CSR in Greece

   

Capital Link Sustainability Hub  » News » Articles/Interviews » Companies
Please note this information is only in Greek.
      Articles/Interviews
 
 
Συνέντευξη του κου Βασίλη Χαλκιά, Διευθύνοντα Σύμβουλο των Αττικών Διαδρομών στην κυρία Όλγα Μπορνόζη Πρόεδρο του “Capital Link CSR in Greece”
www.csringreece.gr - ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ Α.Ε.
Πέμπτη, 02 Νοεμβρίου 2017

Ο Βασίλης Χαλκιάς Διευθύνων Σύμβουλος των Αττικών Διαδρομών, παρεχώρησε συνέντευξη στη Πρόεδρο του “Capital Link CSR in Greece”, του Κέντρου Τεχνογνωσίας ΕΚΕ, κυρία Όλγα Μπορνόζη.

Capital Link CSR in Greece: Πόσο σημαντική είναι η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη για την εταιρεία σας;

Βασίλης Χαλκιάς:
Aποστολή της εταιρείας «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.» - της εταιρείας που έχει την ευθύνη της λειτουργίας και της συντήρησης του αυτοκινητοδρόμου της Αττικής Οδού - είναι η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, ώστε οι μετακινήσεις στον αυτοκινητόδρομο να χαρακτηρίζονται από άνεση, ασφάλεια και αξιοπιστία. Παράλληλα, η εταιρεία προσπαθεί να δημιουργεί ένα ασφαλές και κοινωνικά υπεύθυνο περιβάλλον για όλους τους εργαζόμενους, τους συνεργάτες της, τους χρήστες της υποδομής και την κοινωνία γενικότερα. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής αποτελεί τη σημαντικότερη αξία για την Εταιρεία, κάτι το οποίο επιτυγχάνεται τόσο μέσω της διατήρησης υψηλού επιπέδου οδικής ασφάλειας με τη δυναμική διαχείριση της κυκλοφορίας, όσο και μέσω της ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης της κοινωνίας σε θέματα οδικής ασφάλειας. Όπως καταλαβαίνετε, η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη δεν είναι απλά σημαντική, αλλά μέρος της καθημερινότητας της εταιρείας.

Capital Link CSR in Greece: Πείτε λίγα λόγια για τις δράσεις που πραγματοποιείτε σχετικά με την οδική ασφάλεια.

Βασίλης Χαλκιάς:
Στις Αττικές Διαδρομές θεωρούμε ότι βασική προϋπόθεση για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας είναι η ενημέρωση και η εκπαίδευση των μελλοντικών οδηγών, δηλαδή των παιδιών και των εφήβων. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αν η νέα γενιά εκπαιδευτεί σωστά από τώρα, η οδηγική κουλτούρα του μέλλοντος θα είναι πολύ καλύτερη από τη σημερινή. Για το λόγο αυτό υλοποιούμε τις παρακάτω δράσεις:
• Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για εφήβους «Μάτια ανοιχτά στο δρόμο!», που έχει πάρει την έγκριση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και εφαρμόζεται στα Γυμνάσια και Λύκεια της Αττικής, σε συνεργασία με τον ειδικό σε θέματα ασφαλούς οδήγησης δικύκλου, Θανάση Χούντρα. To πρόγραμμα έχει βραβευτεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το σημαντικό βραβείο «Αριστείο στην Οδική Ασφάλεια 2015» και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των εφήβων σε θέματα που αφορούν τη σωστή χρήση της μοτοσικλέτας αλλά και γενικά τους κανόνες οδικής ασφάλειας σε κάθε μετακίνηση. Ξεκίνησε το 2014 και έως σήμερα το έχουν παρακολουθήσει περίπου 4.000 μαθητές από σχολεία της Αττικής. Επιπλέον, δημιουργήθηκε ειδική ιστοσελίδα για το πρόγραμμα www.matiaanoixtastodromo.gr, καθώς και ειδική εκπαιδευτική ταινία, προκειμένου να μπορούν να το παρακολουθήσουν και σχολεία της επαρχίας.
• Παραγωγή διαδραστικής εκπαιδευτικής παράστασης «ο Αττικούλης» για παιδιά του δημοτικού, που γράφτηκε αποκλειστικά για την Αττική Οδό από την Ειρήνη Φιλ. Κουτσαύτη και σκηνοθέτησε η Μαίρη Ιγγλέση. Την εκπαιδευτική παράσταση που μέσα από το παραμύθι ενημερώνει τα παιδιά για βασικά θέματα οδικής ασφάλειας, έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα 52.074 παιδιά.

Εκπαιδευτικό διαδραστικό πρόγραμμα «Κυκλοφορώ με ασφάλεια» του ΙΟΑΣ, που πραγματοποιείται στα δημοτικά σχολεία υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και έχει πάρει την έγκριση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Μέχρι σήμερα, το πρόγραμμα έχουν παρακολουθήσει 63.882 παιδιά από όλη την Ελλάδα.

