CSR in Greece

   

Capital Link Sustainability Hub  » News » Articles/Interviews » Companies
Please note this information is only in Greek.
      Articles/Interviews
 
 
ETAIPIKH KOINΩNIKH EYΘYNH Υπεύθυνη επιχειρηματικότητα με συνέπεια και συνέχεια
Χριστινα Δαμουλιανου -
Σάββατο, 25 Αυγούστου 2012

Σαράντα χρόνια λειτουργίας συμπληρώνει φέτος η Μότορ Οϊλ, και ο ετήσιος κοινωνικός απολογισμός 2011 –δέκατος στη σειρά– αποτυπώνει τη μακρόχρονη σύζευξη της υπεύθυνης επιχειρηματικότητάς του με τη σταθερά ανοδική πορεία του ομίλου. Με την εισαγωγική κατάθεσή της η διοίκησή του διαβεβαιώνει ότι «οι αρχές και ο σεβασμός προς την πατρίδα και τους ανθρώπους μας είναι αδιαπραγμάτευτα», ενώ υπογραμμίζει και την προσήλωσή της στις σύγχρονες αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης.

Το περιεχόμενο του απολογισμού που ακολουθεί –και είναι σύμφωνο με τις κατευθυντήριες γραμμές G3.1 του Global Reporting Initiative– δίνει σε μετρήσιμα μεγέθη τις επενδύσεις και τις επιδόσεις της Μότορ Οϊλ Ελλάς για την υγιεινή και την ασφάλεια των ανθρώπων της, για το περιβάλλον –ιδιαιτέρως λόγω της φύσης της επιχειρηματικής δραστηριότητάς της– αλλά και τη σημαντική συνεισφορά της ως «ενεργό μέλος της κοινωνίας» (www.moh.gr).

Το 2011, το συνολικό κόστος του επενδυτικού προγράμματος όλων των εταιρειών του ομίλου για έργα βελτίωσης της υγιεινής και της ασφάλειας, όπως και για την προμήθεια πάγιου εξοπλισμού ασφάλειας και ιατρειών, ήταν 10,7 εκατ. ευρώ, ενώ το κόστος των πάσης φύσεως λειτουργικών εξόδων ήταν 5,1 εκατ. ευρώ. Οι βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές και η σύγχρονη αντιρρυπαντική τεχνολογία που βρίσκεται σε ευρεία χρήση για την προστασία του περιβάλλοντος εμπίπτουν στην επένδυση 40,1 εκατ. ευρώ για μεγάλα και μικρά έργα που προστατεύουν άμεσα ή έμμεσα το περιβάλλον.

Παράλληλα, αναθεωρήθηκαν και οι διαδικασίες του Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό EMΑS III ER 1221/2009. Συνολικά, οι περιβαλλοντικές επενδύσεις και τα λειτουργικά έξοδα από το 2000 ώς το 2011 φθάνουν τα 695,5 εκατ. ευρώ. Οσο για τη διαχρονική πλέον κοινωνική δράση της εταιρείας, κατά το 2011 επικεντρώθηκε στη χρηματοδότηση και την προώθηση προγραμμάτων κοινωνικής αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα και με ιδιαίτερη έμφαση προς τις οργανώσεις και τους φορείς που εδρεύουν στους γειτονικούς δήμους των εργοστασιακών εγκαταστάσεών της. Το 2011 διατέθηκαν για τον σκοπό αυτό 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ για τα δέκα τελευταία χρονια η επένδυση αυτή ανέρχεται σε 32,8 εκατ. ευρώ. Το διαρκές φιλανθρωπικό έργο της Μότορ Οϊλ διαγράφει έως σήμερα ζωή 32 ετών, καθιστώντας το όνομα «Βαρδινογιάννης» σχεδόν συνώνυμο της κοινωνικής φιλανθρωπίας. Ως κορωνίδα του, αναφέρουμε το «Ιδρυμα για το Παιδί και την Οικογένεια», ιδρύτρια και πρόεδρος του οποίου είναι η πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, τις δράσεις του οποίου συστηματικά τις ενισχύει η Μότορ Οϊλ. To 2011, ο μέσος όρος εργαζομένων ήταν 1.928 άτομα, για τους οποίους λειτουργεί σύγχρονο ολοκληρωμένο σύστημα διοίκησης ανθρωπίνου δυναμικού. Ως αναγνώριση και για την επιβράβευση των προσπαθειών των εργαζομένων, εδώ και πολλά χρόνια έχει καθιερωθεί ένα ευρύ πρόγραμμα συμπληρωματικών οικειοθελών κοινωνικών και ασφαλιστικών παροχών τόσο για τους ίδιους, όσο και για τα εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών τους. Για το 2011 οι παροχές αυτές ανήλθαν στο ποσό των 8,5 εκατ. ευρώ.