CSR in Greece

   

Capital Link Sustainability Hub  » News » Articles/Interviews » Companies
Please note this information is only in Greek.
      Articles/Interviews
 
 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΙΜΩΝΑ ΣΤΕΡΙΩΤΗ ΣΤΟ "CSRINGREECE"
www.csringreece.gr - ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΑΕ
Δευτέρα, 02 Ιουλίου 2012

Την Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012, ο Διευθυντής Τύπου & ΜΜΕ - Αναπληρωτής Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων & Επικοινωνίας της ΔΕΗ κύριος Κίμωνας Στεριώτης, πα-ρεχώρησε συνέντευξη στη Πρόεδρο του “CSR in Greece” , του Κέντρου Τεχνο-γνωσίας ΕΚΕ, κυρία Όλγα Μπορνόζη.

CSR in Greece : Η ΔΕΗ Α.Ε. έχει μία παρουσία 60 χρόνων στην Ελληνική πραγματικότητα. Από το 2010 εκδίδει Απολογισμό Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του GRI. Σε τι βαθμό έχει επηρεάσει το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης το στρατηγικό σχεδιασμό της εταιρίας?

Κύριος Στεριώτης : Εδώ και πάνω από 60 χρόνια η ΔΕΗ επιτελεί ένα μοναδικό Αναπτυξιακό - Οικονομικό -Κοινωνικό και Περιβαλλοντικό Έργο: •Ετησίως οι Επενδύσεις της ξεπερνούν τα 900 εκατ. ευρώ
•Τα τιμολόγιά της σήμερα είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μεταξύ των 27 χωρών
•Κατασκεύασε μεγάλες τεχνητές λίμνες (όπως είναι η λίμνη του Πλαστήρα) οι οποίες εξασφαλίζουν όχι μόνο φθηνή ηλεκτρική ενέργεια αλλά δίνουν και τη δυνατότητα να παρέχεται δωρεάν νερό σε 4.5 εκατ. στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών, αυξάνοντας το εισόδημα των αγροτών
•Εξασφαλίζει πόσιμο νερό δωρεάν για πάνω από 2 εκατ. καταναλωτές κλπ.

Δεν θα έλεγα λοιπόν ότι το πρόγραμμα της ΕΚΕ ήρθε για να αλλάξει τη στρατηγική της επιχείρησης. Το πρόγραμμα αυτό αντίθετα, βοηθάει τη ΔΕΗ στο να γνωρίζει τις αποδόσεις που πετυχαίνει σε διάφορους τομείς πολύ σημαντικούς στον τομέα της Κοινωνικής Ευθύνης. Συνεπώς η ΔΕΗ, με βάση το πρόγραμμα της ΕΚΕ που έχει μετρήσιμες αποδόσεις, μπορεί και αποδεικνύει τόσο τα συνολικά επιτεύγματά της σε όφελος του κοινωνικού συνόλου και του περιβάλλοντος, όσο και τη μεγάλη διαφορά που τη χωρίζει από τις άλλες επιχειρήσεις στη χώρα μας

CSR in Greece : Δεδομένης της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης στην όποια βρίσκεται η πλειοψηφία των Ελληνικών Νοικοκυριών, θέλετε να μας μιλήσετε για το κοινωνικό έργο της ΔΕΗ? (Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, Υπηρεσίες Κοινωνικής Ωφελείας κλπ)?

Κύριος Στεριώτης: Σήμερα, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, παρατεταμένης και οξείας, ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 1.200 kWh στο τετράμηνο πληρώνει: 32,25 ευρώ μηνιαίως ή 1,07 ευρώ περίπου ημερησίως για κατανάλωση ρεύματος όλο το 24ωρο. Η ΔΕΗ πολύπλευρα υποστηρίζει με χαμηλά τιμολόγια κοινωνικής πολιτικής που ασκούνται για τους Νησιώτες, τα μη διασυνδεδεμένα νησιά, όπως είναι η Κρήτη , η Ρόδος, η Μυτιλήνη και άλλα. Στα νησιά αυτά παρέχεται μέσω των υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας, ηλεκτρικό ρεύμα σε τιμές ίδιες με αυτές που πληρώνονται στην ηπειρωτική χώρα. Εδώ πρέπει να τονιστεί επιπλέον ότι το κόστος παραγωγής ρεύματος στα μη διασυνδεδεμένα νησιά είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με το κόστος παραγωγής ρεύματος στην ηπειρωτική χώρα.

