CSR in Greece

   

Capital Link Sustainability Hub  » News » Articles/Interviews » Companies
Please note this information is only in Greek.
      Articles/Interviews
 
 
Πρασινίζουν οι γειτονιές
ΦΑΙΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ -
Δευτέρα, 02 Ιουλίου 2012

Της ΦΑΙΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ

Μία όαση στο υποβαθμισμένο από το τσιμέντο και τη ρύπανση κέντρο της Αθήνας δημιουργείται κοντά στον σταθμό Λαρίσης. Στη διασταύρωση των οδών Σάμου και Αγίου Παύλου το σκηνικό της γκρίζας πρωτεύουσας αλλάζει και μετατρέπεται σε χώρο πρασίνου με χρώματα και... αρώματα. Η ιδέα δημιουργίας του «νέου κήπου της Εδέμ» είναι η πρώτη από τις πέντε προτάσεις νέων αρχιτεκτόνων που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό ιδεών «Αθήνα Χ 4», ο οποίος διενεργήθηκε υπό την αιγίδα της Ενοποιήσεως Αρχαιολογικών Χώρων (ΕΑΧΑ) και του ΥΠΕΚΑ. Στόχος είναι να μετατραπεί το συγκεκριμένο υποβαθμισμένο σταυροδρόμι σε πεζόδρομο φιλικό στον πολίτη και στο περιβάλλον.

Σήμερα η περιοχή είναι αφημένη στην τύχη της, με σκουπίδια, αυτοκίνητα παρκαρισμένα στα πεζοδρόμια, πενταώροφες πολυκατοικίες να κρύβουν τον ουρανό και εγκαταλελειμμένους ελεύθερους χώρους.

Σημείο συνάντησης

«Η πρότασή μας είχε στόχο να αναδειχθεί η γειτονιά ως σημείο συνάντησης που θα λάβει τη μορφή μεγάλης αυλής στο κέντρο της πόλης, με δεντροστοιχίες από φυλλοβόλα ή καρποφόρα δέντρα», δηλώνει στη Real planet η Ανδρονίκη Γιαννάτου, η νεαρή αρχιτέκτων της βραβευθείσας πρότασης, που πλέον γίνεται πραγματικότητα.

Το συνολικό εμβαδόν του δημόσιου χώρου είναι 1.580 τ.μ. Σύμφωνα με το σχέδιο, το έδαφος απογυμνώνεται από ό,τι το «πνίγει», όπως τα πεζοδρόμια και η άσφαλτος. Το χώμα ντύνεται με ένα «χαλί» από άσπρα βότσαλα (ή λευκό χαλικάκι) και μετατρέπεται σε «βιοκλιματικό ρούχο της γης» που αποστραγγίζει, στεγανοποιεί και διαφυλάσσει την υγρασία του εδάφους, μειώνοντας τη θερμοκρασία της γειτονιάς κατά 3ºC το καλοκαίρι. Ο δρόμος χωρίζεται σε τρεις ζώνες πλάτους 2,50 μ. και οριοθετείται με δύο ή τέσσερις σειρές δέντρων, ανάμεσα στις οποίες δημιουργείται χώρος για περπάτημα. Ταυτόχρονα, οριοθετούνται αυλές με καθίσματα και τραπέζια για ανάπαυση μέσα στο πράσινο.

Η κεντρική αλέα φυτεύεται από φυλλοβόλα ή καρποφόρα δένδρα στο ύψος του ανθρώπου. Μωβ γιακαράντα, «δένδρο του Ιούδα», κατακόκκινο σφένδαμο ή ελιά, λεμονιά, μανταρινιά.

Πρωτοποριακός φωτισμός

Μέσα στην αλέα, ως οδοδείκτες, διακρίνονται και τα κάδρα - φωτιστικά από κατακόρυφο λευκό ύφασμα και πλεξιγκλάς.

Ο φωτισμός είναι έτσι σχεδιασμένος ώστε να αναδεικνύει τον κορμό και το χρώμα των φύλλων των δέντρων. Στην περιοχή βρίσκεται επίσης ένα ελεύθερο οικόπεδο 245 τ.μ., που σήμερα παραμένει ανεκμετάλλευτο και είναι γεμάτο από ξερά χόρτα.

Με την ανάπλαση μετατρέπεται σε χώρο πρασίνου και σε σημείο συνάντησης για προβολή κινηματογραφικών ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, ακόμη και για διοργάνωση συναυλιών.

Μέριμνα υπάρχει, εκτός από το σταυροδρόμι, και για τους κάθετους δρόμους, που μετατρέπονται σε έναν χαρούμενο παιδότοπο, προέκταση των τριών γειτονικών σχολείων της γειτονιάς, καθώς ανάμεσα στα δέντρα δημιουργείται παιδική χαρά με καθιστικά και ξύλινα παιχνίδια.