CSR in Greece

   

Capital Link Sustainability Hub  » News » Articles/Interviews » Companies
Please note this information is only in Greek.
      Articles/Interviews
 
 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ της κας Μαρίνας Κουρεμένου, Διευθύντριας της Πολιτιστικής Εταιρείας Η ΠΥΡΝΑ, στη Πρόεδρο του “CSR in Greece”, κα Όλγα Μπορνόζη
www.csringreece.gr - AGOUDIMOS LINES
Τρίτη, 16 Ιουλίου 2013

Η κυρία Μαρίνα Κουρεμένου, Διευθύντρια της Πολιτιστικής Εταιρείας Η ΠΥΡΝΑ, παρεχώρησε συνέντευξη στη Πρόεδρο του “CSR in Greece”, του Κέντρου Τεχνογνωσίας ΕΚΕ της Capital Link, κυρία Όλγα Μπορνόζη.

CSR in Greece: Η ΠΥΡΝΑ είναι Μη Κερδοσκοπική Πολιτιστική Αστική Εταιρεία που ιδρύθηκε το 2000, με σκοπό την οργάνωση και την υποστήριξη ποιοτικών πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τους στόχους σας και τη δραστηριότητά σας ειδικότερα;

Μαρίνα Κουρεμένου:
Στόχος μας είναι να προσφερουμε ευκαιρίες δια βίου μάθησης σε ενήλικες και δημιουργική ψυχαγωγία σε παιδιά, αναπτύσσοντας συγχρόνως ένα πρόγραμμα κοινωνικής υπευθυνότητας.
Οργανώνουμε στον χώρο μας διαλέξεις, εργαστήρια, ξεναγήσεις, προβολές, θεατρικό και εικαστικό παιχνίδι, εκδρομές κ.α.
Παράλληλα υποστηρίζουμε φορείς και εκδηλώσεις που απευθύνονται σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, όπως την πολυπολιτισμική παιδική χορωδία Polypho-nica, την κοινότητα Αφγανών μητέρων Samaria, την ομάδα «Συμμερίζομαι», το Εργαστήρι Πολιτισμού του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, κ.α.

CSR in Greece: Το όνομα ΠΥΡΝΑ, από πού προήλθε; Γιατί ονομάσατε έτσι την αστική εταιρεία σας;

Μαρίνα Κουρεμένου:
Αφορμή ήταν η πρώτη μας στέγη. Στο ξεκίνημά μας είχαμε φιλοξενηθεί σε ένα διατηρητέο κτήριο δίπλα στο ρέμα της Πύρνας. Είχαμε κάνει προσπάθειες για την διαφύλαξη του πανέμορφου ρέματος, που ξεκινά από την Πεντέλη και διασχίζει την Κηφισιά για να φθάσει στον Κηφισό ποταμό. Αργότερα, από τον καθηγητή Μανόλη Κορρέ, μάθαμε ότι η λέξη Πύρνα προέρχεται από την αρχαία λέξη πύρνος που εξελίχθηκε σε πούρνος-πουρνάρι. Προφανώς το ρέμα ήταν γεμάτο «πύρνους»!

CSR in Greece: Πως διοικείται η ΠΥΡΝΑ;

Μαρίνα Κουρεμένου:
Από την Γενική Συνέλευση των Ιδρυτικών μελών, μεταξύ των οποίων αναφέρω ενδεικτικά τους: Αβερωφ Εφη-μουσικός, Αράπογλου Εβίτα- ιστορικός τέχνης, Βουρλούμης Παναγιώτης-τραπεζίτης, Γούστη Ελένη- εκδότρια, Δούκα Μάνια, Καραβία Μαρία-συγγραφείς, Καλλιγά Χάρις, Σαιτας Γιάννης, Τομπάζης Αλέξανδρος-αρχιτέκτονες, Κασιμάτης Σπύρος-εκπαιδευτικός, Σινούρη Μαρία, Στάμου Κατερίνα δικηγόροι, Τόλης Γεώργιος-ιατρός, Ανδρέας Τζανάτος -σύμβουλος επιχειρήσεων και Πρόεδρος της Πύρνας. Η Γενική Συνέλευση εκλέγει το επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο με πενταετή θητεία.

