CSR in Greece

   

Capital Link Sustainability Hub  » News » Articles/Interviews » Companies
Please note this information is only in Greek.
      Articles/Interviews
 
 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ της κυρίας Δήμητρας Καρουζάκη, Προέδρου του Συνδέσμου Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδας, στην κυρία Όλγα Μπορνόζη, Πρόεδρο του “Capital Link CSR in Greece”
www.csringreece.gr - ARCELORMITTAL
Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2014

Η κυρία Δήμητρα Καρουζάκη, Πρόεδρος του Συνδέσμου Θε-ραπευτικής Ιππασίας Ελλάδας, πα-ρεχώρησε συνέντευξη στη Πρόεδρο του “Capital Link CSR in Greece”, του Κέντρου Τεχνογνωσίας ΕΚΕ, κυρία Όλγα Μπορνόζη.

CSR in Greece: Η θεραπευτική αξία της ιππασίας για άτομα με ειδικές ανάγκες ήταν γνωστή στους Έλληνες, από τον 5ο π.Χ. αιώνα. Πότε αρχίζει να εφαρμόζεται στην Ελλάδα και πώς δημιουργήθηκε ο Σύνδεσμός σας;

Δήμητρα Καρουζάκη:
Κάποιοι που αγαπούσαν τα παιδιά και τα ζώα και ειδικότερα τα άλογα αφιέρωσαν πολύ χρόνο από την προσωπική τους ζωή για να δημιουργήσουν το Σύνδεσμο Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδος. Το 1983, η θεραπευτική ιππασία αρχίζει να εφαρμόζεται και στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία της Aideen Lewis. Το 1992, συγκροτήθηκε ο «Σύνδεσμος Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδας» -ΣΘΙΕ, ένα σωματείο εθελοντικού, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με ουσιαστική κοινωνική δραστηριότητα, που ένα χρόνο αργότερα αναγνωρίστηκε και ως αθλητικό σωματείο. Στην αρχή με πολύ λίγα μέσα και δανεικά άλογα και με τις οδηγίες της Aideen και σε ερασιτεχνικό επίπεδο αλλά με πολύ αγάπη ξεκίνησαν οι συνεδρίες. Όλα αυτά τα χρόνια ο Σύνδεσμος αναπτύχθηκε και με τη βοήθεια του Υπουργείου Αμύνης δημιούργησε το δικό του κέντρο. Σήμερα έχει ως συνεργάτες 11 άλογα και περίπου 140 άτομα που συμμετέχουν σε συνεδρίες εβδομαδιαίως. Επίσης έχει επτά άτομα προσωπικό. Πέντε εκπαιδεύτριες – μία φυσιοθεραπεύτρια, μία εργοθεραπεύτρια, μία ψυχολόγο, μία γυμνάστρια ειδικής αγωγής, μία προπονήτρια όλες ειδικευμένες στην ιπποθεραπεία, όπως επίσης έναν γραμματέα και έναν σταβλίτη. Διοικήται δε από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, οι οποίοι είναι όλοι εθελοντές.

CSR in Greece: Πείτε μας λίγα λόγια για την έννοια της θεραπευτικής ιππασίας. Ποιους αφορά και πως θεραπεύεται κάποιος;

Δήμητρα Καρουζάκη:
Η θεραπευτική ιππασία βασίζεται σε προγράμματα αποκατάστασης, που χρησιμοποιούν το άλογο ως μέσο θεραπείας, βελτιώνοντας την υγεία και την ποιότητα ζωής των ατόμων με φυσική, νοητική ή συναισθηματική υστέρηση. Ειδικότερα, άτομα με εγκεφαλική παράλυση, σκλήρυνση κατά πλάκας, τύφλωση σύνδρομο Down, αυτισμό, υδροκεφαλία, αναπτυξιακές διαταραχές, απτικές διαταραχές, διαταραχές συμπεριφοράς και λοιπά σύνδρομα.
Η ιππασία σαν θεραπεία έχει βαθιά τις ρίζες της στην ιστορία. Λέγεται ότι ο Ιπποκράτης είπε: Η ιππασία στον καθαρό αέρα δυναμώνει τους μυς και τους κρατά σε καλή κατάσταση. Η θεραπεία σε κάνει να νιώθεις καλύτερα. Αποκαθιστά και επουλώνει, και παρέχει καλοδεχούμενη ανακούφιση έστω και αν εξωτερικοί παράγοντες μας εμποδίζουν από το να είμαστε απόλυτα υγιείς.
Η θεραπευτική ιππασία έχει πολύ ευεργετικά αποτελέσματα όχι μόνο στο σώμα αλλά και στο πνεύμα. Οι τρισδιάστατες κινήσεις του αλόγου παράγουν την αυτόματη αντίδραση του ιππέα. Αυτές οι τρισδιάστατες κινήσεις: επιτάχυνσης, επιβράδυνσης, πλευρικές και περιστροφικές, συμβαίνουν ακούσια σε συχνότητα περίπου 90-100 το λεπτό. Οι κινήσεις αυτές είναι βασικές για την εκμάθηση της ισορροπίας του ιππέα, για την ανάπτυξη ελέγχου της κεφαλής και της ισορροπίας στο κάθισμα σε άτομα με καθυστερημένη ανάπτυξη. Σαν συνέπεια στην κίνηση του αλόγου για άτομα με νευρολογικές παθήσεις [όπως π.χ. εγκεφαλική παράλυση, έχουμε ομαλοποίση των μυων, αύξηση της κινητικότητος, βελτίωση του συντονισμού των κινήσεων.
Επίσης έχουμε νοητικά και αισθητιριακά οφέλη, όπως αύξηση της προσοχής, της οπτικοκινητικής ανάληψης, της αντίληψης του σώματος και του προσανατολισμού, αύξηση της ανεξαρτησίας και της αυτοπεποίθησης.
Όπως επίσης ψυχολογικά οφέλη τα οποία είναι: αύξηση της δραστηριοποίησης, βελτίωση της αυτοπεποίθησης, αύξηση της εμπιστοσύνης στον εαυτό τους αναλαμβάνοντας το ρίσκο για έλεγχο του αλόγου.