Επίσης η ΔΕΗ είναι η επιχείρηση που έβαλε «πλάτες» για να αναπτυχθεί η πολιτική του ΚΟΤ (Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο) που περιλαμβάνει διάφορες ευαίσθητες κατηγορίες συμπολιτών μας όπως είναι οι τρίτεκνοι, οι ΑΜΕΑ, άτομα που έχουνε δυσκολίες, μακροχρόνια άνεργοι κλπ.

Να μη παραλείψουμε να αναφέρουμε πως οι πολύτεκνες οικογένειες πληρώνουν τιμές που είναι χαμηλότερες μέχρι και 70% από αυτές που πληρώνει ο μέσος οικιακός καταναλωτής.

Δυστυχώς όμως, αυτή η κοινωνική πολιτική με τις χαμηλές τιμές της ΔΕΗ, έχει άλλες επιβαρύνσεις οι οποίες οφείλονται σε τρίτους που επιβάλλονται στη ΔΕΗ και είναι για παράδειγμα :
•ο ειδικός φόρος ηλεκτρικής ενέργειας, που προσετέθη στα τιμολόγιά μας για πρώτη φορά το 2012
•η αύξηση του ΦΠΑ από το 9% στο 13%
•τα λεγόμενα δικαιώματα για τους τελωνειακούς που αντιστοιχούν σ ένα ποσό που είναι γύρω στα 30 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση και πληρώνονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ 1,5 δις ευρώ ετησίως
•δημοτικά τέλη για τους Δήμους που αφορούνε ποσό της τάξης του 1,3 δις ευρώ για και άλλα 300 εκ. ευρώ περίπου που είναι για την ΕΡΤ
•Πέραν αυτού η ΔΕΗ έχει φορτωθεί με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης για το φυσικό αέριο που έχει αυξήσει το κόστος της κατά περίπου 250εκ ευρώ ετησίως.

Αυτό το κοινωνικό έργο προς την Ελλάδα και τους Έλληνες καταναλωτές πραγματοποιείται μετά από μειώσεις των συνολικών αποδοχών των εργαζομένων της ΔΕΗ - μεταξύ του 2009 και του 2012 μειώθηκαν οι αποδοχές κατά 41% δηλ. κατά 700 εκ ευρώ για να μπορέσουμε να έχουμε και φθηνό ρεύμα αλλά και να κάνουμε νέες περιβαλλοντικές επενδύσεις.

CSR in Greece : Σε μία εποχή που η λέξη ανάπτυξη αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την έξοδο της χώρας από τη κρίση μπορείτε να μας αναπτύξετε τις πρωτοβουλίες και τη συνδρομή της ΔΕΗ Α.Ε. ως Δημόσιας Επιχείρησης προς αυτή τη κατεύθυνση?

Κύριος Στεριώτης: Η ΔΕΗ καταρχήν ήταν και παραμένει ο μεγαλύτερος επενδυτής στη χώρα, αλλά και σε περιφερειακό
επίπεδο, δηλαδή πάνω από 900 εκ ευρώ ετησίως επενδύονται σε διάφορα μεγάλα ενεργειακά έργα και σε υποδομές που συμβάλουν στη βελτίωση του περιβάλλοντος και είναι προς όφελος των καταναλωτών. Εμείς ήδη έχουμε πραγματοποιήσει τη κατασκευή ενός εργοστασίου φυσικού αερίου στο Αλιβέρι, προχωρούν οι εργασίες κατασκευής ενός δεύτερου εργοστάσιου φυσικού αερίου στο κέντρο της Πελοποννήσου στη Μεγαλόπολη και φέρνει για πρώτη φορά στη Πελοπόννησο το φυσικό αέριο για να μπορέσει στη συνέχεια να διοχετευτεί σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου.

