CSR in Greece

   

Capital Link Sustainability Hub  » News » Articles/Interviews » Companies
Please note this information is only in Greek.
      Articles/Interviews
 
 
Οικολογική κρουαζιέρα στις Πρέσπες
Γιάννης Μύττης -
Δευτέρα, 28 Μαϊου 2012

Του Γιάννη Μύττη

Μια ξεχωριστή οικολογική κρουαζιέρα ετοιμάζεται να καθιερώσει ο δήμος Πρεσπών, σε συνεργασία με τον δήμο Λικένα της Αλβανίας. Πρόκειται για δύο ξεχωριστές «πράσινες» διαδρομές, που θα γίνονται μέσα στις Πρέσπες με υπερσύγχρονα σκάφη, τα οποία θα κινούνται με την ενέργεια του ήλιου. Το πρώτο πλοιάριο θα κάνει τον περίπλου της Μικρής Πρέσπας, ενώ το δεύτερο θα ξεναγεί τους τουρίστες στο οικοσύστημα της Μεγάλης Πρέσπας. Σκοπός του ταξιδιού είναι να σταλεί ένα διαβαλκανικό μήνυμα συνεργασίας για την προστασία του περιβάλλοντος.

Φυσικές ομορφιές

«Τα υπερσύγχρονα καραβάκια θα εξερευνούν τις φυσικές ομορφιές του διασυνοριακού πάρκου Πρεσπών», λέει στη Real planet ο επιστημονικός υπεύθυνος του δήμου Πρεσπών Γιάννης Καζόγλου και συνεχίζει: «Τα δύο ελληνικά σκάφη θα πλέουν μέσα στη λίμνη, σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί το ιδιαίτερου φυσικού κάλλους οικοσύστημα. Μπορεί οι δύο λίμνες να έχουν σύνορα με τα άλλα βαλκανικά κράτη, όμως το περιβάλλον και η φύση δεν τα αναγνωρίζουν».

Η προμήθεια των δύο σκαφών εντάσσεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Interreg. Τα πλοιάρια θα έχουν ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά πάνελ και θα αξιοποιούν την ενέργεια του ήλιου για να κινούνται αθόρυβα μέσα στους υγρότοπους της λίμνης. Η χωρητικότητα των μικρών σκαφών θα είναι περίπου 16 άτομα, ενώ η «πράσινη» κρουαζιέρα θα διαρκεί σχεδόν οκτώ ώρες. Η αθόρυβη λειτουργία των πλεούμενων θα επιτρέπει στους φυσιολάτρες επισκέπτες να προσεγγίζουν τους βιότοπους της λίμνης χωρίς να διαταράσσουν την ησυχία των φτερωτών κατοίκων των Πρεσπών. Ταυτόχρονα, θα μπορούν να δουν από κοντά τα μοναδικά υγρολίβαδα της λίμνης και να περιπλανηθούν μέσα στους καλαμιώνες, όπου φωλιάζουν μερικά από τα πιο σπάνια είδη της ελληνικής ορνιθοπανίδας όπως ο αργυροπελεκάνος. Σύμφωνα με τις καταγραφές των επιστημόνων, οι εκτάσεις των υγρών λιβαδιών αγγίζουν περί τα 1.000 στρέμματα. Στο οικοσύστημα των λιμνών έχουν καταγραφεί, ακόμη, 272 είδη πουλιών, καθώς και άλλα 60 είδη θηλαστικών όπως το ζαρκάδι, το αγριοκάτσικο, ο λύκος και η αρκούδα. Γι’ αυτόν τον λόγο οι Πρέσπες θεωρούνται ένας από τους πιο εκλεκτούς βιότοπους της Ευρώπης.

Ηχορρύπανση τέλος

Σήμερα υπάρχουν αρκετά πλεούμενα από ντόπιους, που κάνουν μικρές κρουαζιέρες στις Πρέσπες με βενζινάκατους, οι οποίες προκαλούν τεράστια ηχορρύπανση, ακόμη και καταστροφές στις φωλιές των υδρόβιων πουλιών, δημιουργώντας τους στρες και υποβαθμίζοντας έτσι το οικοσύστημα. Αντίθετα, τα ευέλικτα ηλιακά πλοιάρια θα προσεγγίζουν με πολύ μικρή ταχύτητα τους ορνιθότοπους, χωρίς να ενοχλούν τα πουλιά και τα άλλα είδη της λίμνης που ζουν μέσα στους καλαμιώνες.

«Προφανώς, η πράσινη κρουαζιέρα στις Πρέσπες θα τηρεί όλες τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές», αναφέρει ο Γ. Καζόγλου και προσθέτει: «Στους επισκέπτες που θα επισκέπτονται το οικοσύστημα της λίμνης θα δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες, ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, αφού ο παραμικρός ήχος μπορεί να διαταράξει το οικοσύστημα των πουλιών».