CSR in Greece

   

Capital Link Sustainability Hub  » News » Articles/Interviews » Companies
Please note this information is only in Greek.
      Articles/Interviews
 
 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ της κας Τόνιας Πέτροβιτς, Communications & Public Affairs Manager HSBC Ελλάδος, στην Πρόεδρο του “CSR in Greece”, κα Όλγα Μπορνόζη
www.csringreece.gr - HSBC BANK PLC
Δευτέρα, 13 Μαϊου 2013

Η κυρία Τόνια Πέτροβιτς, Communications & Public Affairs Manager HSBC Ελλάδος, παρεχώρησε συνέντευξη στη Πρόεδρο του “CSR in Greece”, του Κέντρου Τεχνογνωσίας ΕΚΕ, κυρία Όλγα Μπορνόζη.


CSR in Greece: Η HSBC αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους τραπεζικούς οργανισμούς με ισχυρή παρουσία σε 80 χώρες. Έχοντας αντίκτυπο στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον πλανήτη, υλοποιείτε ετησίως προγράμματα δρά-σεων βιώσιμης ανάπτυξης. Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι η Eταιρική Κοινωνική Υπευθυνότητα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της φιλοσοφίας του οργανισμού;

Τόνια Πέτροβιτς:
Παγκοσμίως στην HSBC η Εταιρική Κοινωνική Υπευθυνότητα είναι πλέον μία έννοια συνυφασμένη απόλυτα με τη μακροπρόθεσμη λειτουργία του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού οργανισμού. Με ποικίλους τρόπους συμβάλλουμε στην κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη και στην περιβαλλοντική προστασία σε ολόκληρο τον κόσμο, με συνέπεια και σεβασμό.
Τα τμήματα Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας τόσο σε παγκόσμιο όσο και τοπικό επίπεδο επικεντρώνουν τα προγράμματά τους στη διαχείριση του περιβαλλοντικού και κοινωνικού κινδύνου, κοινοτικής επένδυσης, στις νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες σε αναπτυσσόμενους κλάδους καθώς και στο οικολογικό αποτύπωμα του ίδιου του οργανισμού, σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες που υπάρχουν στον τόπο δραστηριοποίησής του. Γιατί ο Όμιλος ΗSBC είναι ένας παγκόσμιος χρηματο-οικονομικός οργανισμός που λόγω της πολύ μεγάλης παρουσίας που έχει σε 80 χώρες παγκοσμίως έχει τη δυνατότητα να αφουγκράζεται τις ανάγκες κάθε χώρας στην οποία δραστηριοποιείται.

CSR in Greece: Ένας από τους βασικούς τομείς στρατηγικής ΕΚΕ της Τράπεζας γνωρίζουμε ότι είναι το Περιβάλλον. Θα μας μιλήσετε πιο αναλυτικά τόσο για τις τρέχουσες δράσεις σας όσο και για τα αποτελέσματα της περιβαλλοντικής πολιτικής σας έως σήμερα;