CSR in Greece: Που βρίσκεται η στέγη της ΠΥΡΝΑΣ, που γίνονται οι εκδηλώσεις;

Μαρίνα Κουρεμένου:
H ΠΥΡΝΑ εδρεύει στην Κηφισιά, σε έναν ευχάριστο χώρο που αποτελεί στέγη για τα ενδιαφέροντα μεγάλου αριθμού πολιτών. Εχει ενοικιάσει μια τυπική κηφισιώτικη μονοκατοικία της δεκαετίας του ΄60 με καταπράσινο κήπο, στην οδό Κοκκιναρά 43. Ο χώρος έχει μια ενιαία φωτεινή αίθουσα χωρητικότητας 60 ατόμων, μια μικρότερη για τα εργαστήρια, και μια άνετη κουζίνα, ειδικά διαμορφωμένη για μαθήματα μαγειρικής.

CSR in Greece: Σε ποιους απευθύνονται τα προγράμματα σας και με ποιόν τρόπο μπορεί κάποιος να συμμετάσχει σε αυτά;

Μαρίνα Κουρεμένου:
Οι εκδηλώσεις που γινονται στη στέγη μας απευθυνόμαστε σε όποιον ενδιαφέρεται να διευρύνει τις γνώσεις του, να εξελίξει τις δεξιότητές του και, με τη συμμετοχή του, να στηρίξει άτομα που δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες. Στα 13 χρόνια λειτουργίας της η ΠΥΡΝΑ έχει προσφέρει βήμα σε περισότερους από 300 επίλεκτους ομιλητές ενώ κάθε χρόνο περίπου 1000 πολίτες παρακολουθούν τις εκδηλώσεις της.
Παράλληλα, φέτος οργανώσαμε, σε συνεργασία με το Εργαστήρι Πολιτισμού, μερικές εκδηλώσεις που απευθύνονται κυρίως στα παιδιά και τους γονείς της περιοχής του Σταθμού Λαρίσης.

CSR in Greece: Υπάρχει κάποιο πρόγραμμα σε εξέλιξη αυτό το διάστημα και πως μπορεί να επικοινωνήσει κάποιος που ενδιαφέρεται να συμμετάσχει;

Μαρίνα Κουρεμένου:
Το πρόγραμμά μας χωρίζεται σε δύο κύκλους και το σχετικό έντυπο κυκλοφορεί κάθε τέλος Σεπτεμβρίου και τέλος Ιανουαρίου. Τον Φεβρουάριο ξεκίνησαν ενότητες διαλέξεων με θέματα από την ιστορία, την φιλοσοφία, την ψυχολογία, εργαστήρια ζωγραφικής, μαγειρικής, δημιουργικής γραφής, λέσχη ανάγνωσης, χορωδία, θεατρική ομάδα. Το πρόγραμμα για τα «πυρνάκια» (έτσι έχουμε ονομάσει τους μικρούς μας φίλους) έχει πολλές εκδηλώσεις, κυρίως τα Σαββατοκύριακα: θεατρικό παιχνίδι την Παρασκευή, εικαστικό εργαστήρι και μαγειρική το Σάββατο, παιχνίδι τον κήπο ή περιηγήσεις στην Αθήνα την Κυριακή. Το αναλυτικό πρόγραμμα υπάρχει στο site www.pyrna.gr

CSR in Greece: Θα μας πείτε λίγα λόγια για το πρόγραμμα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ για το οποίο διαβάσαμε πρόσφατα;

