CSR in Greece

   

Capital Link Sustainability Hub  » News » Articles/Interviews » Companies
Please note this information is only in Greek.
      Articles/Interviews
 
 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του Προέδρου του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κύριου Κωνσταντίνου Γιαννόπουλου, στην Πρόεδρο του "CSR in Greece", κυρία Όλγα Μπορνόζη
www.csringreece.gr - ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΑΕ
Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012

Ο κύριος Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», παρεχώρησε συνέντευ-ξη στη Πρόεδρο του “CSR in Greece” , του Κέντρου Τεχνογνωσίας ΕΚΕ, κυρία Όλγα Μπορνόζη.

CSR in Greece : Όπως όλοι μας γνωρίζουμε, η Ελλάδα βιώνει μία τεράστια ανθρωπιστική κρίση στις μέρες μας. Θέλετε να μας μιλήσετε για τον αντίκτυπό της και πως την καταγράφετε μέσα από τις δράσεις σας;

Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος:
Η αλήθεια είναι πως οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζουμε είναι πλέον πολύ σκληρές, και εμείς στο «Χαμόγελο» βλέπουμε μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι πλήττονται, μένουν χωρίς δουλειά, η μειώνονται δραματικά τα εισοδήματα τους, και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες της οικογένειας τους και των παιδιών τους. Κατ΄ επέκταση, η πίεση και τα αιτήματα που δέχεται «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αυξάνονται δραματικά. Πλέον «Το Χαμόγελο» απευθύνεται σε όλους μας, άνθρωποι που είχαν δρομολογήσει τη ζωή και τις απαιτήσεις τους, μπορούν κάλλιστα να βρεθούν επί ξύλου κρεμάμενοι και φυσικά εμείς προσπαθούμε να είμαστε δίπλα τους. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι το καθ όλη την διάρκεια του 2011 ενισχύσαμε 4.465 παιδιά και τις οικογένειές τους, μέσα από τα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας σε όλη την Ελλάδα με τρόφιμα, είδη ένδυσης, υπόδησης, σχολικά και κάθε τι άλλο απαραίτητο, παράλληλα με κοινωνική και ψυχολογική στήριξη. Ο ίδιος αριθμός 4.468 παιδιά και οι οικογένειές τους ενισχύθηκαν μόλις μέσα στους πρώτους 6 μήνες του 2012! Δεν είναι όμως μόνο η ενίσχυση των οικογενειών με προβλήματα διαβίωσης. Τεράστιες είναι οι ελλείψεις και οι ανάγκες των παιδιών με προβλήματα υγείας. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, βρεθήκαμε δίπλα σε 13.804 παιδιά & τις οικογένειες τους, στα Νοσοκομεία Παίδων Αθήνας, Θες/κης και Πάτρας, ενώ 1053 παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας, βρήκαν λύσεις με την παρέμβαση και την κινητοποίηση μας. Επισης μέσα σε ενάμιση χρόνο, η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά δέχθηκε 402.405 κλήσεις για βοήθεια, υποστήριξη, παρέμβαση, κατεύθυνση, συμβουλευτική!

CSR in Greece : Κύριο μέλημά σας είναι να προασπίζετε τα δικαιώματα των παιδιών όχι μόνο στη θεωρία αλλά στην πράξη. Να εξασφαλίζετε τα απαραίτητα για τη σωματική, ψυχική και πνευματική ισορροπία τους. Αποτέλεσμα αυτού είναι η δημιουργία σπιτιών φιλοξενίας καθώς και Κέντρων Στήριξης παιδιού και οικογένειας. Που παρατηρείτε τις μεγαλύτερες ανάγκες σας σε αυτά;

Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος:
Τα Σπίτια μας είναι η «καρδιά» του οργανισμού μας. Είναι η πρώτη μας δράση και η περισσότερο γνωστή. Στα σπίτια μας μεγαλώνουν μαζί μας παιδιά διαφόρων ηλικιών, παιδιά θύματα κάθε μορφής κακοποίησης, εκμετάλλευσης η εγκατάλειψης, όλα κατόπιν εισαγγελικής εντολής. Στα 11 σήμερα Σπίτια μας σε όλη την Ελλάδα, μένουν μαζί μας 284 παιδιά, ενώ στα συνολικά 17 χρόνια δράσης μας έχουμε αγκαλιάσει, μεγαλώσει και διαπαιδαγωγήσει 586 παιδιά. Δίπλα τους καθημερινά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (Κοινωνικοί Λειτουργοί, Εκπαιδευτικοί, Ψυχολόγοι, Παιδαγωγοί, κ.λ.π.) που φροντίζουν τα παιδιά μας να χαμογελάσουν πραγματικά, να νιώσουν ασφάλεια και να θωρακίσουν την προσωπικότητα τους.