Τόνια Πέτροβιτς:
Το περιβάλλον είναι ένας πυλώνας Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας της HSBC, τον οποίο υπηρετούμε μακρόχρονα και με συνέπεια. Αποτελεί δέσμευσή μας να υποστηρίζουμε δράσεις για το περιβάλλον, καθώς πιστεύουμε ότι αποτελεί προϋπόθεση για μια ακμάζουσα οικονομία και μια υγιή κοινωνία.
Ως γνωστόν, οι δραστηριότητες ενός οργανισμού επιβαρύνουν το περιβάλλον αφενός μέσω της λειτουργίας των κτηρίων, αλλά και μέσω των συστημάτων πληροφορικής και των επαγγελματικών ταξιδιών. Η διαχείριση του άμεσου αντίκτυπου που έχει η HSBC στο περιβάλλον είναι κύριο μέλημα του Ομίλου υιοθετώντας και ενσωματώνοντας περιβαλλοντικά μέτρα και οδηγίες σε όλες τις λειτουργίες μας. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφέρω ότι το 2005, η HSBC ήταν η πρώτη τράπεζα και ο πρώτος οργανισμός του FTSE100 με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα.
Κάνοντας πράξη αυτά που πρεσβεύουμε αξίζει να σημειωθεί ότι το 2012 ο Όμιλος HSBC ανακοίνωσε μια επένδυση σε παγκόσμιο επίπεδο, αξίας 100 εκ. δολαρίων ΗΠΑ και 5-ετούς διάρκειας σε υδάτινους πόρους. Πρόκειται για την έναρξη του προγράμματος «HSBC Water Programme», σε συνεργασία με τους Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς τη WWF, τη WaterAid και την Earthwatch, με σκοπό την αντιμετώπιση των κινδύνων στις λεκάνες απορροής ποταμών, την παροχή νερού και βελτιωμένων συνθηκών υγιεινής σε περισσότερο από 1 εκ. ανθρώπους και την ενημέρωση για την παγκόσμια πρωτοβουλία για το νερό.
Πέραν λοιπόν των ιδιαίτερα σημαντικών προγραμμάτων που υλοποιούνται σε παγκόσμια κλίμακα, έχουμε προγράμματα μικρότερης εμβέλειας τα οποία πραγματοποιούνται από τους υπαλλήλους της τράπεζας σε τοπικό επίπεδο. Για παράδειγμα, όλοι εμείς μαζί με τα παιδιά και τους φίλους μας έχουμε διοργανώσει εξορμήσεις αναδάσωσης, καθαρισμού ακτών στην Αττική αλλά και πλήθος άλλων εθελοντικών εργασιών για το Περιβάλλον. Ο ενθουσιασμός των συμμετεχόντων είναι τόσο έκδηλος που προτάσεις συγκεκριμένων περιβαλλοντικών εκδηλώσεων γίνονται και από τους ίδιους τους υπαλλήλους χωρίς να περιμένουν και να επαφίονται στις προτάσεις από το τμήμα Επικοινωνίας. Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες πρέπει να ξεκινάνε από τον ίδιο τον οργανισμό, με την ενεργή συμμετοχή των ανθρώπων που τον απαρτίζουν.

CSR in Greece: Μία από τις πιο σημαντικές σας δράσεις διεθνώς είναι το πρόγραμμα οικονομικής εκπαίδευσης Junior Achievement More than Money και το πρόγραμμα «Κατοικείν» της WWF. Θα μας δώσετε περισσότερες πληροφορίες για αυτά; Υπάρχουν άλλα εκπαιδευτικά προγράμματα που τρέχουν αυτή τη στιγμή;

Τόνια Πέτροβιτς:
Στην HSBC πιστεύουμε ότι η έλλειψη δυνατότητας πρόσβασης στην εκπαίδευση είναι μια βασική αιτία φτώχειας στον πλανήτη. Και είναι φυσικό αφού η εκπαίδευση είναι ο θεμέλιος λίθος της κοινωνίας.
Ο Όμιλος HSBC συνεργάζεται παγκοσμίως με τον οργανισμό Junior Achievement για το πρόγραμμα Junior Achievement More than Money™ και χορηγεί προγράμματά του σε πολλές χώρες ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες. Στην Ελλάδα συνεργαζόμαστε με το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ) και μέσω του παγκόσμιου προγράμματος Junior Achievement More than Money™, και με τη βοήθεια εθελοντών συναδέλφων διδάσκονται σε μαθητές έννοιες όπως κέρδος, δαπάνη, αποταμίευση και παρέχεται επίσης ενημέρωση για επαγγέλματα και δυνατότητες σταδιοδρομίας. Σύμφωνα με αποτελέσματα ανεξάρτητης έρευνας που πραγματοποιήθηκε το 2007 για το προγράμματα οικονομικής εκπαίδευσης της Junior Achievement Worldwide στις ΗΠΑ, απεδείχθη πως οι μαθητές ηλικίας 7 – 11 ετών που συμμετείχαν, επέδειξαν καλύτερη κατανόηση των χρηματο-οικονομικών εννοιών από συνομήλικούς τους.
Στην Ελλάδα, φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά μετά την μεγάλη επιτυχία σύμφωνα με τις αξιολογήσεις των σχολείων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, θα το υλοποιήσουμε σε 5 σχολεία με την υποστήριξη 16 εθελοντών από την Τράπεζα.
Έχουμε υποστηρίξει επίσης την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος της WWF με τίτλο «Κατοικείν» το οποίο διαπραγματεύεται θέματα που αφορούν στο οικολογικό αποτύπωμα και τις πρακτικές της καθημερινής ζωής. Επιλέξαμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα καθώς το οικολογικό αποτύπωμα της ελληνικής κατοικίας είναι σημαντικό. Για να γίνει αντιληπτό το πρόβλημα και να υιοθετηθούν ενέργειες για την αντιμετώπισή του, πρέπει να εξεταστεί από την αρχή η έννοια του «Κατοικείν» και να εκπαιδευτούν οι επόμενες γενιές.
Το πρόγραμμα εκπονήθηκε από το 2011 έως το 2012 από την ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της WWF σε 48 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και το παρακολούθησαν 2.276 παιδιά ηλικίας από 9 ετών και άνω. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού οι μαθητές κλήθηκαν να διερευνήσουν το πώς μπορούμε να κατοικούμε (το σπίτι, το σχολείο, τη γειτονιά, τον πλανήτη) μειώνοντας το οικολογικό αποτύπωμα και αυξάνοντας την απόλαυση της εστίας.
Ο τελικός στόχος του προγράμματος είναι να αποκτήσουν τα παιδιά μια νέα οπτική για το «Κατοικείν» που να συμπεριλαμβάνει αρμονικά το φυσικό περιβάλλον!

