CSR in Greece

   

Capital Link Sustainability Hub  » News » Articles/Interviews » Companies
Please note this information is only in Greek.
      Articles/Interviews
 
 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ της Προέδρου του Σωματείου “Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος”, κας Natasha-Clive-Βρέκοσι στην Πρόεδρο του “CSR in Greece”, κα Όλγα Μπορνόζη
www.csringreece.gr - COCA-COLA HELLENIC
Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2013

Η κυρία Natasha-Clive-Βρέκοσι, Πρόεδρος του Σωματείου “Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος”, παρεχώρησε συνέντευξη στη Πρόεδρο του “CSR in Greece”, του Κέντρου Τεχνογνωσίας ΕΚΕ, κυρία Όλγα Μπορνόζη.

CSR in Greece: Η “Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος” δημιουργήθηκε το 1995 από μία ομάδα ιατρών και γονέων, οι οποίοι αποφάσισαν να βοηθήσουν στην οργάνωση της σωστής υποδομής ώστε να σταματήσουν τα ατυχήματα να είναι η πρώτη αιτία θανάτου και αναπηρίας των παιδιών στη χώρα μας. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τους στόχους του Σωματείου καθώς και για το που επικεντρώνονται οι προσπάθειες σας;

Natasha-Clive-Βρέκοσι:
Όταν ιδρύθηκε το Σωματείο ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένα νοσοκομείο μόνο για τραυματισμένα παιδιά, όπως είναι το ΚΑΤ, το οποίο μέχρι πρότινος δεν δεχόταν παιδιά κάτω των 16 ετών. Το κόστος για την επίτευξη αυτού του στόχου ήταν τεράστιο και δεν μπόρεσε ποτέ να υλοποιηθεί. Κατόπιν τούτου το Σωματείο ασχολήθηκε με την πρόληψη των παιδικών ατυχημάτων και την εκπαίδευση ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού των Παιδιατρικών Νοσοκομείων στη σωστή αντιμετώπιση τραυματισμένων παιδιών από ειδικούς ιατρούς, οι οποίοι έρχονταν πολλές φορές από το εξωτερικό.

Πριν από μερικά χρόνια η Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος αποφάσισε να ασχοληθεί με την δημιουργία Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) σε όλα τα Παιδιατρικά Νοσοκομεία της Ελλάδος. Ήδη χάρη στην χορηγία του Ιωάννη Β. Βαρδινογιάννη τον Μάιο του 2011 δημιουργήθηκε το ΤΕΠ στο Νοσοκομείο ‘’Παίδων Πεντέλης’’ και με την χορηγία του Ιδρύματος ‘’Σταύρος Νιάρχος’’ δημιουργήθηκε το ΤΕΠ στο Νοσοκομείο Παίδων ‘’Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού’’ τον Σεπτέμβριο του 2012.

CSR in Greece: Όπως μόλις αναφέρατε, το 2012 με με τη δωρεά του Ιδρύματος ‘’Σταύρος Νιάρχος’’, δημιουργήσατε το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στο Νοσοκομείο Παίδων ‘’Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού’’. Τι ακριβώς εννοείτε με τον όρο ‘’Μονάδες Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών’’ και ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας σχετικά με αυτές;

Natasha-Clive-Βρέκοσι:
Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ προνοσοκομειακής και ενδονοσοκομειακής περίθαλψης και ο βασικός σκοπός του είναι η αντιμετώπιση των οξέων περιστατικών καθώς και η σταθεροποίηση του τραυματισμένου παιδιού που διακομίζεται στο νοσοκομείο. Η μονάδα αυτή έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό και μηχανήματα προκειμένου να σώσει τη ζωή ενός παιδιού.

Οι επόμενοι άμεσοι στόχοι της “Αντιμετώπισης Παιδικού Τραύματος” είναι η δημιουργία ΤΕΠ στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης “Ιπποκράτειο”, ο εξοπλισμός του ΤΕΠ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου ‘’ΠΑΓΝΗ’’ καθώς επίσης και ο ειδικός εξοπλισμός της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του ιδίου νοσοκομείου η οποία κατασκευάζεται με την χορηγία του Ιδρύματος ΄΄Σταύρος Νιάρχος΄΄.

CSR in Greece: Μία άλλη δράση του Σωματείου σας είναι ο εξοπλισμός των Παιδιατρικών Νοσοκομείων με ιατρικά μηχανήματα. Πείτε μας για την προσπάθεια αυτή.

Natasha-Clive-Βρέκοσι:
Τα τελευταία τρία χρόνια η Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος προσέφερε μηχανήματα και εξοπλισμό στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία ΄΄Αγία Σοφία΄΄, ΄΄Παναγιώτης & Αγλαΐα Κυριακού΄΄, ΄΄Παίδων Πεντέλης΄΄, Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΄΄Ιπποκράτειο΄΄ και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου ΄΄ΠΑΓΝΗ΄΄ αξίας € 504.020.

Οι χορηγοί και οι υποστηρικτές μας συνδράμουν στο έργο μας προσφέροντας χορηγίες για την αγορά των απαραίτητων μηχανημάτων σύμφωνα με τις άμεσες ανάγκες των Παιδιατρικών Νοσοκομείων.

CSR in Greece: Είναι διεθνώς αποδεδειγμένο ότι το τραυματισμένο παιδί δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σαν να είναι μικρογραφία ενηλίκου. Διαφέρει σωματικά και ψυχικά. Για παράδειγμα σε περίπτωση σοβαρής αιμορραγίας, ένα παιδί αντέχει πολύ μικρότερο διάστημα από έναν ενήλικα. Θέλετε να μας μιλήσετε για την κρίσιμη πρώτη ώρα μετά τον τραυματισμό ενός παιδιού;

Natasha-Clive-Βρέκοσι:
Όταν ένα παιδί τραυματίζεται σοβαρά εννέα στις δέκα φορές υπάρχει εσωτερική αιμορραγία. Ο γονέας ή ο δάσκαλος δεν μπορεί να το γνωρίζει αυτό. Προτεραιότητα λοιπόν είναι να μεταφερθεί το τραυματισμένο παιδί, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών προκειμένου να σταθεροποιηθεί και να μην χάσει την μάχη με τη ζωή.

