CSR in Greece

   

Capital Link Sustainability Hub  » News » Articles/Interviews » Companies
Please note this information is only in Greek.
      Articles/Interviews
 
 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ της Υπεύθυνης του Αγώνα Greece Race for the Cure®, κας Σπυριδούλας Καρβέλη, στην Πρόεδρο του “CSR in Greece”, κα Όλγα Μπορνόζη
www.csringreece.gr - ΑΚΡΙΤΑΣ Α.Ε.
Δευτέρα, 03 Ιουνίου 2013

Η κυρία Σπυριδούλα Καρβέλη, Υπεύθυνη του Αγώνα Greece Race for the Cure® που πραγματοποιείται από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» στην Ελλάδα, παρεχώρησε συνέντευξη στη Πρόεδρο του “CSR in Greece”, του Κέντρου Τεχνογνωσίας ΕΚΕ, κυρία Όλγα Μπορνόζη.

CSR in Greece: Το Άλμα Ζωής είναι μια ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στον Αντικαρκινικό χώρο από το 1988. Ποια είναι η εξέλιξη της πορείας του όλα αυτά τα χρόνια;

Σπυριδούλα Καρβέλη:
Το Άλμα Ζωής ιδρύθηκε το 1988 από γυναίκες με εμπειρία καρκίνου μαστού, οι οποίες αναγνώρισαν πόσο σημαντική είναι για τη γυναίκα που νοσεί η επικοινωνία και η στήριξη από μια άλλη γυναίκα που έχει περάσει την ίδια εμπειρία πριν από πολλά χρόνια. Έτσι, οι γυναίκες αυτές εκπαιδεύτηκαν και προσάρμοσαν στα ελληνικά δεδομένα το διεθνές εθελοντικό πρόγραμμα στήριξης γυναικών με καρκίνο μαστού Reach to Recovery, το οποίο σήμερα πια εφαρμόζεται σε 29 νοσοκομεία της Αττικής. Για το Άλμα Ζωής η ψυχολογική στήριξη της γυναίκας που νοσεί, καθώς και των μελών της οικογένειάς της, αποτελεί τη «ραχοκοκαλιά» των προγραμμάτων του, στοχεύοντας να καλύψει τις ανάγκες της γυναίκας σε κάθε φάση της πορείας της και να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής της. Με το πέρασμα των ετών το Άλμα Ζωής ταυτόχρονα με το πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής στήριξης δίνει ιδιαίτερη σημασία και στην παροχή έγκυρης και αξιόπιστης ενημέρωσης για την πρόληψη-έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, ώστε να συμβάλει πλέον στη μείωση των θανάτων από την ασθένεια. Η κορύφωση των προσπαθειών του συλλόγου προς αυτή την κατεύθυνση έρχεται το 2009 με τη συνεργασία του με την αμερικάνικη οργάνωση Susan G. Komen for the Cure®, η οποία αποτελεί παγκοσμίως τη μεγαλύτερη οργάνωση ενάντια στον καρκίνο του μαστού. Εκείνη είναι η χρονιά λοιπόν, που ξεκινά η διοργάνωση του αγώνα δρόμου / περιπάτου Greece Race for the Cure®.

CSR in Greece: Πώς καταφέρατε μετά από 5 χρόνια της διοργάνωσης να έχει γίνει θεσμός; Κάθε χρονιά η προσέλευση των συμμετεχόντων είναι τουλάχιστον συγκινητική!

Σπυριδούλα Καρβέλη:
Κατ’ αρχήν θα ήθελα να αναφέρω ότι το Race for the Cure® διοργανώνεται εδώ και 30 χρόνια σε περισσότερες από 140 πόλεις παγκοσμίως και αποτελεί την πιο επιτυχημένη διοργάνωση παγκοσμίως για την ευαισθητοποίηση του κόσμου και την ενημέρωσή του για τον καρκίνο του μαστού. Το Άλμα Ζωής «πίστεψε» σε αυτή τη διοργάνωση και δούλεψε με μεθοδικότητα, ώστε να οργανώσει έναν αγώνα που θα τιμήσει τις γυναίκες που νοσούν με καρκίνο μαστού, θα ευαισθητοποιήσει τον κόσμο και θα ενημερώσει για την ασθένεια και τις μεθόδους έγκαιρης διάγνωσής της. Την πρώτη χρονιά, προς μεγάλη μας έκπληξη, συμμετείχαν στη διοργάνωση περίπου 5.500 άτομα μέσα σε ένα κλίμα χαράς και συγκίνησης ταυτόχρονα. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι «πίστεψαν» με τη σειρά τους στο σκοπό μας και «συστρατεύτηκαν» μαζί μας στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού. Από τότε, από τον πρώτο αγώνα, η συμμετοχή του κόσμου έχει αυξηθεί κατά 55% περίπου, καθώς το 2012 η συμμετοχή άγγιξε τις 12.000. Η θεσμοθέτηση αυτή της διοργάνωσης και η αυξητική του τάση δε θεωρούμε ότι ήρθε τυχαία. Ο κόσμος είδε και βλέπει ότι κάνουμε αυτά που λέμε. Κάθε χρόνο όλα τα καθαρά έσοδα του αγώνα διατίθενται για την υλοποίηση προγραμμάτων που έχουν ως στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής της γυναίκας που νοσεί και την ενημέρωση και κινητοποίηση των γυναικών του γενικού πληθυσμού για προληπτικό έλεγχο. Επιπλέον, η διοργάνωση αυτή είναι μια ευκαιρία για όλους και για την οικογένεια να προσφέρουν σε ένα σκοπό, να ενημερωθούν, να συμπαρασταθούν σε πρόσωπα του περιβάλλοντός τους που έχουν νοσήσει, να ψυχαγωγηθούν, να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους που αποτελούν το μέλλον στη σημασία της κοινωνικής ευθύνης και του εθελοντισμού.

