CSR in Greece

   

Capital Link Sustainability Hub  » News » Articles/Interviews » Companies
Please note this information is only in Greek.
      Articles/Interviews
 
 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ της Εκπαιδεύτριας Πρώτων Βοηθειών στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης κας Φωτεινής – Δανάης Μαυρουδή, στην Πρόεδρο του “CSR in Greece”, κα Όλγα Μπορνόζη
www.csringreece.gr - FRIGOGLASS Α.B.E.Ε.
Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2013

Η κυρία Φωτεινή–Δανάη Μαυρουδή, Εκπαιδεύτρια Πρώτων Βοηθειών στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, παρεχώρησε συνέντευξη στη Πρόε-δρο του “CSR in Greece”, του Κέντρου Τεχνογνωσίας ΕΚΕ, κυρία Όλγα Μπορνόζη.

CSR in Greece: Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση Έρευνας και Διάσωσης, έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και διαθέτει 30 παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα. Πείτε μας λίγα λόγια για το έργο σας και το ανθρώπινο δυναμικό.

Φωτεινή–Δανάη Μαυρουδή:
Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης είναι η μεγαλύτερη εθελοντική οργάνωση έρευνας και διάσωσης στην Ελλάδα, με πάνω από 2.500 ενεργά μέλη. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης εκτός των συνόρων, ενώ έχει αναπτύξει πλούσια δράση και στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιπτώσεις κρίσεων σε οποιοδήποτε σημείο χρειάστηκε ανά τον κόσμο. Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης έχει υψώσει πολλές φορές την ελληνική σημαία σε χώρες όπου χρειάστηκε η συνδρομή της σε περιπτώσεις μαζικών καταστροφών και έκανε περήφανους τους Έλληνες, με την υπερπροσπάθεια των εθελοντών της που κατάφεραν να σώσουν ανθρώπινες ζωές, ακόμα κι όταν η ελπίδα είχε χαθεί.
Αυτό ακριβώς συνέβη στο φονικό σεισμό της Αϊτής το 2010, όταν μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης κατάφεραν να βρουν και να σώσουν τον 23χρονο Εξάντους, τη στιγμή που όλα τα άλλα σωστικά συνεργεία είχαν σταματήσει να ψάχνουν για επιζώντες. Τότε, η δράση της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα, με τα μεγαλύτερα παγκόσμια τηλεοπτικά δίκτυα να αφιερώνουν εκτενή ρεπορτάζ στους διασώστες της Οργάνωσης και τους εθελοντές μας να τιμούνται από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Τα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης έχουν συμμετάσχει, ωστόσο, και σε πολλές άλλες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών που έχουν συμβεί στο εξωτερικό. Ήταν παρούσα στους σεισμούς της Αλγερίας (2003), του Μαρόκο (2004), του Ιράν (2004), της Ινδονησίας (2005) - όπου εστάλη πλήρης εξοπλισμός για τη λειτουργία ενός κέντρου προνοσοκομειακής φροντίδας για 10.000 άτομα για δύο μήνες - του Πακιστάν (2005), όπως επίσης και στην κρίση του Λιβάνου, όπου απέστειλε 23,5 τόνους τροφίμων και φαρμακευτικών προϊόντων, που συγκεντρώθηκαν μέσω του δικτύου της. Το 1999 μέλη της Οργάνωσης συμμετείχαν και στο μεγάλο σεισμό της Τουρκίας, με τους διασώστες μας να φτάνουν εκεί, πριν ακόμα κινητοποιηθεί επισήμως η κρατική μηχανή της Τουρκίας.
Την ίδια χρονιά η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης συμμετείχε στο μεγάλο σεισμό της Αθήνας, ενώ λίγα χρόνια πριν, το 1995, οι διασώστες μας κατάφεραν να σώσουν τη ζωή του μικρού Ανδρέα, στο φονικό σεισμό του Αιγίου, μετά από τρεις μέρες δουλειάς μέσα στα χαλάσματα.

CSR in Greece: Η ΙΚΕΑ του Ομίλου FOURLIS, ανέθεσε στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης την υλοποίηση των σεμιναρίων σε καταστήματά της για την ασφάλεια των παιδιών στο σπίτι. Μιλήστε μας για αυτά, ποιος μπορεί να τα παρακολουθήσει και ποια η διάρκειά τους;

Φωτεινή–Δανάη Μαυρουδή:
Τα σεμινάρια περιλαμβάνουν την πρόληψη κυρίως των παιδικών ατυχημάτων μέσα και έξω από το σπίτι και την αντιμετώπιση σε ατυχήματα της καθημερινότητας, καθώς και βασικές θεματικές Πρώτων Βοηθειών που μπορούν να σώσουν ζωές. Τα σεμινάρια μπορεί να τα παρακολουθήσουν όλοι και η διάρκειά τους είναι μιάμιση ώρα.

