CSR in Greece

   

Capital Link Sustainability Hub  » News » Articles/Interviews » Companies
Please note this information is only in Greek.
      Articles/Interviews
 
 
Συνέντευξη της Παγώνας Λίγγου, Corporate Communication Manager της Τσιμέντα Χάλυψ, στο περιοδικό «ΕΜΜ»
«ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ MARKETING & MANAGEMENT», τεύχος Ιουνίου 2011 - ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΥΨ - ΟΜΙΛΟΣ ITALCEMENTI
Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2011

Εκπρόσωπος της βαριάς βιομηχανίας στην Ελλάδα αλλά και συνάμα ενός Ομίλου με μακρά κοινωνική και περιβαλλοντική ευαισθησία, η Παγώνα Λίγγου, Corporate Communication Manager της Τσιμέντα Χάλυψ, μιλά στο «ΕΜΜ» για τη φιλοσοφία τους, τον τρόπο που εκείνοι θέλουν να φανερώνουν την κοινωνική τους συνεισφορά καθώς και τις φιλανθρωπικές τους δράσεις. Παράλληλα, απαντώντας στο ερώτημά μας για την πρόοδό μας ως χώρα θα θίξει μια πολύ μεγάλη αλήθεια: «Θα πρέπει λοιπόν πρώτα να αλλάξει η νοοτροπία ότι η ΕΚΕ είναι μια πολυτέλεια και αφορά μόνο στις κερδοφόρες επιχειρήσεις και να την δούμε ως ένα σημαντικό εργαλείο στήριξης της ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας».


Κυρία Λίγγου, «παραδοσιακά» οι εταιρείες τσιμέντου ως βαριά βιομηχανία είχαν αυξημένη πάντοτε κοινωνική ευαισθησία. Γιατί ωστόσο εισπράττουν συχνά την «κοινωνική πίεση»; Είναι περισσότερο ρυπογόνες από άλλες ή είναι μύθος;

Κάθε βαριά βιομηχανία, όχι μόνο οι εταιρείες παραγωγής τσιμέντου, εισπράττει συχνά κοινωνική πίεση και περισσότερο εκείνες που δραστηριοποιούνται πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές και το θεωρώ φυσιολογικό. Δεν σημαίνει ότι είναι περισσότερο ρυπογόνες διότι τα τελευταία χρόνια, αν όχι όλες, οι περισσότερες έχουν εκσυγχρονιστεί προκειμένου να συνεισφέρουν με τον τρόπο τους στην προστασία του περιβάλλοντος αναπτύσσοντας συγχρόνως και διάφορα ειδικά προγράμματα που συνάδουν με το περιβάλλον όπως ανακύκλωση, ISO 14001, EN 16001.


Με ποιο τρόπο και πόσο συχνά αποφασίζετε να εξωτερικεύσετε την κοινωνική σας ευαισθησία και τι επιδιώκετε να σας «επιστραφεί» από αυτή την αμφίδρομη επικοινωνία;

Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο επικοινωνιακό χρονοδιάγραμμα αλλά εφαρμόζουμε τακτική ενημέρωση μέσα στο έτος με βάση τα προγράμματα που υλοποιούμε. Το μόνο που επιδιώκουμε μέσα από την επικοινωνία αυτή είναι η ενημέρωση των συνεργατών/συμμετόχων μας για τις δράσεις μας και τα προγράμματά μας ώστε να έχουν μια πλήρη εικόνα των πολιτικών της εταιρείας.


Θεωρείτε και προσωπικά αλλά και συλλογικά πως η ΕΚΕ πρέπει να «φανερώνεται»;
Ο ρόλος της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στη σημερινή κοινωνία είναι πάρα πολύ σημαντικός και συνδέεται άμεσα με κάποιες από τις διαρθρωτικές αλλαγές που μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της παρούσας κατάστασης. Άρα λοιπόν πρέπει να φανερώνεται προκειμένου και να ισχυροποιεί τη θέση της κάθε εταιρείας αλλά και να συμβάλει θετικά στην ανάπτυξη της κοινωνίας όπου δραστηριοποιείται.


