CSR in Greece

   

Capital Link Sustainability Hub  » News » Articles/Interviews » Companies
Please note this information is only in Greek.
      Articles/Interviews
 
 
Συνέντευξη της Προέδρου του ΔΣ του Συλλόγου “Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ”, κυρίας Αθηνάς Βαρέλα-Κολτσιδοπούλου, στην κυρία Όλγα Μπορνόζη, Πρόεδρο του “Capital Link CSR in Greece”
www.csringreece.gr - FRESH LINE
Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2015

Η κυρία Αθηνά Βαρέλα-Κολτσιδοπούλου, Πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου “Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ”, παρεχώρησε συνέντευξη στη Πρόεδρο του “Capital Link CSR in Greece”, κυρία Όλγα Μπορνόζη.

CSR in Greece: Πείτε μας λίγα λόγια για το Συλλογο σας. Πότε ιδρύθηκε και ποιοί είναι οι στόχοι σας;

Αθηνά Βαρέλα-Κολτσιδοπούλου:
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ενημέρωσης & Βοήθειας Καρδιοπαθών Παιδιών «Η Καρδιά του Παιδιού» είναι Σωματείο Μη Κερδοσκοπικό Ιδιωτικού Δικαίου που ιδρύθηκε επίσημα το 1983 από γονείς παιδιών με Συγγενή Καρδιοπάθεια. Αποστολή του Συλλόγου είναι η ηθική, ψυχολογική και οικονομική στήριξη όλων των καρδιοπαθών παιδιών που γεννιούνται στη χώρα μας. Απαριθμεί περίπου 1.500 μέλη και στα 32 χρόνια λειτουργίας του έχουν βοηθηθεί ουσιαστικά και οικονομικά, πάνω από 2.000 παιδιά επανειλημμένως και ποικιλοτρόπως.

Οι Συγγενείς Καρδιοπάθειες μπορούν να προκαλέσουν περισσότερους θανάτους κατά το πρώτο έτος της ζωής του βρέφους από οποιοδήποτε άλλη γενετική ανωμαλία και απαντώνται στην Ελλάδα σε ποσοστό 0,8-1%. Δε γνωρίζουμε επακριβώς τα αίτια που τις προκαλούν, πράγμα που σημαίνει ότι η δυσπλασία αυτή μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιοδήποτε νεογέννητο. Η έγκυρη ενημέρωση, η σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση, θα επιτρέψει στο 80% των παιδιών αυτών όχι μόνο την ενηλικίωση, αλλά ένα άκρως ικανοποιητικό προγνώσιμο επιβίωσης και πλήρη ένταξη στο κοινωνικό σύστημα.

«Η Καρδιά του Παιδιού» το 1986 συνέβαλλε ενεργά στη δημιουργία του πρώτου Παιδοκαρδιολογικού και Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου στο Νοσοκομείο Παίδων "Η Αγία Σοφία" και το 1995 στη δημιουργία αντίστοιχου στο "Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο". Στη συνέχεια το 2005 ίδρυσε με τα δικά της μέλη τον "Πανελλήνιο Σύλλογο Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες" με σκοπό την εκπροσώπηση και των ενηλίκων, και το 2006, συμμετείχε ενεργά στην ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας ECHDO, "European Congenital Heart Disease Organisation".

Κύρια μέριμνα του Πανελλήνιου Συλλόγου είναι η ενημέρωση, η εμψύχωση και η συμπαράσταση γονέων και παιδιών, η διευκόλυνση σε ραντεβού με γιατρούς, εξωτερικά ιατρεία, εξετάσεις, ιδιαίτερα όμως η οικονομική ενίσχυση, όπως η πληρωμή καθετηριασμών, βηματοδοτών, επεμβάσεων, η κάλυψη εξόδων διαμονής σε άπορες ή ανασφάλιστες οικογένειες και κυρίως σε οικογένειες που έρχονται από την περιφέρεια.

CSR in Greece: Πού βρίσκεστε αυτή τη στιγμή ως προς τους στόχους σας και ποιές είναι οι δυσκολίες που τυχόν αντιμετωπίζετε;

Αθηνά Βαρέλα-Κολτσιδοπούλου:
Τα 3 τελευταία έτη, τα αιτήματα των οικογενειών των καρδιοπαθών παιδιών για υποστήριξη και βοήθεια λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν αυξηθεί σημαντικά, σε σημείο που το Σωματείο αδυνατεί να ανταποκριθεί σε όλα. Στα χρόνια που πέρασαν, ο Πανελλήνιος Σύλλογος αγωνίστηκε και στάθηκε δίπλα στο πλευρό των γονέων όπου κι αν αυτοί βρίσκονταν, στα Νοσοκομεία, στα Ασφαλιστικά Ταμεία, στα Κέντρα Πιστοποίησης Ποσοστών Αναπηρίας για τη διαλεύκανση των υποθέσεων των καρδιοπαθών παιδιών τους προσφέροντας μια ζεστή αγκαλιά. Επιθυμία της «Καρδιάς του Παιδιού» ήταν και είναι, να μπορούν να εξυπηρετηθούν όλοι οι μικροί και μεγάλοι ασθενείς με Συγγενείς Καρδιοπάθειες στη χώρα μας, έχοντας πρόσβαση στις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες και παροχές υγείας. Το ποσοστό θνησιμότητας των καρδιοπαθών παιδιών σήμερα είναι μικρό και είναι πραγματικά πολύ λυπηρό, το γεγονός ότι, ακόμα υπάρχουν παιδιά που δεν καταφέρνουν να κρατηθούν στη ζωή εξαιτίας απρόβλεπτων παραγόντων.