Μαρίνα Κουρεμένου:
Το 2012, η ΠΥΡΝΑ δημιούργησε το πρόγραμμα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® με σκοπό την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και με συνεργάτες το Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Α΄Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων και τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο που είχαν την αρχική ιδέα. Τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ , φέρνουν μια μικρή θεματική «βιβλιοθήκη» μέσα στην τάξη, σε έναν σάκο με ρόδες ώστε να μεταφέρεται εύκολα. Τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα, όχι μόνο να ξεφυλλίσουν, να μελετήσουν, να διαβάσουν ή να ακούσουν τα βιβλία στο σχολείο αλλά και να δανειστούν κάποια από αυτά στο σπίτι τους. Ετσι μπορούν να τα εξερευνήσουν, να τα απολαύσουν , αλλά και να χαράξουν την προσωπική τους πορεία αναζήτησης, καθώς το ένα βιβλίο τους δημιουργεί το ενδιαφέρον να διαβάσουν το άλλο.
Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα λειτούργησε από τον Φεβρουάριο του 2012 και συνεχίζεται κατά τη διάρκεια όλης της φετεινής σχολικής χρονιάς. Εικοσιτέσσερεις σάκοι με 700 περίπου βιβλία “ταξίδεψαν” σε 110 δημόσια δημοτικά σχολεία. Η ανταπόκριση από παιδιά και δασκάλους ήταν ενθουσιώδης και τα αιτήματα των σχολείων πολλά. Μετά από σημαντική χορηγία του Ιδρύματος Νιάρχος, που μας τιμά με την εμπιστοσύνη του, από τον Σεπτέμβριο του 2013 το πρόγραμμα θα ενισχυθεί με 30 ακόμα σάκους, που θα ταξιδέψουν εκτός Αθήνας.

CSR in Greece: Ποιά είναι τα επόμενα σχέδιά σας και πως θα μπορούσε να σας υποστηρίξει κάποιος που ενδιαφέρεται γι αυτά;

Μαρίνα Κουρεμένου:
Επιδιώκουμε να επεκτείνουμε τις δράσεις μας προς ευρύτερες ομάδες πολιτών. Η οικονομική κρίση, εκτός του ότι έχει στερήσει τους πολίτες από βασικά υλικά αγαθά, έχει μειώσει σε μεγάλο βαθμό την αισιοδοξία, την θετική σκέψη και την καλή ψυχολογική τους κατάσταση. Είδαμε με τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ, αλλά και με εκδηλώσεις που οργανώσαμε στο υποβαθμισμένο κέντρο της Αθήνας, ότι οι πολίτες, μικροί και μεγάλοι, παίρνουν μεγάλη ψυχική ικανοποίηση και χαρά όταν συμμετέχουν σε ομαδικά πολιτιστικά δρώμενα. Αναζητούμε χορηγούς για να δημιουργήσουμε ομάδες θεατρικού και εικαστικού παιχνιδιού, εργαστήρια, σεμινάρια, σε γειτονιές της Αθήνας και στην Αττική. Σχεδιάζουμε ακόμα να κάνουμε ξεναγήσεις για γονείς και παιδιά, ακομα και μικρές ημερήσιες εκδρομές. Υπάρχουν παιδιά στην Αθήνα που σπάνια έχουν δει τη θάλασσα!

CSR in Greece: Πώς μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας κάποιος που ενδιαφέρεται να σας υποστηρίξει οικονομικά;

Μαρίνα Κουρεμένου:
Η προσπάθειά μας είναι καθαρά αυτοχρηματοδοτούμενη. Στηρίζεται στη συμμετοχή μελών και φίλων και σε χορηγούς. ‘Εχουμε ετοιμάσει μια χορηγική πρόταση, που απευθύνεται σε εταιρείες και ιδρύματα που θα ήθελαν να εντάξουν τις δραστηριότητες της ΠΥΡΝΑΣ στα πρόγράμματα κοινωνικής υπευθυνότητας που εκπονούν. Τα στοιχεία επικοινωνίας είναι ΠΥΡΝΑ, Κοκκιναρά 43 Κηφισιά, τηλ. 210 6230913, email : pyrnanet@otenet.gr, www.pyrna.gr