Γενικότερα, ποια είναι η φιλοσοφία των Τσιμέντων Χάλυψ στον τομέα της κοινωνικής υπευθυνότητας; Δίνετε, για παράδειγμα, περισσότερο έμφαση στον πυλώνα του Περιβάλλοντος;

Ως μέλη του Ομίλου Italcementi, έχουμε ένα κοινό όραμα το οποίο μας επισημαίνει ότι ανήκουμε επίσης σε ένα ευρύτερο κοινωνικό σύνολο το οποίο ξεπερνά μακράν τα όρια των δραστηριοτήτων μας, ότι ανήκουμε σε μια κοινωνία που χρειάζεται μεγαλύτερη ευαισθησία και συνεργασία. Και σε αυτό ακριβώς ανταποκρινόμαστε. Κατά συνέπεια, όλες οι δραστηριότητες του Ομίλου Italcementi στην Ελλάδα, έχουν αναλάβει μια δέσμευση τήρησης και σεβασμού των αρχών και των αξιών της Αειφόρου Ανάπτυξης σε όλο το φάσμα των καθημερινών δραστηριοτήτων τους. Έχοντας επιλέξει λοιπόν την Αειφόρο Ανάπτυξη ως κύριο μοχλό δράσης προχωράμε μπροστά με συνεχείς βελτιώσεις μέσα από σημαντικές επενδύσεις και λοιπά σημαντικά έργα που θα αποτελέσουν το πράσινο φως για μια πορεία προς μια καλύτερη ζωή για όλους. Τα προγράμματα που πάντα είχαμε και έχουμε σε προτεραιότητα και θεωρούνταν βασικά συστατικά επιτυχούς λειτουργίας της εταιρείας έχουν να κάνουν όχι μόνο με το περιβάλλον αλλά και με τον άνθρωπο.


Η φιλανθρωπία έχει χώρο στην εταιρεία σας;

Η φιλανθρωπία έχει εξέχουσα θέση στην πολιτική ΕΚΕ της εταιρείας μας αλλά και του Ομίλου γενικότερα και αυτό αποδεικνύεται μέσα από προγράμματα χορηγίας σε αθλητές με ειδικές ανάγκες, καθαρισμοί ακτών και στήριξη της οργάνωσης Clean up Greece, και πολλές άλλες δραστηριότητες κοινωνικής προσφοράς που αποκαλύπτουν σε καθημερινή βάση το ανθρώπινο πρόσωπο του Ομίλου Italcementi, ενός Ομίλου η καρδιά του οποίου χτυπά μέσα στη βάση της ίδιας της κοινωνίας, της οποίας ο Όμιλος αποτελεί αναπόσπαστο μέλος.


Θεωρείτε ότι ως χώρα αλλά και ως επιχειρηματική κοινότητα έχουμε κάνει βήματα στον τομέα της ΕΚΕ ή έχουμε πολύ δρόμο και ειδικά σε μια περίοδο με αυξημένες κοινωνικές ανάγκες;

Θεωρώ ότι ως χώρα δεν έχουμε κάνει τόσα βήματα όσα ως επιχειρηματική κοινότητα στον τομέα της ΕΚΕ. Δυστυχώς δεν υπάρχει ορατότητα ώστε να μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα το μέλλον της ΕΚΕ στην Ελλάδα και αυτό γιατί η ΕΚΕ δεν είχε ακόμα και μέχρι σήμερα πάρει τη θέση που πραγματικά της αρμόζει τόσο στον επιχειρηματικό κόσμο όσο και στο κοινωνικό πλαίσιο. Θα πρέπει λοιπόν πρώτα να αλλάξει η νοοτροπία ότι η ΕΚΕ είναι μια πολυτέλεια και αφορά μόνο στις κερδοφόρες επιχειρήσεις και να την δούμε ως ένα σημαντικό εργαλείο στήριξης της ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας.