CSR in Greece

   

Capital Link Sustainability Hub  » News » Articles/Interviews » Companies
Please note this information is only in Greek.
      Articles/Interviews
 
 
Συνέντευξη του Προέδρου του Δ.Σ. του Εθελοντικού Οργανισμού ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ, κύριου Γεράσιμου Κουρούκλη, στην Πρόεδρο του “Capital Link CSR in Greece”, κα Όλγα Μπορνόζη
www.csringreece.gr - ΝΤΙΟΝΙΚ Α.Ε.Β.Ε.
Παρασκευή, 22 Απριλίου 2016

Ο κύριος Γεράσιμος Κουρούκλης, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθελοντικού Οργανισμού ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ παρεχώρησε συνέντευξη στη Πρόεδρο του “Capital Link CSR in Greece”, του Κέντρου Τεχνογνωσίας ΕΚΕ, κυρία Όλγα Μπορνόζη.

Capital Link CSR in Greece: SILVER ALERT, είναι η μοναδική οργανωμένη υπηρεσία που λειτουργεί στην Ευρώπη για την έγκαιρη και έγκυρη δημόσια κοινοποίηση και μετάδοση πληροφοριών, που αφορούν στην εξαφάνιση ηλικιωμένων. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που εξασφάλισε και λειτουργεί την υπηρεσία SILVER ALERT για ηλικιωμένους που πάσχουν από άνοια και Alzheimer. Ποιος ήταν ο στόχος όταν η ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ οραματίστηκε την υπηρεσία SILVER ALERT;

Γεράσιμος Κουρούκλης: SILVER ALERT είναι η εθνική συντονιστική υπηρεσία έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης ηλικιωμένων.


Τα κρούσματα άνοιας και Alzheimer αυξάνονται δραματικά σε παγκόσμιο επίπεδο. Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 150.000-200.000 ασθενείς με νόσο Alzheimer, με πρόβλεψη για αριθμό άνω των 500.000 το 2050.

Σε όλο τον κόσμο κάθε 7 δευτερόλεπτα η διάγνωση για έναν ηλικιωμένο είναι Άνοια!

Μέχρι τον Μάρτιο του 2011 ο μόνος τρόπος για την αναζήτηση των ηλικιωμένων που χάνονταν εκτός βέβαια από την σημαντική συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, ήταν οι προσπάθειες των συγγενών και φίλων οι οποίες εκτός από εξουθενωτικές και ψυχοφθόρες ήταν και πολύ δύσκολο να έχουν σύντομα θετικό αποτέλεσμα.

Η ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ με την υπηρεσία SILVER ALERT καλύπτει πλέον αυτό το κενό .

Capital Link CSR in Greece: Σε ποιους προσφέρεται η υπηρεσία SILVER ALERT και τι χρειάζεται να δώσει ο πολίτης για να του προσφερθεί η υπηρεσία;

Γεράσιμος Κουρούκλης: Οι υπηρεσίες προσφέρονται ΔΩΡΕΑΝ σε όλους τους συμπολίτες μας που τις έχουν ανάγκη.


Η υπηρεσία SILVER ALERT εποπτεύεται από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η οποία έχει εγκρίνει τα πρωτόκολλα λειτουργίας της.

Υποστηρίζεται από 7 υπουργεία και τις υφιστάμενες υπηρεσίες τους. Συνεργάζεται με την Ελληνική Αστυνομία της οποίας η συμβολή είναι όχι μόνο σημαντική αλλά και υποδειγματική.

24ώρες το 24ωρο και τις 365 ημέρες του χρόνου, οι κοινωνιολόγοι, οι κοινωνικοί λειτουργοί και οι ψυχολόγοι της υπηρεσίας εργάζονται συνειδητά, ερευνούν, καταγράφουν μαρτυρίες, κατευθύνουν και παράλληλα ενημερώνουν και στηρίζουν ψυχολογικά τις οικογένειες των ηλικιωμένων που έχουν χαθεί.

SILVER ALERT, δεν είναι μόνο μία αφίσα εξαφάνισης που προβάλλεται από του τηλεοπτικούς δέκτες ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πίσω από κάθε κοινωνικό συναγερμό SILVER ALERT υπάρχουν 15 αμειβόμενοι συνεργάτες, 3 οχήματα επαγρύπνησης, 26.384 εγγεγραμμένοι εθελοντές αναζήτησης, κρατικές οντότητες, διυπουργικές συνεργασίες, Σύλλογοι, άλλοι φορείς, Μέσα Επικοινωνίας, ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί, ειδησεογραφικά portals .

Για πρώτη φορά Κράτος και Εθελοντισμός ενώνουν τις δυνάμεις τους σε έναν ανιδιοτελή σκοπό! Να βρεθεί ο ηλικιωμένος που χάθηκε και κινδυνεύει η ζωή του!