Επειδή η κατάσταση του σοβαρά τραυματισμένου παιδιού μπορεί να επιδεινωθεί πολύ γρήγορα, ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ τραυματισμού και της έναρξης θεραπείας πρέπει να μειωθεί στο ελάχιστο. Με την συσσώρευση της εμπειρίας, αυτός ο λανθάνων χρόνος ο οποίος έχει υπολογισθεί ότι δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 60 λεπτά, ονομάζεται ‘’Golden Hour’’ (‘’Χρυσή ώρα’’) . Μετά τη μία αυτή ώρα το ποσοστό επιβίωσης μειώνεται δραματικά.

CSR in Greece: Τα ατυχήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου και αναπηρίας των παιδιών στη χώρα μας. Ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά σε όλη την Ελλάδα, είναι μέσω του Εκπαιδευτικού Συστήματος. Πείτε μας για τα προγράμματα πρόληψης που παρουσιάζετε σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Natasha-Clive-Βρέκοσι:
Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία περίπου 500.000 παιδιά τραυματίζονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, από τα οποία 700 πεθαίνουν και 3.000 μένουν ανάπηρα.

Είναι αποδεδειγμένο, ότι η σωστή και συστηματική πρόληψη μπορεί να μειώσει τον αριθμό και τη σοβαρότητα των παιδικών ατυχημάτων μέχρι και 50%.Στα πλαίσια αυτού του σκοπού πραγματοποιούνται παρουσιάσεις πρόληψης σε δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία. Μέχρι σήμερα τις παρουσιάσεις έχουν παρακολουθήσει 32.048 μαθητές και 2.522 εκπαιδευτικοί και γονείς.

Η πείρα μας έχει δείξει ότι το 70% των παιδιών δεν έχουν ξανακούσει αυτά που συζητάμε στην αίθουσα. Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, μετά το πέρας των εκδηλώσεων μοιράζεται ενημερωτικό υλικό το οποίο το δίνουμε με σκοπό να το διαβάσουν τα ίδια τα παιδιά αλλά και οι γονείς τους. Πρόκειται για τρίπτυχα φυλλάδια με θέματα πρόληψης παιδικών ατυχημάτων όπως ασφάλεια στο σπίτι, ασφάλεια στο σχολείο, αθλητισμός με ασφάλεια και πολλά ακόμη.

CSR in Greece: Εκτός από τα προγράμματα πρόληψης κάνετε και σεμινάρια σε γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και διασώστες μέσω της A.P.L.S. HELLAS ( Advanced Pediatric Life Support). Θέλετε να μας εξηγήσετε τι ακριβώς κάνετε;

Natasha-Clive-Βρέκοσι:
Τα σεμινάρια Advanced Pediatric Life Support (A.P.L.S.) και Pediatric Life Support (P.L.S.) που οργανώνει η A.P.L.S. HELLAS είναι σχεδιασμένα για την εκπαίδευση ιατρικού προσωπικού στην αντιμετώπιση των πιο συνηθισμένων παιδιατρικών περιστατικών που μπορούν να απειλήσουν τη ζωή των παιδιών. Η εκπαίδευση επικεντρώνεται στην εκτίμηση, στην ανάνηψη και στην σταθεροποίηση της κατάστασης του παιδιού που κινδυνεύει.

Η Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος χρηματοδοτεί τα σεμινάρια αυτά μειώνοντας αισθητά το κόστος συμμετοχής ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, νοσηλευτικού προσωπικού ακόμα και διασωστών του ΕΚΑΒ. Το χαμηλότερο αυτό κόστος δίνει τη δυνατότητα σε περισσότερους ενδιαφερόμενους να διευρύνουν τις γνώσεις των στην αντιμετώπιση επειγόντων παιδιατρικών περιστατικών.

CSR in Greece: Μιλήστε μας για τα άμεσα σχέδια σας καθώς και για τους τρόπους που μπορεί κάποιος να βοηθήσει το Σωματείο σας.

Natasha-Clive-Βρέκοσι:
Οι τρόποι που μπορεί να μας βοηθήσει κάποιος είναι: να γίνει μέλος όπου η ετήσια συνδρομή είναι στα € 60 ή € 500 εφάπαξ όπως επίσης και με δωρεές προς το Σωματείο ή δωρεές χαράς και δωρεές εις μνήμην. Αν κάποια εταιρεία, ίδρυμα ή οργανισμός ενδιαφέρεται να συνδράμει στις προσπάθειες μας μπορεί να συνεισφέρει με κάποια χορηγία σύμφωνα με τις άμεσες ανάγκες που έχουν τα Παιδιατρικά Νοσοκομεία αυτή τη στιγμή.

Οι επόμενοι άμεσοι στόχοι της “Αντιμετώπισης Παιδικού Τραύματος” είναι η δημιουργία Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης “Ιπποκράτειο” και η αγορά μηχανημάτων απαραίτητων για την κάλυψη ουσιαστικών και άμεσων αναγκών για τα Νοσοκομεία Παίδων στην Αττική, για το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης “Ιπποκράτειο” καθώς και για το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου ‘’ΠΑΓΝΗ’’.

Ο στόχος μας είναι να πετύχουμε τη δημιουργία Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών σε όλα τα Παιδιατρικά Νοσοκομεία της Ελλάδος.