CSR in Greece

   

Capital Link Sustainability Hub  » News » Articles/Interviews » Companies
Please note this information is only in Greek.
      Articles/Interviews
 
 
Συνέντευξη της Προέδρου του Σωματείου “Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος”, κας Natasha-Clive-Βρέκοσι,στην κυρία Όλγα Μπορνόζη, Πρόεδρο του “Capital Link CSR in Greece”
www.csringreece.gr - COCA-COLA HELLENIC
Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Η κυρία Natasha-Clive-Βρέκοσι, Πρόεδρος του Σωματείου “Αντιμε-τώπιση Παιδικού Τραύματος”, παρε-χώρησε συνέντευξη στη Πρόεδρο του “Capital Link CSR in Greece”, του Κέντρου Τεχνογνωσίας ΕΚΕ, κυρία Όλγα Μπορνόζη.

Capital Link CSR in Greece: Η ‘’Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος’’ έχει ως στόχο την μείωση των παιδικών ατυχημάτων, την σωστή και την άμεση αντιμετώπιση τους καθώς και την αναβάθμιση της νοσηλείας των παιδιών στη χώρα μας. Θα θέλατε να μας αναφέρετε τις δράσεις σας;

Natasha-Clive-Βρέκοσι:
Σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας περίπου 500.000 παιδιά τραυματίζονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, από τα οποία 700 πεθαίνουν και 3.000 μένουν ανάπηρα.

Το Σωματείο “Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος” καταβάλει τεράστια προσπάθεια να αλλάξει αυτά τα δεδομένα με τέσσερις καθοριστικούς τρόπους οι οποίοι είναι:

1. Η Δημιουργία Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στα Δημόσια Νοσοκομεία. Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ προ-νοσοκομειακής και ενδο-νοσοκομειακής περίθαλψης και ο βασικός σκοπός του είναι η αντιμετώπιση των οξέων περιστατικών καθώς και η σταθεροποίηση του τραυματισμένου παιδιού που διακομίζεται στο νοσοκομείο. Η μονάδα αυτή έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό και μηχανήματα προκειμένου να σώσει τη ζωή ενός παιδιού.

2.Η Εκπαίδευση γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και διασωστών του Ε.Κ.Α.Β. με την χρηματοδότηση σεμιναρίων για την άμεση και σωστή αντιμετώπιση του τραυματισμένου παιδιού.

3.Η Προσφορά ιατρικών μηχανημάτων και ειδικού εξοπλισμού στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία.

4.Η Πρόληψη, με ομιλίες σε παιδιά του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού σχολείου, στους γονείς των και στους εκπαιδευτικούς των. Έχει διαπιστωθεί ότι η σωστή ενημέρωση μπορεί να μειώσει τον αριθμό και την σοβαρότητα των ατυχημάτων έως και 50%, καθώς τα παιδιά μαθαίνουν πώς να αναγνωρίζουν τους κινδύνους και να τους αποφεύγουν.

Capital Link CSR in Greece: Γνωρίζουμε ότι κάνετε πολλά, μπορείτε να αναφέρετε ποια είναι τα αποτελέσματα του έργου σας στην πράξη;

Natasha-Clive-Βρέκοσι:
Παρόλο των δύσκολων οικονομικών συνθηκών έχουμε καταφέρει να βοηθήσουμε πάνω από 300.000 παιδιά μέσω των προγραμμάτων μας. Σας τα αναφέρουμε αναλυτικά:

-Δημιουργία και εξοπλισμός 13 Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών

- Εξοπλισμός 2 Μονάδων Εντατικής Θεραπείας

- Αναβάθμιση 11 Παιδιατρικών Κλινικών

- Προσφορά 433 μηχανημάτων και εξοπλισμού στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία

- Εκπαίδευση 1.247 γιατρών και νοσηλευτών στην άμεση και σωστή αντιμετώπιση των τραυματισμένων παιδιών.

- Ενημέρωση 40.259 παιδιών και 3.040 γονέων και εκπαιδευτικών για την Πρόληψη των Παιδικών Ατυχημάτων.
Το όραμά μας είναι να εξοπλίσουμε όλα τα Παιδιατρικά Νοσοκομεία της χώρας και τα Κέντρα Υγείας των νησιών μας.