Capital Link CSR in Greece: Παγκόσμια πρωτιά όμως έχουμε και με το SILVER ALERT αμνημόνων αγνώστων στοιχείων. Δηλαδή;

Γεράσιμος Κουρούκλης:
Περιπλανώμενοι ηλικιωμένοι που έχουν «χτυπηθεί» από την άνοια και το Alzheimer και εντοπίζονται μόνοι στο δρόμο να μην θυμούνται τίποτα ούτε καν το όνομά τους με εντολή της υπηρεσίας οδηγούνται στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα και αρχίζει η αναζήτηση κάποιων στοιχείων για την εύρεση της οικογένειάς τους. Αν δεν βρεθεί τίποτα, παραπέμπονται από την υπηρεσία Silver Alert και οδηγούνται με περιπολικό της αστυνομίας σε δημόσιο νοσοκομείο για τις απαραίτητες εξετάσεις. Από εκεί με το ίδιο περιπολικό διακομίζονται σε κάποια από τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων οι οποίες συνεργάζονται και υποστηρίζουν την υπηρεσία μας και αυτές αφιλοκερδώς φιλοξενούν αυτούς τους ηλικιωμένους μέχρι να ενεργοποιηθεί ο κοινωνικός συναγερμός εξαφάνισης και να εντοπισθεί η οικογένειά τους. Σε όλο αυτό το διάστημα παραμένουν στη μονάδα φροντίδας στην οποία απολαμβάνουν όλες τις απαραίτητες συνθήκες διαβίωσης σε ότι αφορά την διατροφή και διαμονή τους αλλά και τον απαραίτητο έλεγχο από τους αρμόδιους γιατρούς.
Και όλα αυτά εντελώς δωρεάν χάρη στην ανιδιοτελή προσφορά αυτών των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων Αν δεν υπήρχε η υπηρεσία SILVER ALERT οι αμνήμονες ηλικιωμένοι θα ήταν υποχρεωμένοι να παραμένουν σε κάποιο κρατητήριο , μετά από κάποιες ημέρες και εφόσον δεν είχε βρεθεί κανένας συγγενής τους θα οδηγούνταν με διαταγή και παραπεμπτικό Εισαγγελέως σε κάποιο δημόσιο ψυχιατρείο ενώ κάποιες φορές θα πέθαιναν χωρίς ποτέ να ξανάβρισκαν τους δικούς τους.

Capital Link CSR in Greece: Σχεδόν καθημερινά ανακοινώνονται περιστατικά εξαφάνισης ηλικιωμένων. Ποια είναι τα ποσοστά ευρέσεων και τι θα συνέβαινε σε περίπτωση που δεν υπήρχε η υπηρεσία SILVER ALERT;

Γεράσιμος Κουρούκλης:
93% των ηλικιωμένων που δηλώθηκε η εξαφάνισή τους βρέθηκε.
78% των ηλικιωμένων που δηλώθηκε η εξαφάνισή τους βρέθηκαν σώοι και επέστρεψαν στο σπίτι τους.
100% των ηλικιωμένων που εντοπίστηκαν αμνήμονες περιπλανώμενοι βρήκαν την οικογένειά τους μετά από την ενεργοποίηση του κοινωνικού συναγερμού SILVER ALERT.

Η ανάγκη οδήγησε στο όραμα να υπάρχει η υπηρεσία SILVER ALERT και ο στόχος του πανανθρώπινος και σωτήριος είναι:

Κανένας ηλικιωμένος να μην αφήνεται στην τύχη του όταν χάνεται!

Κανένας ηλικιωμένος να μην χάνει την ζωή του επειδή περιπλανάται μόνος και αβοήθητος πάσχον από άνοιας ή Alzheimer!

Κανένας αμνήμων ηλικιωμένος που εντοπίζεται περιπλανώμενος στον δρόμο, να μην περνά ούτε ένα λεπτό στα κρατητήρια κάποιου αστυνομικού τμήματος ή ακόμα και πολλές φορές να οδηγείται στα δημόσια ψυχιατρεία γιατί δεν θυμάται το περιβάλλον του και δεν μπορούν να βρεθούν οι δικοί του άνθρωποι!

Κανένας συγγενής η φίλος αυτών των ηλικιωμένων να μην βυθίζεται στην απελπισία και την αγωνία!

Κανένας ηλικιωμένος να μη παραμένει στα αζήτητα των νοσοκομείων ή των νεκροτομείων

Capital Link CSR in Greece: Ακούσαμε ότι η υπηρεσία αντιμετωπίζει δυσκολίες. Ποιες είναι αυτές και πως μπορούν να ξεπεραστούν;

Γεράσιμος Κουρούκλης: Ο φορέας μας ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ δεν έχει λάβει ποτέ κρατικά χρήματα. Στηρίζεται πάντα στις συνδρομές και τις έκτακτες εισφορές των μελών του, τις δωρεές των πολιτών και τις χορηγίες των κοινωνικά ευαίσθητων εταιρειών και ιδρυμάτων.

Από τον Ιούλιο του 2013 η ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ αντιμετωπίζει τεράστιο οικονομικό πρόβλημα με δεδομένο ότι απαιτούνται για την λειτουργία του SILVER ALERT 180.000€ και αντιμετωπίζουμε δυστυχώς συνέχεια την απειλή διακοπής της υπηρεσίας. Οι εργαζόμενοι στην κυριολεξία με δική τους αυτοθυσία παραμένουν στις θέσεις τους απλήρωτοι για μεγάλα διαστήματα ενώ τα λειτουργικά έξοδα τρέχουν συνεχώς . Δυστυχώς αντιμετωπίζουμε ακόμα και αυτόν τον κίνδυνο της έξωσης. Όλο αυτό το διάστημα των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων η υπηρεσία SILVER ALERT και όλοι οι άνθρωποι πίσω από αυτήν με ηρωισμό προσφέρουν καθημερινό έργο. Σώζουν ανθρώπινες ζωές!

Capital Link CSR in Greece: Πως μπορεί να επικοινωνήσει κάποιος μαζί σας για να βοηθήσει το έργο σας;

Γεράσιμος Κουρούκλης:
Όποιος θέλει να επικοινωνήσει μαζί μας για να μας βοηθήσει μπορεί να απευθυνθεί στην υπεύθυνη χορηγιών και δωρεών την κα Ιφιγένεια Μίγκα στα τηλέφωνα 211-3499700 και 6949-949757.