CSR in Greece: Στον πυλώνα της Κοινωνίας αναπτύσσετε κάποιες συγκεκριμένες τάσεις Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας;

Τόνια Πέτροβιτς:
Όπως ανέφερα και προηγουμένως είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που οι εργαζόμενοι της HSBC είναι πρόθυμοι και ανταποκρίνονται με μεγάλο ενθουσιασμό σε καλέσματα πρωτοβουλίας που εντάσσονται στο ετήσιο πρόγραμμα Κοινωνικής Υπευθυνότητας της τράπεζας. Συγκεκριμένα, το κοινωνικό πρόσωπο της HSBC αναδεικνύεται μέσα από δράσεις συλλογικότητας, διαχρονικές συνεργασίες και καινοτόμες ενέργειες. Δράσεις εθελοντικών ομάδων και όχι μόνο δωρεές, αναδεικνύουν τη συλλογική συνείδηση του ανθρώπινου δυναμικού της HSBC. Mία από τις πιο επιτυχημένες ενέργειες που πραγματοποιήσαμε πέρσι τον Ιούνιο ήταν το ταξίδι με φουσκωτά σκάφη στον Πόρο για τα παιδιά των παιδικών χωριών SOS της Βάρης -μέρος της γενικότερης συνεργασίας της HSBC παγκοσμίως – δίνοντας χαρά στους μικρούς μας φίλους.
Μεγάλη ικανοποίηση έδωσε σε όλους μας και η συμβολή της HSBC Ελλάδος στην πραγματοποίηση της αποστολής της πρωτο-εμφανιζόμενης Εθνικής Ομάδας Ράγκμπι με αμαξίδιο στο Four Nations Cup 2012 στη Fontanafredda της Ιταλίας που κατάφερε να ανεβάσει την Ελλάδα στο υψηλότερο βάθρο κάνοντας όλους τους Έλληνες υπερήφανους!
Τέλος κατά τη χριστουγεννιάτικη περίοδο και συγκεκριμένα από τις 3 Δεκεμβρίου 2012 έως τις 7 Ιανουαρίου 2013, η HSBC Ελλάδος συμμετείχε στo πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου HSBC με τίτλο «Future First» . Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι της HSBC κατάφεραν να συγκεντρώσουν πάνω από 50 κούτες με παιχνίδια, βιβλία, τρόφιμα και ρουχισμό τα οποία δόθηκαν μέσω των Παιδικών Χωριών SOS σε άπορες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα.
Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που καταφέρνουμε να συμμετέχουμε σε ενέργειες και πρωτοβουλίες Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία που διανύουμε. Σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε να προσφέρουμε και με νέες δραστηριότητες αποδεικνύοντας έμπρακτα τη φιλοσοφία του Ομίλου και των αξιών που τον διέπουν.