Capital Link CSR in Greece: Τα ατυχήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου και αναπηρίας των παιδιών στη χώρα μας. Θέλετε να μας μιλήσετε για την κρίσιμη πρώτη ώρα μετά τον τραυματισμό ενός παιδιού;

Natasha-Clive-Βρέκοσι:
Τα ατυχήματα που απειλούν τα παιδιά είναι πολλά: τροχαία, πτώσεις, δηλητηριάσεις, εγκαύματα, πνιγμός, κλπ. και μπορούν να συμβούν σε οποιαδήποτε στιγμή παντού, όπως στο σπίτι, στο σχολείο, στο δρόμο, στην παιδική χαρά, στις διακοπές….
Η κατάσταση ενός σοβαρά τραυματισμένου παιδιού μπορεί να επιδεινωθεί πολύ γρήγορα. Ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ τραυματισμού και της έναρξης θεραπείας πρέπει να διατηρηθεί στο ελάχιστο. Με την συσσώρευση της εμπειρίας, αυτός ο λανθάνων χρόνος ο οποίος έχει υπολογισθεί ότι δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 60 λεπτά, ονομάζεται ‘’Golden Hour’’ (‘’Χρυσή ώρα’’) . Μετά τη μία αυτή ώρα το ποσοστό επιβίωσης μειώνεται δραματικά.

Capital Link CSR in Greece: Ποιοι είναι οι άμεσοι στόχοι σας;

Natasha-Clive-Βρέκοσι:
Οι επόμενοι άμεσοι στόχοι μας είναι η δημιουργία Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στο Γενικό Νοσοκομείο Τρίπολης και στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων, ο εξοπλισμός ΤΕΠ και Παιδιατρικών Κλινικών στα Νοσοκομεία του Πύργου, της Λάρισας, της Χαλκιδικής, των Σερρών, της Σύρου , της Σαντορίνης, της Ζακύνθου, των Φιλιατών και της Καστοριάς.

Capital Link CSR in Greece: Μπορείτε να μας αναφέρετε το κόστος για τον εξοπλισμό των Νοσοκομείων;

Natasha-Clive-Βρέκοσι:
Εκτός από τις άμεσες ανάγκες μας που προαναφέραμε μπορεί κάποιος χορηγός να επιλέξει ένα μέρος της Ελλάδος που έχουν ανάγκη από την βοήθεια μας προκειμένου να εξετάσουμε το κόστος εξοπλισμού του Νοσοκομείου. Τα κόστη για την δημιουργία ΤΕΠ ή για τον εξοπλισμό ΤΕΠ και Παιδιατρικών Κλινικών κυμαίνονται από € 5.000 έως € 70.000 συνήθως, ανάλογα πάντα με τις ανάγκες που υπάρχουν στο συγκεκριμένο Νοσοκομείο.

Capital Link CSR in Greece: Ποιοι είναι οι τρόποι που μπορεί κάποιος να βοηθήσει το Σωματείο σας.

Natasha-Clive-Βρέκοσι:
Αναζητάμε συνεχώς νέες συνεργασίες με εταιρείες και Ιδρύματα στην Ελλάδα προκειμένου να υλοποιήσουμε τους στόχους μας. Έχουμε ήδη αναπτύξει πολλές συνεργασίες χάρη στων οποίων καταφέραμε να βοηθήσουμε 22 Νοσοκομεία μέχρι σήμερα. Αν κάποια εταιρεία, ίδρυμα ή οργανισμός ενδιαφέρεται να συνδράμει στις προσπάθειες μας μπορεί να συνεισφέρει με κάποια χορηγία σύμφωνα με τις άμεσες ανάγκες που έχουν τα Παιδιατρικά Νοσοκομεία αυτή τη στιγμή.

Επίσης μπορεί κάποιος να μας βοηθήσει γίνοντας μέλος, όπου η ετήσια συνδρομή είναι στα € 60 ή € 500 εφάπαξ καθώς και με δωρεές προς το Σωματείο ή δωρεές χαράς και δωρεές εις μνήμην.

Το 2015 δημιουργήσαμε την ομάδα ‘’Φίλοι της Αντιμετώπισης Παιδικού Τραύματος’’, τα μέλη της οποίας υποστηρίζουν το Σωματείο ετησίως με το ποσό των € 1.000. Λόγω των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα μας , είναι κάθε χρόνο όλο και πιο δύσκολο για το Σωματείο να καλύψει τα λειτουργικά του έξοδα καθώς και να αγοράσει εξοπλισμό μικρής αξίας για τα Νοσοκομεία (ο εξοπλισμός μεγάλης αξίας καλύπτεται από Εταιρείες και Ιδρύματα).Τα μέλη αυτής της ομάδας αποτελούν ένα πολύ σημαντικό στήριγμα για την κάλυψη των παραπάνω αναγκών. Όποιος επιθυμεί να στηρίξει τις προσπάθειες μας μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο 210- 6741933 & 21-6740118 ή να μας στείλει email στο info@pedtrauma.gr.