CSR in Greece: Εκτός από τη μοναδική συνεισφορά στην αποκατάσταση παθήσεων, η θεραπευτική ιππασία έχει και αθλητικό χαρακτήρα. Πως μπορεί κάποιος να λάβει μέρος και τι αποκομίζει;

Δήμητρα Καρουζάκη:
Τα άτομα εκείνα που έχουν προχωρήσει στην γνώση της ιππασίας και επιθυμούν να συμμετέχουν σε αθλητικούς αγώνες. Τα άτομα αυτά έχουν τη δυνατότητα να δείξουν τις ικανότητες που έχουν αποκτήσει, να αναπτύξουν την κοινωνικότητα και το πνεύμα ομαδικής προσπάθειας, να γίνουν πιο εξωστρεφείς και συνεργάσιμοι και να δώσουν μια σημαντική ηθική ικανοποίηση στους γονείς τους, που στηρίζουν με αφοσιώση κάθε προσπάθεια τους για πρόοδο.

Μέχρι σήμερα, πολλά από τα άτομα που παρακολουθούν προγράμματα του ΣΘΙΕ συμμετείχαν στους Παραολυμπιακούς Αθήνα 2004, Special Olympics 2011 και έχουν επιτύχει σημαντικές διακρίσεις σε άλλες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις.

CSR in Greece: Ανά τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιείτε κάποια σεμινάρια. Πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτά. Ποιος είναι ο σκοπός τους και που απευθύνονται.

Δήμητρα Καρουζάκη:
Πραγματοποιούνται σεμινάρια στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος του ΣΘΙΕ. Κάθε χρόνο δε, αρχίζει διετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο οποίο μπορούν να λάβουν μέρος άτομα των οποίων οι σπουδές σχετίζονται με την αναπηρία (φυσιο-εργο-λογο θεραπευτές, ψυχολόγοι, γυμναστές ειδικής αγωγής, εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχίατροι κ.α.). Επίσης διοργανώνονται και σεμινάρια για τους εθελοντές για την κατάρτησή τους σε ότι αφορά την προετοιμασία και οδήγηση του αλόγου έτσι ώστε να παρέχουν βοήθεια στο θεραπευτικό πρόγραμμα. Σκοπός όλων αυτών είναι να εξαπλωθεί η ιδεά της θεραπευτικής ιππασίας σε όλη την Ελλάδα και να γίνει γνωστό το έργο και τα αποτελέσματά της σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη.

CSR in Greece: Σύνθημά σας είναι το «Μπορείς και εσύ να βοηθήσεις!» Πώς μπορεί λοιπόν κάποιος να βοηθήσει στη λειτουργία του Συνδέσμου;

Δήμητρα Καρουζάκη:
Και βέβαια μπορεί κάποιος να βοηθήσει. Τα έξοδα οργάνωσης και λειτουργίας του Συνδέσμου, ο εξοπλισμός και η φροντίδα των αλόγων, καθώς και η επιμόρφωση των βοηθών κι εκπαιδευτών, είναι μερικά μόνο από τα κόστη που σε καθημερινή βάση, καλείται να καλύψει ο ΣΘΙΕ, προκειμένου να βοηθήσει τα άτομα με ειδικές ανάγκες να ενισχύσουν την ποιότητα ζωής τους.Είναι σημαντικό να ξέρετε πως μπορείτε και εσείς να τα βοηθήσετε να καλπάσουν μέχρι το «όνειρό» τους:

Σας αναφέρω μερικούς τρόπους που μπορείτε να βοηθήσουν.
• Ως εθελοντής βοηθός στην υλοποίηση των προγραμμάτων
• Με την οικονομική σας συνεισφορά
• Ως χορηγός στα θεραπευτικά και αθλητικά προγράμματα του ΣΘΙΕ
Σας παραθέτω τις ανάγκες μας σε ετήσια βάση.
• πετάλωμα αλόγων
• κτηνιατρικά έξοδα
• οδοντίατρος αλόγων
• τροφή αλόγων
• στρωμνή στάβλου
• ανακατεσκευή αρένας
• κατασκευή ξύλινων πορτών και φράχτη στους εξωτερικούς στάβλους
• κατασκευή υπόστεγων για την στέγαση του τρακτέρ
• ιππαστικό υλικό
• εξοπλισμός γραφείου

Η ιππασία είναι διασκέδαση, αλλά αν οι ικανότητες που αποκτώνται κάνουν τη ζωή των ατόμων με ειδικές ανάγκες πιο εύκολη και πιο ενδιαφέρουσα τότε είναι έργο ζωής.

«Μπορείς και εσύ να βοηθήσεις!!»


* Οι συνεντεύξεις που φιλοξενούνται και προβάλλονται μέσω του μηχανισμού CSRinGreece της CAPITAL LINK εκφράζουν την άποψη των δημιουργών τους, ως εκ τούτου η CAPITAL LINK δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιεσδήποτε απόψεις, συστάσεις ή γνώμες εκφράζονται σε αυτές.