διέπει η εξωστρέφεια και το diversification της δραστηριότητάς μας, αναπτύσοντας ένα μεγάλο μέρος της δραστηριότητας της ECOWEEK στο εξωτερικό. Από την πρώτη διεθνή πρωτοβουλία της ECOWEEK που ήταν η πρόσκληση του Αλ Γκορ στο Μέγαρο Μουσικής για να μιλήσει για την Κλιματική Αλλαγή και το πρώτο διεθνές συνέδριο οικολογικής δόμησης που διοργανώσαμε στο Ζάππειο με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτόνων, αναπτύξαμε όλα αυτά τα χρόνια συνεργασίες και δραστηριότητα στην Αγγλία, στη Δανία, στην Ιταλία, στη Γερμανία, στην Κύπρο, στο Ισραήλ, στην Πολωνία, στις ΗΠΑ, στην Κίνα, στη Σερβία, στην Τουρκία, στο Πακιστάν, στην Παλαιστίνη, στο Κόσοβο, στην Αλβανία και από φέτος και στην Αυστραλία.

Η επέτειος των 10 χρόνων μας βρήκε με ένα διεθνές δίκτυο σε 15 χώρες και μέλη σε 53 χώρες. Μας βρίσκει να ετοιμάζουμε το πρώτο μας βιβλίο για τον αειφόρο σχεδιασμό, μια συλλογή 50 κειμένων και αρχιτεκτονικών έργων από διεθνείς προσωπικότητες που παρέλασαν από τα συνέδριά μας – όπως ο Bjarke Ingels, ο Kengo Kuma, ο Francis Kere, ο Michael Sorkin και η αείμνηστη Francoise Jourda. Μας βρίσκει να στήνουμε νέες συνεργασίες στην Ευρώπη και στις παραδουνάβιες χώρες και να προγραμματίζουμε συνέδρια και εκδηλώσεις σε διάφορες χώρες.

Η επέτειος μας βρήκε όμως και με την οικονομία της Ελλάδας στο χείλος του γκρεμού λίγο πριν την υπογραφή νέας συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους και την επανεκίνηση της οικονομίας και της αξιοπιστίας της χώρας. Το θεωρήσαμε λοιπόν ουσιαστικής σημασίας φέτος, με την επέτειο των 10 χρόνων, να στρέψουμε την προσοχή μας και πάλι στο σπίτι μας και να προσφέρουμε την ευκαιρία στους νέους επιστήμονες στην Ελλάδα, να μάθουν, να εκπαιδευτούν και να δικτυωθούν με ειδικούς - αλλά και φοιτητές - που προσκαλούμε από το εξωτερικό. Έτσι φέτος, ένα από τα συνέδρια της ECOWEEK γίνεται και στη Θεσσαλονίκη.

Το προγραμματισμένο διεθνές συνέδριο και εργαστήρια αειφόρου σχεδιασμού της ECOWEEK θα πραγματοποιηθεί την 1-7 Νοεμβρίου 2015 στη Θεσσαλονίκη, με θέμα την ‘Αειφορία στο Δημόσιο Χώρο’. Στο συνέδριο συμμετέχουν Έλληνες και ξένοι αρχιτέκτονες, σχεδιαστές και αρχιτέκτονες τοπίου, και φοιτητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό., σε συνεργασία με το ΤΕΕ, το ΑΠΘ, τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τις Πρεσβείες Νορβηγίας και Σουηδίας.

Το συνέδριο ECOWEEK, όπως και όλα τα συνέδριά μας, προάγει την εξωστρέφεια, τη γνώση και τη συνεργασία και κυρίως τον αειφόρο σχεδιασμό, τα πράσινα κτίρια και την αειφορία. Καθώς τα οράματα και δεσμεύσεις για πράσινη ανάπτυξη που ακούγαμε πριν την κρίση δεν ακούγονται πιά, νομίζει κανείς – λανθασμένα φυσικά - ότι με το κλείσιμο των τραπεζών διακόπτεται η παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα ή η παραγωγή απορριμμάτων ή διακόπτεται για λίγο η Κλιματική Αλλαγή και οι μη-ανατρέψιμες συνέπειές της. Στο διεθνές συνέδριο της ECOWEEK στη Θεσσαλονίκη, η αειφορία μέσα από τον σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική αποτελεί κύριο και βασικό συστατικό για την ανάπτυξη της καινοτομίας, για αιεφόρες και ανθρώπινες λύσεις στην πόλη και την γειτονιά.

Το συνέδριο της ECOWEEK στη Θεσσαλονίκη περιλαμβάνει διαλέξεις και συζητήσεις πάνελ, έκθεση του ΔΠΜΣ Αρχιτεκτονικής Τοπίου του ΑΠΘ, προβολής ταινιών και φυσικά ένα τετραήμερο που θα λειτουργήσουν πάνω από 10 εντατικά εργαστήρια αειφόρου σχεδιασμού που επιμελούνται Έλληνες και ξένοι ειδικοί, με θέμα παρεμβάσεις σε συγκεκριμένα σημεία μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης – μεταξύ αυτών και σχολεία.