Capital Link CSR in Greece: Συνεργάζεστε με άλλους φορείς για την προώθηση της οδικής ασφάλειας;

Βασίλης Χαλκιάς:
Βεβαίως, πραγματοποιούμε συνεργασίες με πολλά Ιδρύματα και Φορείς. Ενδεικτικά, οι Αττικές Διαδρομές σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας “Πάνος Μυλωνάς” συμμετείχαν στις παρακάτω δράσεις:
- Στην εκδήλωση «Οδική Ασφάλεια: Παιδεία και Πολιτισμός», ένα 8ήμερο εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δραστηριοτήτων Κυκλοφοριακής Αγωγής για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς στο Ζάππειο.
- Στην 9η Πανελλαδική Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας «ΔΩΣΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ & ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ» που συνδιοργάνωσαν το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και το Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (Σ.Ε.Σ.). Οι Αττικές Διαδρομές, επίσης, διένειμαν έντυπα για την Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας από τους σταθμούς διοδίων.
- Σε καμπάνια του ΙΟΑΣ για την οδική ασφάλεια που υλοποιήθηκε με τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σποτ και διανομή εντύπων.

Capital Link CSR in Greece: Μπορείτε να μας αναφέρετε την πολιτική ΕΚΕ που εφαρμόζει η εταιρεία σας σε σχέση με τους εργαζομένους σας;

Βασίλης Χαλκιάς:
Για την εταιρεία μας, το πιο πολύτιμο «κεφάλαιο» είναι οι εργαζόμενοί μας και η εταιρική πολιτική φροντίδας τους το αποδεικνύει:
• Παροχές, δώρα και εκδηλώσεις για τους εργαζομένους και τα παιδιά τους.
• Εκπαιδεύσεις και επιμορφώσεις του προσωπικού.
• Εφαρμογή πιστοποιημένου προγράμματος ασφάλειας και υγείας της εργασίας
• Εθελοντική αιμοδοσία των εργαζομένων 3 φορές τον χρόνο.
• Συμμετοχή των εργαζομένων σε αθλητικές διοργανώσεις όπως ο Μαραθώνιος της Αθήνας και η ομάδα ποδοσφαίρου των Αττικών Διαδρομών.
Eπιπλέον, η εταιρεία συνεργάζεται με τους εργαζόμενούς της, οι οποίοι προσφέρουν εθελοντική εργασία για ένα συντονισμένο πρόγραμμα αποκατάστασης σχολικών κτιριακών υποδομών το οποίο ξεκίνησε να υλοποιείται το 2016 και στο πλαίσιο αυτό έχουν γίνει ήδη επιδιορθώσεις σε 5 σχολεία της Αττικής.

Capital Link CSR in Greece: Μπορεί ένας αυτοκινητόδρομος να συνυπάρχει με το περιβάλλον; Πώς αντιμετωπίζετε το ζήτημα της περιβαλλοντικής φροντίδας;

Βασίλης Χαλκιάς:
Το περιβάλλον αποτελεί βασικό πυλώνα της ΕΚΕ και η εταιρεία μας έχει αποσπάσει διεθνές βραβείο της IRF (International Road Federation) για τη διαχείρισή του.
Στο πλαίσιο αυτό γίνεται ενεργή προσπάθεια για:
• Μείωση της κατανάλωσης ρεύματος
• Μείωση αερίων ρύπων
• Προστασία της τοπικής πανίδας.
• Υλοποίηση μεγάλου προγράμματος ανακύκλωσης.
Περιορισμό θορύβου με μετρήσεις και τοποθέτηση ηχοπετασμάτων.

Capital Link CSR in Greece: Ποιος είναι ο αντίκτυπος όλων αυτών των δράσεων;

Βασίλης Χαλκιάς:
Τα θετικά μηνύματα που έρχονται τόσο από τους χρήστες όσο και από φορείς με τους οποίους συνεργαζόμαστε κατά την εκτέλεση των δράσεων ΕΚΕ μας κάνουν να νιώθουμε περήφανοι, καθώς αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι οι «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.» δεν είναι μια απρόσωπη εταιρεία, αλλά αποτελείται από ανθρώπους με κοινωνική συνείδηση και ευαισθησία, που προσπαθούν να επιτύχουν κάτι καλύτερο για την κοινωνία του σήμερα και για τα παιδιά που θα αποτελέσουν τις μελλοντικές γενιές. Η απονομή βραβείων που αφορούν την οδική ασφάλεια, αλλά και επαίνων για τις δράσεις ΕΚΕ, αποτελεί το επιστέγασμα των προσπαθειών μας.

Capital Link CSR in Greece: Υπάρχουν κάποιες ενέργειες που έχετε σχεδιάσει να εφαρμόσετε στο άμεσο μέλλον;

Βασίλης Χαλκιάς:
Η εταιρεία έχει σκοπό να συνεχίσει να υλοποιεί τις δράσεις ΕΚΕ που ήδη πραγματοποιούνται εδώ και χρόνια, με έμφαση στις δράσεις οδικής ασφάλειας που απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους.
Άλλες δράσεις που προγραμματίζονται είναι:
• Νέες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για θέματα Οδικής Ασφάλειας καθώς και ενίσχυση φορέων στο συγκεκριμένο αντικείμενο
• Εκπαίδευση στελεχών σε θέματα ηγεσίας και διαχείρισης προσωπικού
• Περαιτέρω μείωση στην κατανάλωση ενέργειας και του ανθρακικού αποτυπώματος
Ενίσχυση της αθλητικής δραστηριότητας του προσωπικού με τη δημιουργία και ομάδας μπάσκετ Αττικών Διαδρομών.