Ωστόσο τα 11 Σπίτια μας δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο, κάτι που αποδεικνύεται από τα 1.278 αιτήματα που προήλθαν από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές και αφορούσαν σε παιδιά που πρέπει άμεσα να απομακρυνθούν από το κακοποιητικό οικογενειακό περιβάλλον τους, και εμείς δυστυχώς δεν καταφέραμε να ανταποκριθούμε λόγω έλλειψης χώρων.

Μέσα σε αυτή την κρίση που όλοι βιώνουμε, νιώθουμε περήφανοι βλέποντας συμπολίτες μας να Εμπιστεύονται το «Χαμόγελο», να ενώνονται και να μας προσφέρουν 2 Νέα Σπίτια. Το ένα στο Αίγιο, κατάλληλο για 40 παιδιά και το άλλο στο Αγρίνιο, κατάλληλο για 20 παιδιά.

Πέρα από τα Σπίτια μας, μία δράση που σήμερα φαίνεται να αφορά σε ολοένα και περισσότερους συμπολίτες μας είναι η Στήριξη Παιδιών και οικογενειών με προβλήματα Διαβίωσης. Δράση που υλοποιούμε από το 1997, πανελλαδικά με βασικό στόχο την υλική, κοινωνική και ψυχολογική ενίσχυση οικογενειών που αντιμετωπίζουν οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Στόχος των Κοινωνικών Λειτουργών και Ψυχολόγων μας είναι να στηρίξουν την οικογένεια κοινωνικά, ψυχολογικά, ιατρικά, έτσι ώστε να μην λυγίσει και σπάσει η οικογένεια κάτω από το βάρος των δυσκολιών.

Διαχρονικά οι ανάγκες μας, πέρα από την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων (μισθοδοσία, πάγια κ.λ.π.) που αποτελεί το μεγαλύτερο «βάρος», είναι η εξασφάλιση ειδών και υπηρεσιών από τις εταιρείες.

Είδη και υπηρεσίες για να στηρίξουμε τόσο τα παιδιά στα σπίτια μας όσο και τα παιδιά οι οικογένειες των οποίων αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης.

Αυτά που χρειαζόμαστε είναι ό,τι χρειάζεται καθημερινά μία οικογένεια, τρόφιμα, σχολικά, φροντιστήρια, εξωσχολικές δραστηριότητες κ.λ.π.

CSR in Greece : Σε λίγο καιρό εγκαινιάζετε δύο νέα σπίτια στο Αγρίνιο και στο Αίγιο. Μιλήστε μας λίγο γι’ αυτά και για το πώς σκέφτεστε να τα λειτουργήσετε, γνωρίζοντας τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν σήμερα.

Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος:
Όπως και πριν ανέφερα η ανάγκη άμεσης λειτουργίας των δύο νέων σπιτιών μας είναι απόλυτα επιβεβλημένη. Τα σπίτια μας αποτελούν ευγενική δωρεά και παραχώρηση συνειδητοποιημένων ιδιωτών και φορέων που εμπιστεύτηκαν «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει δημόσια, τα δύο νέα μας σπίτια για συνολικά 60 παιδιά αδυνατούμε να τα λειτουργήσουμε.

Στόχος μας δεν είναι απλά να ανοίξουν αλλά να λειτουργήσουν με το πρότυπο που έχει μέχρι σήμερα καθιερώσει «Το Χαμόγελο του Παιδιού.

Για να μεγαλώσουμε σωστά τα 60 νέα παιδιά και να τους παρέχουμε αυτά που αξίζουν και έχουν μέχρι σήμερα στερηθεί χρειαζόμαστε 28 άτομα εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό για το σπίτι μας στο Αίγιο και 60 άτομα για το Αγρίνιο, με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο σπίτι μας θα λειτουργήσει στα πλαίσια του προγράμματος της Ημερήσιας Φροντίδας.

Κατ΄ επέκταση η λειτουργία των δύο νέων σπιτιών μας θα έχει θετικές συνέπειες και στις τοπικές κοινωνίες μιας και θα προσφέρει ευκαιρίες εργασίας σε συνολικά 34 επαγγελματίες, που με την απαραίτητη επιστημονική κατάρτιση θα αγκαλιάσουν τα παιδιά.
Στην τεράστια αυτή προσπάθεια ζητήσαμε και συνεχίζουμε να ζητάμε την υποστήριξη των συμπολιτών μας. Ευχόμαστε να τα καταφέρουμε, είμαστε σίγουροι ότι ενώνοντας τις δυνάμεις μας για μία ακόμα φορά θα τα καταφέρουμε και μαζί θα δώσουμε μία μεγάλη αγκαλιά σε 60 παιδιά που σήμερα κινδυνεύουν.

