CSR in Greece

   

Capital Link Sustainability Hub  » News » Articles/Interviews » Companies
Please note this information is only in Greek.
      Articles/Interviews
 
 
«Σχέδιο Δράσης για τη μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων»
Newsletter Athens Green 360, Τεύχος 04, 24 Μαΐου 2011 - WIND ΕΛΛΑΣ
Τρίτη, 24 Μαϊου 2011

Κύριε Τσαπρούνη, στο πλαίσιο της κοινωνικής υπευθυνότητας, η WIND εντάχθηκε πρόσφατα στο πρώτο πράσινο δίκτυο επιχειρήσεων στην Ελλάδα, για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Ποιοι οιε πιδιωκόμενοι στόχοι της WIND για το Αττικό κλίμα;

Η WIND, στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής υπευθυνότητας «ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ», εντάχθηκε πρόσφατα στο πράσινο δίκτυο επιχειρήσεων Athens Green 360, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, στοχεύοντας ιδιαίτερα στην προστασία και βελτίωση όχι μόνο του Αττικού κλίματος αλλά καιγενικότερα του κλίματος σε όλη μας τη χώρα.

Το Athens Green 360 είναι το πρώτοπράσινο δίκτυο επιχειρήσεων στην Ελλάδα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Με τη συμμετοχή της στο δίκτυο, η WIND δεσμεύεταινα ακολουθήσει ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης με συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, των εκπεμπόμενων ρύπων και του λειτουργικού της κόστους. Μεσυγκεκριμένες ενέργειες που έχουμε σχεδιάσει, προσπαθούμε να μετριάσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις από τις παραγωγικές μας δραστηριότητεςκαι θέλουμε να προσφέρουμε μεγαλύτερο όφελος στην κοινωνία με τηνενεργό μας συμμετοχή σε αξιόλογες τοπικές και διεθνείς πρωτοβουλίες.


Κατά πόσο βρίσκει εφαρμογή, τόσο στην επιχείρηση όσο και στα καταστήματα, η βιώσιμη ανάπτυξη και το «πράσινο» επιχειρείν;

Η WIND εφαρμόζει ένα πλήρως ολοκληρωμένο πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας και έχει επιλέξει να είναι Green ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ. Σε αυτήν τη βάση, έχουμε προχωρήσει στο σχεδιασμό δράσεων προκειμένου να μειώσουμε τη χρήση πόρων, αλλά και το ενεργειακό μας αποτύπωμα. Συγκεκριμένα, προς αυτόν το σκοπό, υιοθετούμε και το διεθνές υπόδειγμα των 3R δηλαδή Reduce - Reuse - Recycle. Ενδεικτικά, το 2009 καταφέραμε να παράξουμε περίπου 36 τόνους λιγότερα απόβλητα αφενός και αφετέρου να αυξήσουμε το ποσοστό ανακύκλωσης επί του συνόλου στο 62% από περίπου 50% το 2008. Τα στοιχεία μας για το 2010 είναι ακόμα καλύτερα και επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή μας προς αυτή την κατεύθυνση.


Επιπλέον, η WIND ανακυκλώνει ή αποστέλλει προς ειδική διαχείριση το σύνολο των παραγόμενων επικίνδυνων αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων και όλων των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων και των αναλωσίμων τους, καθώς αναγνωρίζει ότι η εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων που θεωρούνται επικίνδυνα για την υγεία ή το περιβάλλον είναι μονόδρομος. Ακόμη ένας βασικός στόχος για τη WIND είναι η επέκταση της εξοικονόμησης χαρτιού από γραφεία και καταστήματα σε όλες της τις διαδικασίες.


Αποδεικνύοντας έμπρακτα τη δέσμευσή σας για ανάπτυξη με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, αναπτύσσετε το πρόγραμμα «Η WIND είναι Green ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ και μέσα από πράξεις». Ποιες οι σημαντικότερες δράσεις που έχει υλοποιήσει ηεπιχείρηση έως σήμερα;

Σε επίπεδο στήριξης ΜΚΟ, η WIND στηρίζει την πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού για τη θεσμοθέτηση του «Βραβείου Αειφόρου Σχολείου» που έχει στόχο οι μαθητές να αναπτύξουν συμπεριφορές που συνάδουν με την αειφόρο ανάπτυξη και να μειώσουν το οικολογικό τους αποτύπωμα. Το Βραβείο του Αειφόρου Σχολείου αποτελεί αναμφισβήτητα μία από τις σημαντικότερες δράσεις που έχει υλοποιήσει η εταιρεία. Με τη συμμετοχή 130 σχολείων από όλη την Ελλάδα, το συγκεκριμένο project αποσκοπεί στην εκπαίδευση των νέων και στην εύρεση τρόπων που βοηθούν στη μείωση κατανάλωσης ενέργειας και συνεισφέρουν στην υιοθέτηση μιας «πράσινης» συμπεριφοράς».


Στη σύγχρονη και περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένη κοινωνία, ο περιορισμός της κατανάλωσης φυσικών πρώτων υλών και ενέργειας, η επαναχρησιμοποίηση, η ανακύκλωση και η ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων αποτελούν απαραίτητες συνιστώσες στην πορεία για μείωση των εκπομπών που συντελούν στην κλιματική αλλαγή. Η WIND έχει αντιληφθεί το σημαντικό ρόλο των παραπάνω και παράλληλα έχει επιλέξει να στηρίζει ενέργειες που βοηθούν στη σωστή εκπαίδευση των παιδιών και των νέων για τη μείωση κατανάλωσης φυσικών πόρων και ενέργειας. Παράλληλα, η WIND έχει θέσει σε εφαρμογή το οικολογικό πρόγραμμα GreenLight, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης από συστήματα φωτισμού.


Ποια η ανταπόκριση των Ελλήνων καταναλωτών σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης; Πιστεύετε ότι είναι ευαισθητοποιημένοι, επιλέγοντας προϊόντα και υπηρεσίες με «green» παραμέτρους;

Πλέον και στην Ελλάδα η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών είναι γεγονός. Οι Έλληνες θέλουν να γνωρίζουν αν τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες που αγοράζουν βοηθούν στην προστασία του περιβάλλοντος, γιατί θέλουν να νιώθουν κι αυτοί συνεργοί στην προσπάθεια για τη βελτίωση των όρων διαβίωσής μας. Επομένως, ελέγχουν, ενημερώνονται και συγκρίνουν πριν αγοράσουν, προκειμένου να στηρίξουν εκείνες τις υπηρεσίες και προϊόντα που συνεισφέρουν στην προστασία του περιβάλλοντος. Προέχει, λοιπόν, να υιοθετήσουν όλες οι εταιρίες τις πράσινες πρακτικές που προτείνονται σε διεθνές επίπεδο και ήδη εφαρμόζονται από πολλές εταιρείες, ώστε όλοι μαζί να συμβάλλουμε σε αυτήν την τόσο σημαντική προσπάθεια για το περιβάλλον.




Γιώργος Τσαπρούνης, Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων της WIND