CSR in Greece: Μιλήστε μας για τις ανάγκες που έχει η διοργάνωση. Με ποιο τρόπο μπορεί να υποστηρίξει μια εταιρία την διοργάνωση του Αγώνα Greece Race for the Cure;

Σπυριδούλα Καρβέλη:
Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη διοργάνωση, η οποία είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί, χωρίς της στήριξη χορηγών και δωρητών. Κάθε εταιρία με κοινωνική υπευθυνότητα μπορεί να γίνει χορηγός είτε σε χρήματα είτε σε είδη. Και τα δύο είναι αναγκαία. Οι χορηγίες είναι απαραίτητες, γιατί εξασφαλίζουν την κάλυψη των δαπανών διοργάνωσης και μαζί με τις εγγραφές και τις δωρεές χρηματοδοτούν νέα προγράμματα και υπηρεσίες για γυναίκες με καρκίνο μαστού, καθώς επίσης και προγράμματα με στόχο την πρόληψη-έγκαιρη διάγνωση στον γενικό πληθυσμό. Όταν μια εταιρία επενδύει στον αγώνα Greece Race for the Cure®, επενδύει στις ζωές των ανθρώπων που είναι κοντά της .... στους ανθρώπους γύρω της ... στους υπαλλήλους, τους συγγενείς, τους φίλους, τους συναδέλφους και συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση μιας ασθένειας που πλήττει περισσότερες από 4.500 γυναίκες ετησίως στην Ελλάδα.

CSR in Greece: Υπάρχει ανάγκη ανθρώπινου δυναμικού εθελοντών και με ποιους τρόπους μπορεί κάποιος να συμμετέχει και να βοηθήσει;

Σπυριδούλα Καρβέλη:
Οι εθελοντές είναι απαραίτητοι, καθώς, όπως σας είπα και πριν, πρόκειται για μια πολύ μεγάλη διοργάνωση. Κάθε χρόνο χρειαζόμαστε περίπου 350 εθελοντές, οι οποίοι προσφέρουν από το χρόνο τους και την εμπειρία τους και εργάζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης. Μόνο την ημέρα της διοργάνωσης χρειαζόμαστε περίπου 160 εθελοντές. Εθελοντικά μπορεί κάποιος να συμμετέχει είτε ατομικά είτε ως εταιρία. Όποιος λοιπόν ενδιαφέρεται, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να πω ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους όσοι έχουν συμμετάσχει ως εθελοντές σε αυτή τη διοργάνωση, γιατί πραγματικά όχι μόνο προσφέρουν από το λίγο ελεύθερο χρόνο τους σε ένα σκοπό, αλλά βλέπουμε ότι αγαπούν αυτή τη διοργάνωση. Όλοι αυτοί οι εθελοντές είναι πια κομμάτι του συλλόγου και πραγματικά είναι τιμή μου να συνεργάζομαι μαζί τους.

CSR in Greece: Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον; Τελικά, οι Ελληνίδες είναι ευαισθητοποιημένες;

Σπυριδούλα Καρβέλη:
Εμείς θα συνεχίσουμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να «αγγίξουμε» το όραμά μας. Θέλουμε κάθε γυναίκα με καρκίνο μαστού σε κάθε γωνιά της Ελλάδας να έχει πλήρη ψυχοκοινωνική στήριξη και ενημέρωση για όλα τα θέματα που την αφορούν και κάθε γυναίκα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας να έχει αξιόπιστη ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού και τις μεθόδους έγκαιρης διάγνωσης, ώστε να μειωθούν οι θάνατοι από την ασθένεια. Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς δυστυχώς, καθώς οι γυναίκες στην Ελλάδα ακόμα και σήμερα δεν έχουν βάλει τον προληπτικό έλεγχο στην καθημερινότητά τους, θέτοντας σε κίνδυνο της ζωή τους. Όσο υπάρχει καρκίνος μαστού θα είμαστε στην πρώτη γραμμή και θα αγωνιζόμαστε για κάθε γυναίκα.
O Αγώνας Δρόμου και Περίπατος Greece Race for the Cure έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013, στο Ζάππειο.