Επίσης έχει ξεκινήσει όλες τις διαδικασίες και έχει ολοκληρώσει το διαγωνισμό για την κατασκευή μιας υπερσύγχρονης και περιβαλλοντικά φιλικής λιγνιτικής μονάδας στην περιοχή της Κοζάνης όπου υπάρχουνε μεγάλα κοιτάσματα λιγνιτών. Ολοκληρώνει επίσης ένα μεγάλο υδροηλεκτρικό έργο και θα κατασκευαστεί μία μεγάλη τεχνητή λίμνη στην περιοχή του Ιλαρίωνα που είναι κοντά στα Γρεβενά και είναι από τα σημαντικά έργα ΑΠΕ.

Η ΔΕΗ άρχισε να αναπτύσσει υδροηλεκτρικά έργα από τη δεκαετία του 1950 και σχεδόν το 20% του ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού της αποτελείται από υδροηλεκτρικούς σταθμούς που διαθέτουνε τεχνητές λίμνες που μπορούνε να εξασφαλίσουν σε ετήσια βάση, ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες μέχρι και το 9% των συνολικών αναγκών της χώρας για ηλεκτρική ενέργεια.

Επίσης η ΔΕΗ είναι εκείνη η οποία έχει ξεκινήσει και υλοποιεί τα επενδυτικά σχέδια για την ανάπτυξη ενός μεγάλου, του μεγαλύτερου στον κόσμο, φωτοβολταικού πάρκου στην Κοζάνη εκεί που είναι τα παλιά εξαντλημένα ορυχεία και παράλληλα έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο τις εργασίες για την ανάθεση και την υλοποίηση ενός επενδυτικού σχεδίου για ένα φωτοβολταικό πάρκο στη Μεγαλόπολη της Πελοποννήσου που είναι επίσης ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταικά πάρκα στον κόσμο. Επομένως υλοποιεί μία σειρά από έργα τα οποία έχουν άμεση σχέση με το περιβάλλον και κατασκευάζοντας όλα αυτά τα έργα με επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 6 δις ευρώ θα έχει τη δυνατότητα πλέον να σταματήσει τη λειτουργία παλιών και ρυπογόνων μονάδων με νέες, οι οποίες θα είναι περιβαλλοντικά πιο φιλικές.

CSR in Greece : Το 2012 έχει ανακηρυχτεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως η χρονιά της Βιώσιμης Ενέργειας για όλους (Sustainable Energy for all). Θα θέλατε να μας μιλήστε για τις ενέργειες της ΔΕΗ Α.Ε. σε αυτό το κομμάτι, καθώς και για τα βασικά σημεία της περιβαλλοντικής σας στρατηγικής?

Κύριος Στεριώτης: Η ΔΕΗ έχει εντείνει στα τελευταία χρόνια τις προσπάθειες της να πετύχει συνολικά τις περιβαλλοντικές της επιδόσεις. Οι συνολικές επενδύσεις στον ευρύτερο τομέα της παραγωγής της στις εταιρείες του Ομίλου θα ξεπεράσουν τα 6 δις ευρώ από τα οποία σχεδόν 2 δισ. Ευρώ θα διατεθούν για έργα που αφορούν φωτοβολταικά πάρκα, αιολικά πάρκα, υδροηλεκτρικά πάρκα κλπ. Επομένως έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό αυτές τις προσπάθειες για να μπορέσει να συμβάλλει στη δική της αύξηση του μεριδίου σε ότι αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παράλληλα, είναι ο κύριος υποστηρικτής της προσπάθειας εδραίωσης και ανάπτυξης των ιδιωτικών επενδύσεων στις ΑΠΕ καθώς ο διαχειριστής δικτύων , (η διανομή όπως λέγαμε παλιότερα) ο ΔΕΔΗΕ, θυγατρική μας εταιρεία τώρα, είναι εκείνη η οποία είχε αναλάβει το τιτάνιο έργο να εξετάσει και να υλοποιήσει πάνω από 30 χιλιάδες αιτήσεις που έχουν υποβληθεί για να γίνουν έργα ΑΠΕ. Υπάρχουν ομολογουμένως δυσκολίες αλλά για να διευκολύνουμε τους ιδιώτες επενδυτές, έχουμε ξεκινήσει παράλληλα επενδύσεις ενίσχυσης των δικτύων υψηλής και μέσης τάσης έτσι ώστε να μπορέσουνε να γίνουνε πολλά έργα ΑΠΕ στην Ελληνική Περιφέρεια.