CSR in Greece: Μετά την επιτυχημένη διεξαγωγή στο κατάστημα ΙΚΕΑ Κηφισός στην Αθήνα και στο κατάστημα ΙΚΕΑ Θεσσαλονίκης, ποιοι είναι οι επόμενοι σταθμοί σας;

Φωτεινή–Δανάη Μαυρουδή:
Οι επόμενοι σταθμοί μας είναι τα καταστήματα ΙΚΕΑ Λάρισας και ΙΚΕΑ Ιωαννίνων. Στη Λάρισα οι ημερομηνίες διεξαγωγής είναι 29, 30, 31 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου, ώρες 18.00 – 19.00, ενώ για τα Ιωάννινα οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν σύντομα.

CSR in Greece: Κλείνοντας, θα θέλατε να μας ενημερώστε για τους τρόπους που μπορεί κάποιος να γίνει ενεργό μέλος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης;

Φωτεινή–Δανάη Μαυρουδή:
Για να γίνει κάποιος μέλος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης πρέπει να παρακολουθήσει και να αποφοιτήσει επιτυχώς από τη Σχολή Βασικής Εκπαίδευσης, η οποία πραγματοποιείται κάθε Οκτώβρη στη Θεσσαλονίκη, ενώ στα περισσότερα παραρτήματα ανά την επικράτεια μόλις συγκεντρωθεί ικανός αριθμός υποψηφίων. Για τα ανήλικα υποψήφια μέλη απαιτείται η έγγραφη συγκατάθεση του κηδεμόνα τους, την οποία προσκομίζει ο ίδιος (κηδεμόνας) στα γραφεία της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης μαζί με την αίτηση εγγραφής στη σχολή.
Μετά την αποφοίτηση από τη Σχολή Βασικής Εκπαίδευσης, ο εκπαιδευόμενος επιλέγει το/τα τμήματα – ειδικότητες, όπου επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί. Μέσω του τμήματος θα συνεχίσει την εξειδικευμένη εκπαίδευσή του, βάσει του εκπαιδευτικού προγράμματος. Με την ολοκλήρωση της βασικής σχολής το νέο μέλος γίνεται «δόκιμο» και μετά από ικανό χρονικό διάστημα έχει το δικαίωμα να καταθέσει αίτηση τακτικού μέλους, την οποία εγκρίνει η Γενική Συνέλευση, κατόπιν εισηγήσεων του Δ.Σ. και του τμηματάρχη.
Η Σχολή Βασικής Εκπαίδευσης που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη έχει διάρκεια δυόμιση μήνες, ενώ στα κατά τόπους παραρτήματα γίνεται σε μικρότερο χρονικό διάστημα με πιο πυκνό πρόγραμμα μαθημάτων. Στη Θεσσαλονίκη τα θεωρητικά μαθήματα γίνονται κάθε Δευτέρα και Τετάρτη 19:00 - 21:00 και τα πρακτικά κάθε σαββατοκύριακο.
Υπάρχουν εργασίες για όλους, ανεξαρτήτως σωματικών ικανοτήτων και φυσικής κατάστασης. Η υποστήριξη επιχειρήσεων είναι ακρογωνιαίος λίθος στην ομαλή και θετική έκβασή τους. Επιπλέον, η συμβολή όλων είναι αναγκαία και σε άλλες δράσεις. Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης δεν είναι μόνο οι 5 ή οι 10 που επιχειρούν σε μια διάσωση. Είναι ένας μηχανισμός που αποτελείται από πολλά μέλη, το καθένα από τα οποία συμβάλλει από το πόστο του για τον κοινό σκοπό.
Όσοι δεν μπορούν να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις, αλλά επιθυμούν να υποστηρίξουν την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης με άλλους τρόπους, μπορούν να δραστηριοποιηθούν ως υποστηρικτές ή εξωτερικοί συνεργάτες.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την Κεντρική Διοίκηση της Οργάνωσης στο 2310 310649 ή στο inform@hrt.org.gr







* Οι συνεντεύξεις που φιλοξενούνται και προβάλλονται μέσω του μηχανισμού CSRinGreece της CAPITAL LINK εκφράζουν την άποψη των δημιουργών τους, ως εκ τούτου η CAPITAL LINK δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιεσδήποτε απόψεις, συστάσεις ή γνώμες εκφράζονται σε αυτές.