CSR in Greece: Ποιοί είναι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι του συλλόγου σας;

Αθηνά Βαρέλα-Κολτσιδοπούλου:
Στόχος της «Καρδιάς του Παιδιού» είναι η δημιουργία ενός ξενώνα φιλοξενίας, της «Στέγης της Καρδιάς» για τις οικογένειες που έρχονται από την επαρχία. Καθώς τα Κέντρα Αποκατάστασης βρίσκονται αποκλειστικά στην Αθήνα, οι οικογένειες των καρδιοπαθών παιδιών αναγκάζονται να μεταναστεύουν στην πρωτεύουσα για τη θεραπεία των παιδιών τους, πολλές φορές για μεγάλο χρονικό διάστημα.

CSR in Greece: Υπάρχει ανάγκη ανθρώπινου δυναμικού, εθελοντών και με ποιούς τρόπους μπορεί κάποιος να συμμετάσχει στις δράσεις σας;

Αθηνά Βαρέλα-Κολτσιδοπούλου:
Το Σωματείο εδρεύει στο κέντρο της Αθήνας, επί της οδού Αιόλου 104, στο 2ο όροφο και απασχολεί 3 έμμισθους υπαλλήλους και 2 εθελοντές που προσφέρουν καθημερινή εργασία. Η ομάδα εθελοντισμού αυτή τη στιγμή απαριθμεί 54 καταγεγραμμένους εθελοντές, οι οποίοι ανάλογα με τις δράσεις του Σωματείου συμμετέχουν, είτε προσφέροντας τη βοήθειά τους σε εργασία, είτε με την παρουσία τους σε bazaar και ενέργειες ενημέρωσης.

CSR in Greece: Πώς μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας κάποιος και με ποιό τρόπο μπορεί να συνδράμει το έργο σας;

Αθηνά Βαρέλα-Κολτσιδοπούλου:
Τα τηλέφωνα του Σωματείου είναι:

Τ: 210 3218488
F: 210 3253876
Κ: 6974877744

Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορεί κανείς να συμβάλλει στο έργο του Πανελλήνιου Συλλόγου. Εμείς απλά σας αναφέρουμε μερικούς, για να τους έχετε κατά νου.

Με δωρεά στους τραπεζικούς μας λογαριασμούς

Εθνική Τράπεζα (σε ευρώ)

Δικαιούχος: «Η Καρδιά του Παιδιού»
ΑΛ: 155/296037-04
IBAN: GR 26 0110 1550 0000 1552 9603 704
BIC: ETHNGRAA

Alpha Bank (σε ευρώ)
Δικαιούχος: «Η Καρδιά του Παιδιού»
ΑΛ: 101-002101-257185
IBAN: GR 92 0140 1010 1010 0210 1257 185
BIC: CRBAGRAA

Τράπεζα Πειραιώς (σε ευρώ)
Δικαιούχος: «Η Καρδιά του Παιδιού»
ΑΛ: 6749-117887-254
IBAN: GR 57 0711 7490 0067 4911 7887 254
BIC: PIRBGRAA

Τράπεζα Πειραιώς (σε αμερικάνικα δολάρια USD)
Δικαιούχος: «Η Καρδιά του Παιδιού»
ΑΛ: 6749-119719-651

Με δωρεά μέσω ΕΛΤΑ

Σε αυτή την περίπτωση η δωρεά πραγματοποιείται με ταχυδρομική επιταγή με κόστος αποστολής 4,00 €. Τα στοιχεία μας είναι:
Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ενημέρωσης
& Βοήθειας Καρδιοπαθών Παιδιών
«Η Καρδιά Του Παιδιού»
Αιόλου 104
2ος όροφος γραφείο 215
Αθήνα 10564
ΑΦΜ: 090296546
ΔΟΥ: Α΄ Αθηνών

Με δωρεά εις μνήμην, αντί στεφάνου Θα συμπαρασταθούμε στο πένθος και θα παρευρεθούμε στο μυστήριο με το «κουτάκι της καρδιάς».

Με δωρεά αντί δώρου σε βαφτίσεις, γάμους ή γενέθλια Θα φροντίσουμε αντί για μπομπονιέρα ή δώρο, να προμηθεύσουμε τους ενδιαφερόμενους με καρτελάκια που φέρουν το λογότυπο του Σωματείου, ενημερώνοντας όλους τους προσκεκλημένους για την ευγενική σκέψη και χειρονομία της οικογένειας.

Με τη διάθεση του «Κουτιού της Καρδιάς» Μπορούμε να διαθέσουμε το «Κουτάκι της Καρδιάς» προκειμένου να τοποθετηθεί σε κατάστημα, επιχείρηση, ή σε οποιαδήποτε εκδήλωση.