CSR in Greece : Διαβάζουμε παντού στον Τύπο και ακούμε από όλα τα ΜΜΕ ότι η χώρα διατρέχει πολύ μεγάλο κίνδυνο λόγω των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ σήμερα να έχουμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού black out. Θα θέλατε να μας πείτε κάτι γι’ αυτό?

Κύριος Στεριώτης: Είναι γνωστό όπως και για πολλές άλλες ελληνικές επιχειρήσεις ότι και η ΔΕΗ έχει οικονομικά προβλήματα. Επηρεαζόμαστε άμεσα από την οικονομική κρίση, η οποία για εμάς ξεκίνησε το 2008, όταν ξέσπασε η διεθνής ενεργειακή κρίση και συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια 2009, 2010, 2011 και 2012. Ακόμα δεν γνωρίζουμε πότε θα τελειώσει και αυτό επηρεάζει οπωσδήποτε τα οικονομικά αποτελέσματα.
Σε ότι αφορά όμως τις λειτουργίες της επιχείρησης, αυτές δεν επηρεάζονται : για παράδειγμα δεν πρόκειται να υπάρξει black out όπως πολλοί έχουν εκφράσει το φόβο τους γι αυτό, για τους εξής λόγους: σήμερα τα αποθέματα λιγνιτών της ΔΕΗ στην ηπειρωτική χώρα είναι αυξημένα κατά 20% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Επομένως στην ηπειρωτική χώρα έχουμε αυξημένα αποθέματα λιγνίτη για να καλύψουμε τις ανάγκες μας μέσα στους επόμενους μήνες. Δεύτερον στην ηπειρωτική χώρα αυτήν την περίοδο έχουμε αυξημένα υδατικά αποθέματα. Είναι νερά τα οποία συσσωρεύονται στις τεχνητές λίμνες που έχει κατασκευάσει η ΔΕΗ και οι οποίες μας δίνουν τη δυνατότητα να έχουμε επάρκεια νερών όχι μόνο για ηλεκτρική ενέργεια το καλοκαίρι αλλά και για να συμβάλλουμε στην ομαλή άρδευση μεγάλων αγροτικών εκτάσεων, να δίνουμε δωρεάν νερό σε αστικές περιοχές κλπ. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος για black out ούτε για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά, που είναι η καρδιά, η βαριά τουριστική βιομηχανία της χώρας. Η παροχή ρεύματος θα είναι επί 24ώρου βάσεως και για όλους τους επόμενους μήνες της τουριστικής αιχμής διότι ότι εμείς έχουμε ήδη εξασφαλίσει αποθέματα υγρών καυσίμων, μαζούτ και diesel για τους επόμενους 2 μήνες και κάνουμε παραγγελίες για τους αμέσως επόμενους. Επομένως συνολικά για τη ΔΕΗ είτε στην ηπειρωτική χώρα, είτε στα τουριστικά νησιά, είτε στα απομονωμένα νησιά, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος black out γιατί η ΔΕΗ έχει πολύ μεγάλα αποθέματα σε λιγνίτες, νερά και σε υγρά καύσιμα.