CSR in Greece : Το Χαμόγελο του Παιδιού δε βγαίνει ποτέ στο δρόμο, ούτε από πόρτα σε πόρτα για να κάνει έρανο, όπως αναφέρεται. Από πού αντλείτε τους πόρους σας και πως επιβιώνετε;

Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος:
Αποκλειστικά από τις δωρεές των Ελλήνων, στη χώρα μας και σε ολόκληρο τον κόσμο, και φυσικά από τις χορηγίες – κυρίως σε είδος - των εταιρειών. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ουσιαστικά δεν λαμβάνει καμία κρατική επιχορήγηση. Το κολοσσιαίο αυτό έργο βασίζεται αποκλειστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Η κάθε προσφορά είναι για εμάς ένας μικρός θησαυρός που αξιοποιούμε με υπευθυνότητα και σεβασμό.

Τα οικονομικά στοιχεία του οργανισμού ελέγχονται από το σώμα ορκωτών ελεγκτών της Price Waterhouse Coopers, ενώ, σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του προηγούμενου έτους, μόλις το 10% των εσόδων του δαπανάται για τη διοικητική του λειτουργία. Με άλλα λόγια, από κάθε 1 ευρώ που προσφέρεται στον οργανισμό, τα 90 λεπτά αξιοποιούνται απευθείας στο σκοπό για τον οποίο και εξαρχής προσφέρονται.

Σήμερα, χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ την υποστήριξη όλων. Οι συνθήκες που επικρατούν έχουν οδηγήσει σε αύξηση των αναγκών άρα και των αιτημάτων που δεχόμαστε, ταυτόχρονα όμως η προσφορά μειώνεται. Καλούμαστε λοιπόν, να κάνουμε περισσότερα, για περισσότερους με λιγότερους όμως πόρους. Για αυτό και η συμμετοχή όλων μας είναι ανεκτίμητη!

CSR in Greece : Κύριε Γιαννόπουλε, στους δύσκολους αυτούς καιρούς, πως επιτυγχάνετε τη διαφάνεια;

Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος:
Η διαφάνεια είναι κάτι που «Το Χαμόγελο του Παιδιού» όπως και κάθε φορέας οφείλει απόλυτα να διασφαλίζει. Είναι δύσκολο, ωστόσο επιτυγχάνεται με διαρκείς ελέγχους τόσο από εσωτερικούς μηχανισμούς όσο και από εξωτερικούς. «Το Χαμόγελο» ελέγχεται από το Σώμα Ορκωτών Λογιστών PWC (Price Waterhouse Coopers).

Ασκούμε πιέσεις στην πολιτεία να θεσπίσει ένα πλαίσιο ελέγχου και πιστοποίησης των φορέων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Η διαφάνεια δεν πρέπει να αποτελεί μέλημα μόνο του κάθε φορέα αλλά και επιταγή της πολιτείας.

«Το Χαμόγελο» καταβάλλει, έχει θέσει και εφαρμόσει το ίδιο, μηχανισμούς για να διασφαλίζει τη διαφάνεια. Εκδίδουμε πάντα διάτρητες αποδείξεις, δημοσιοποιούμε το ακριβές ύψος της κάθε χορηγίας, ανακοινώνουμε δημόσια το οικονομικό όφελος κάθε οικονομικής ενέργειας κ.λ.π.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» βασίζεται αποκλειστικά στους πολίτες και τις εταιρείες και η διαφάνεια και η λογοδοσία αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για να συνεχίσει η κοινωνία να εμπιστεύεται και να συμμετέχει ενεργά στο έργο μας.

CSR in Greece : Πως μπορούν να σας στηρίξουν και να σας βοηθήσουν οι κοινωνικά υπεύθυνες εταιρείες και ποια είναι το οφέλη που αποκομίζουν;

Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος:
Οι εταιρείες μας στηρίζουν και μπορούν να μας ενισχύουν είτε άμεσα οικονομικά, είτε έμμεσα (με είδη και υπηρεσίες). Και τα δύο είναι εξαιρετικά πολύτιμα και επιτρέπουν στο Χαμόγελο να συνεχίζει το έργο του.

Η αναγνωρισιμότητα, η φερεγγυότητα, η αξιοπιστία που έχει κατακτήσει «Το Χαμόγελο» τα 17 χρόνια δράσης του προσελκύει πολλές εταιρείες που θέλουν να προσφέρουν σε έναν φορέα που ο κόσμος σέβεται και εκτιμά. Γνωρίζουν ότι επιλέγοντας «Το Χαμόγελο» η προσφορά τους θα αξιοποιηθεί με απόλυτο σεβασμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι «Το Χαμόγελο του Παιδιού», σύμφωνα με σχετικές έρευνες που διεξάγονται (π.χ. Awareness & Social Behavior Index ASBI 2011), καταλαμβάνει σταθερά τα τελευταία 5 χρόνια την πρώτη θέση στην συνείδηση και την εμπιστοσύνη του κόσμου.

Οι χορηγοί μας είναι μέλη της «οικογένειας» μας και χωρίς αυτούς «Το Χαμόγελο» δεν θα μπορούσε να συνεχίσει. Αυτό διαπνέει και χαρακτηρίζει την κάθε μας επικοινωνία. Προβάλλουμε και τιμούμε τους Υποστηρικτές μας. Αυτοί στηρίζουν το Έργο μας!