CSR in Greece:Που αποσκοπεί η πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα διοργάνωσή σας;

Ηλίας Μεσσίνας:
Σκοπός της δημιουργίας της ECOWEEK πριν από 10 χρόνια ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού στην Ελλάδα και η προώθηση των αρχών της αειφορίας. Διότι, παρόλο που οι τεχνολογίες υπάρχουν και όλοι ξέρουμε λίγο πολύ πόση εξοικονόμηση θα επιτύχουμε με σωστή θερμομόνωση, προσανατολισμούς και τα κατάλληλα υλικά, εντούτοις δεν κάνουμε πάντα τις σωστές επιλογές. Με αποτέλεσμα, μετά από 10 χρόνια δραστηριότητας, και ενώ έχουν συμμετάσχει στις δραστηριότητές μας χιλιάδες άτομα, και ενώ βλέπουμε χιλιάδες άλλες εξαιρετικές πρωτοβουλίες να γίνονται σε όλο τον κόσμο, εντούτοις – με ελάχιστες εξαιρέσεις - βλέπουμε με τα χρόνια ο στόχος της αειφορίας να απομακρύνεται, παρά να πλησιάζει. Ευτυχώς ακόμη στη χώρα μας δεν βρισκόμαστε αντιμέτωποι – τουλάχιστον όχι σε βαθμό όπως σε άλλες χώρες – με τις μη-ανατρέψιμες συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής: όπως η άνοδος της θερμοκρασίας, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η μείωση της βιοποικιλότητας, η μείωση των υδάτινων πόρων, ανατροπή της ισορροπίας στα θαλάσσια οικοσυστήματα, η ερημοποίηση και οι δασικές πυρκαγιές.

Ο αειφόρος σχεδιασμός και η ευαισθητοποίηση των νέων αρχιτεκτόνων και σχεδιαστών στις δυνατότητες του αειφόρου σχεδιασμού, είναι ένα μικρό βήμα μακριά από το πρόβλημα και πιό κοντά προς τη λύση. Αυτός είναι και ο στόχος μας, μαζί με την καλλιέργεια πνεύματος εξωστρέφειας, δικτύωσης, συνεργασίας, μάθησης, εκπαίδευσης και αλληλουποστήριξης.

CSR in Greece:Υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης; Μπορεί κάποιος να σας βοηθήσει και εθελοντικά στη διοργάνωση; Πως μπορεί να αναλάβει κάποιος πιο ενεργό ρόλο την εβδομάδα της ECOWEEK; Πώς μπορεί κανείς να στηρίξει την προσπάθειά σας;

Ηλίας Μεσσίνας:
Το προγραμματισμένο συνέδριο της ECOWEEK είναι ανοιχτό για το ευρύ κοινό και όποιος το επιθυμεί μπορεί να το παρακολουθήσει. Τα εργαστήρια απαιτούν εγγραφή και έχουν ένα συμβολικό κόστος που καλύπτει μέρος της στήριξης του συνεδρίου.

Κατά την εγγραφή, προσκαλούμε νέους που θέλουν να παρακολουθήσουν δωρεάν, να βοηθήσουν εθελοντικά στη διοργάνωση και έτσι να κερδίσουν διπλά, αφού θα αποκτήσουν εμπειρία που θα τους βοηθήσει στην επαγγελματική τους ανάπτυξη.

Η ECOWEEK είναι ανοιχτή σε συνεργασίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό εφόσον το αντικείμενο και οι στόχοι συμβάλουν στην προώθηση των σκοπών μας. Μας ενδιαφέρουν κυρίως συνεργασίες στο εξωτερικό που θα μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε το διεθνές μας δίκτυο και να δώσουμε σε περισσότερους νέους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στις δραστηριότητές μας και να μάθουν περισσότερα για τον αειφόρο σχεδιασμό και την αειφορία γενικότερα, αλλά και για να δικτυωθούν με νέους από άλλες χώρες.

Η ECOWEEK στηρίζεται κατά ένα μεγάλο μέρος στις εγγραφές των συμμετεχόντων στις δραστηριότητές της. Πριν την κρίση, είχαμε αναπτύξει επίσης συνεργασίες και είχαμε τη στήριξη Ελληνικών και ξένων εταιριών που έχουν αναπτύξει πρωτοβουλίες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Τώρα έχουμε δει τη στήριξη αυτή να περιορίζεται πολύ. Είμαστε όμως ανοιχτοί σε νέες συνεργασίες και νέες ιδέες για κοινές δράσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

CSR in Greece:Περισσότερες πληροφορίες για το Συνέδριο της Θεσσαλονίκης αλλά και για τα υπόλοιπα που μπορεί να αναζητήσει κάποιος;

Ηλίας Μεσσίνας:
Η ιστοσελίδα του συνεδρίου ECOWEEK 2015 στη Θεσσαλονίκη
http://ecoweekorg.wix.com/ecoweekthess2015

Η ιστοσελίδα της ECOWEEK (Ελληνικά και Αγγλικά) http://www.ecoweek.org/

Για επικοινωνία πατήστε
ecoweek@ecoweek.gr